ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Το OSA AKM ο τρόμος των τουρκικων drones – Δεν θα περάσουν στο Αιγαίο

Ένοπλες Δυνάμεις: Το OSA AKM (SA-8 Gecko) σχεδιάστηκε για να καλύψει το κενό μεταξύ των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SA-6 και των μικρού βεληνεκούς SA-7/9. Πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος παντός καιρού και χαμηλού ύψους, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1974. Η βελτιωμένη έκδοση SA-8B παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80,...
Ένοπλες Δυνάμεις: Το OSA AKM ο τρόμος των τουρκικων drones – Δεν θα περάσουν στο Αιγαίο

Ένοπλες Δυνάμεις: Το OSA AKM (SA-8 Gecko) σχεδιάστηκε για να καλύψει το κενό μεταξύ των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς SA-6 και των μικρού βεληνεκούς SA-7/9.

Πρόκειται για ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος παντός καιρού και χαμηλού ύψους, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1974.

Η βελτιωμένη έκδοση SA-8B παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με σημαντικότερη διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό μεταφερόμενων βλημάτων (6), που είναι βελτιωμένης έκδοσης με μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητα. Τον τύπο αυτό απέκτησε και ο Ελληνικός Στρατός.

Σε σύγκριση με άλλα αντίστοιχα δυτικά συστήματα, το SA-8 συναγωνίζεται σε βεληνεκές το γαλλικό Crotale, ενώ μπορεί να πλήξει στόχους σε μεγαλύτερα υψομετρικά όρια της κατηγορίας του I-HAWK (το οποίο όμως δεν είναι αυτοκινούμενο).

Τα πρώτα 12 συστήματα ΟSΑ-ΑΚ αποκτήθηκαν δωρεάν από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και εισήχθησαν στον Ελληνικό Στρατό το 1992.

Με τα συστήματα αυτά συγκροτήθηκε και εξοπλίστηκε μία επιπλέον αντιαεροπορική μοίρα, η 182 ΜΚ/Β (Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων) στο Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη.

Το 1998 αγοράστηκαν 20 επιπλέον μεταχειρισμένα συστήματα ΟSΑ-ΑΚΜ από τη Ρωσία, ενώ εκσυγχρονίστηκαν τα αρχικά 12 ΟSΑ-ΑΚ στο επίπεδο ΑΚΜ. Βρίσκονται σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταστεί παγκόσμιος παίκτης, στην κατηγορία των Μη Επανδρωμένων Οχημάτων όμως τα τουρκικά drones μπορούν εύκολα να ανιχνευτούν και να καταστραφούν από τα ελληνικά OSA AKM.

Τα συγκεκριμένα συστήματα εδάφους έχουν καταστρέψει δεκάδες τουρκικά drones που χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν στην διένεξη με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραπμάχ.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από το Sportime

Rafale: Σε τρεις μήνες είναι αστέρια οι Έλληνες πιλότοι λένε οι Γάλλοι

Ένοπλες Δυνάμεις: Εντυπωσιακά πλάνα απο τα «Ιπτάμενα» πλοία Ταχείας Μεταφοράς ZUBR (vid)

Ελληνοτουρκικά: Ενοχλήθηκαν ξανά (!) από την κοινή εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων Ελλάδας & Αρμενίας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ένοπλες Δυνάμεις: Το OSA AKM ο τρόμος των τουρκικων drones – Δεν θα περάσουν στο Αιγαίο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.