Φρεγάτες: Γαλλικές FDI - Ιταλικές FREMM σημειώσατε 2, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς στην σύγκριση των δύο προτάσεων.

Μια πρώτη προσέγγιση των γενικότερων προβληματισμών των Ελλήνων ναυάρχων.

Φρεγάτες: Γαλλικές FDI – Ιταλικές FREMM σημειώσατε 2, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς στην σύγκριση των δύο προτάσεων.

Αν μιλάμε μεμονωμένα μόνο για τα πλοία, ίσως το καλύτερο διαθέσιμο πλοίο στις προτάσεις που έχει στα χέρια της η Αθήνα είναι το ιταλικό Bergamini/FREMM.

Το κόστος, η πιθανή αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και μια αξιόλογη ενδιάμεση λύση (σ.σ. δεν είναι σαφές), θα έκαναν την επιλογή του πλοίου της Bergamini πολλαπλασιαστή της στρατιωτικής ισχύος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όμως οι FREMM δεν θα έλεγε κανείς ότι προσφέρουν την απαιτούμενη ομοιογένεια στον ελληνικό Στόλο.

Οι προτάσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας αναμφισβήτητα απαιτούν περισσότερη δημόσια αξιολόγηση. Η πρόταση των ΗΠΑ χρειάζεται διευκρινίσεις σχετικά με το πλοίο ενδιάμεσης λύσης ενώ η πρόταση της Γερμανίας χρειάζεται εξηγήσεις για τα… πάντα.

Οι Έλληνες ναυαρχοι έχουν να αξιολογήσουν περαιτέρω τα βρετανικά AH140, τόσο αναφορικά με τον εξοπλισμό τους όσο και για τις ανθυποβριχιακές τους ιδιότητες.

Δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν περαιτέρω αξιολόγηση και της ολλανδικής πρότασης, η οποία μέχρι στιγμής έχει κλέψει τις εντυπώσεις, αφορά όμως σε πλοίο που βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, το οποίο θα παράξουν οι Ολλανδοί μόνο για την Ελλάδα.

Η «ακαμψία» των Γάλλων βάζει δύσκολα στους ναυάρχους

Η FDI-HN ή αλλιώς Belharra όπως μας συστήθηκε αρχικά είναι ένα εξαιρετικό πλοίο (ίσως καλύτερο από τα περισσότερα στον ανταγωνισμό), αλλά την επιλογή του δυσκολεύει η έλλειψη μιας σοβαρής γαλλικής πρότασης για πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Για «ακαμψία» των Γάλλων κάνουν λόγο ελληνικές πηγές και όσον αφορά στα όπλα και τα υποσυστήματα, για τα οποία οι Γάλλοι θέλουν μόνο γαλλικές λύσης.

Αν οι Γάλλοι δεν έδειχναν αυτή την… «ακαμψία» τότε οι FDI-HN θα ήταν στις πρώτες θέσεις της λίστας των προτάσεων μαζί με τις FREMM και τις Sigma.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Ολλανδικές και Βρετανικές προσφέρουν ομοιογένεια στο Πολεμικό Ναυτικό

Φρεγάτες: Μία απορία – Γιατί η Ελλάδα δεν ζήτησε προτάσεις και από Ιαπωνία και Νότια Κορέα;

Φρεγάτες: Η μυστήρια πρόταση των Γερμανών – Πώς αλλάζει το παιχνίδι

Φρεγάτες: Γαλλικές FDI – Ιταλικές FREMM σημειώσατε 2