ΤΩΡΑ 09:50 • Παγώνη: «Πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα μαγαζιά- Δεν έχει νόημα το lockdown» 09:45 • Survivor trailer 1/3: Σύννεφα στη σχέση Άννας Μαρίας-Νίκου! «Τρίζει» η θέση του Πρίγκιπα Τζέημς! (vids) 09:45 • Αντετοκούνμπο: Επιασε το ρεκόρ του Αμπντούλ-Τζαμπάρ (pic) 09:40 • Μπρέι: Το κορυφαίο ντεμπούτο νεοφερμένου 09:36 • ΠΑΟΚ και Ρόμα… τα είπαν στα Ιαπωνικά! (pic) 09:30 • Survivor highlights 1/3: Πάρτι χωρίς την Ανθή για τους Κόκκινους – Οι Μπλε δεν έφαγαν τις μπριζόλες και… φαγώθηκαν μεταξύ τους (vids) Sportime Latest News

Φρεγάτες: Οι ολλανδικές Sigma έχουν τα καλύτερα ραντάρ για τους ATMACA


Διονύσης Αντωνέλλος

Φρεγάτες: Οι ολλανδικές Sigma έχουν τα καλύτερα ραντάρ για τους ATMACA


Φρεγάτες: Οι ολλανδικές Sigma μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα με τα ραντάρ τούς τους τουρκικούς πυραύλους ATMACA.

Aυτό προκύπτει από την εκτίμηση ραδιοδιατομής (RCS) του τουρκικού πυραύλου επιφανείας-επιφανείας ATMACA, στην μελέτη των Παναγιώτη Τοζόπουλο και Κωνσταντίνου Χ. Ζηκίδη, από το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων, αντίστοιχα.

To ραντάρ LW08 αφορά στις ολλανδικές φρεγάτες, το Sea Fire στις γαλλικές, το DA08 στις γερμανικές MEKO, το TRS-4D στις αμερικανικές και το MW08 επίσης στις ΜΕΚΟ.

Ο ATMACA είναι ένας πύραυλος επιφανείας-επιφανείας, παντός καιρού, εναντίων πλοίων, ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί από φρεγάτες και κορβέτες. Κατασκευάζεται από την τούρκικη εταιρία Roketsan, έχει μήκος 4,8 – 5,2 μέτρων, διάμετρο 0,35 μέτρα, εκπέτασμα 1,4 μέτρα, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό διαφορετικών συστημάτων καθοδήγησης και έχει ταχύτητα 0,85 Mach.

Οι ολλανδικής σχεδίασης φρεγάτες τύπου S (Standard) διαθέτουν το ραντάρ ερεύνης LW08, το οποίο εκπέμπει στην περιοχή συχνοτήτων L. Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, η μέγιστη απόσταση αποκάλυψης στόχου με RCS 2 m² είναι τα 260 km ή 140 ν.μ., η οποία αντιστοιχεί σε 118 ν.μ. για στόχο με RCS 1 m².

Οι γερμανικής σχεδίασης φρεγάτες ΜΕΚΟ διαθέτουν δύο ραντάρ αέρος, το DA08 στην περιοχή συχνοτήτων S και το MW08 στην C. Το τελευταίο φέρεται και από τα Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) Super Vita. Το ραντάρ επιτήρησης DA08 έχει αποκάλυψη από 78 έως 92 ν.μ. για στόχους με RCS 2 m². Λαμβάνοντας υπόψη την χειρότερη περίπτωση, η εμβέλεια για στόχο με RCS 1 m² υπολογίζεται σε 65 ν.μ. Τέλος, το ραντάρ MW08 σύμφωνα με ανοικτές πηγές αναμένεται να αποκαλύψει στόχο με RCS (εκτίμηση ραδιοδιατομής) 1 m² περίπου στα 15 ν.μ.

Για το TRS-4D Rotator, το οποίο λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων C, η απόσταση παρακολούθησης στόχου μεγέθους μαχητικού είναι άνω των 100 km, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Εάν υποθέσουμε ότι το RCS ενός σύγχρονου μαχητικού είναι 2 m², τότε ένας τυπικός στόχος με RCS 1 m² εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθεί στα 55 ν.μ.

Για το Sea Fire, το οποίο αποτελείται από 4 σταθερές κεραίες και λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων S, παλαιότερα είχαν αναφερθεί μέγιστες αποστάσεις αποκάλυψης άνω των 500 km για στόχους αέρος.

Με την έναρξη των δοκιμών και λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη υλοποίηση για την φρεγάτα FDI/Belh@rra (με 12 × 8 υποσυστήματα εκπομπής και λήψης σε κάθε κεραία), η μέγιστη εμβέλεια αναφερόταν στα 400 km ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία σήμερα κάνει λόγο για αποκάλυψη έως τα 300 km για εναέριους στόχους. Υποθέτοντας ότι η εμβέλεια των 300 km αναφέρεται σε ένα μεγαλύτερο μαχητικό με RCS 5 m², τότε η αποκάλυψη ενός στόχου με RCS 1 m² επιτυγχάνεται στα 200 km ή 108 ν.μ.

Έτσι, σύμφωνα με την μελέτη, η αποκάλυψη των ΑΤΜΑCA (σ.σ. αν πετά στα 10 μέτρα) για τις ολλανδικές φρεγάτες θα είναι δυνατή στα 55 ν.μ. για τις γαλλικές στα 23 ν.μ. για τις γερμανικές στσα 4 και τα 14 ν.μ. και για τις αμερικανικές στα 15 ν.μ..

Καθοριστικός παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί η ραδιοδιατομή ενός οπλικού συστήματος (αεροσκάφος, πλοίο, πύραυλος κ.α.), η οποία καθορίζει την απόσταση που το οπλικό σύστημα θα εντοπιστεί από τα εχθρικά ραντάρ.

Αν το οπλικό σύστημα του επιτιθέμενου εντοπιστεί πολύ αργά, θα υπάρχει ελάχιστος χρόνος αντίδρασης από τον αμυνόμενο και πιθανόν να μην μπορέσει να εξουδετερώσει την απειλή.

Αντίστοιχα οι χρόνοι αντίδρασης είναι 352 δευτερόλεπτα για τις ολλανδικές φρεγάτες, 147 για τις γαλλικές, 90 και 26 για τις γερμανικές και 96 δευτερόλεπτά είναι ο χρόνος αντίδρασης για τις αμερικανικές φρεγάτες.

Βέβαια να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο πως βασική προϋπόθεση για την καταστροφή των ATMACA είναι ο οπλισμός που θα φέρει το κάθε πλοίο.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Πολιτική η απόφαση για τις φρεγάτες – Χαμός με τις αξιλογήσεις

Φρεγάτες: Πρώτες τις Belharra έχει στην λίστα το Πολεμικό Ναυτικό έκπληξη στο 2

Φρεγάτες: Οι ολλανδικές Sigma έχουν τα καλύτερα ραντάρ για τους τουρκικούς πυραύλους

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras