Η ελληνική στρατιωτική μονάδα που έκανε το ΝΑΤΟ να τρίβει τα μάτια τους

Μαζί με την παγκόσμια ελίτ.

Η ελληνική στρατιωτική μονάδα που βαθμολογήθηκε από το ΝΑΤΟ ως μία από τις καλύτερες του κόσμου.

«Τις τελευταίες ημέρες του 2021, μια ελάχιστα γνωστή ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία ετοιμότητας του ΝΑΤΟ», γράφει το έγκυρο αμερικανικό businessinsider.com.

Αξιολογητές από το Αρχηγείο Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να τεστάρουν τους επίλεκτους της χώρας.

Όπως σημειώνεται, το ελληνικό Τμήμα Ειδικών Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), όχι μόνο πέρασε με κορυφαία βαθμολογία αλλά και πέτυχε και την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

Το Αρχηγείο Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) αξιολόγησε την ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων για σχεδόν μια εβδομάδα τον Δεκέμβριο.

Οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ αξιολόγησαν το ETA στην εξωτερική και εσωτερική άμυνα, την άμεση δράση και την ειδική αναγνώριση.

Οι άνδρες του ΕTA ανέπτυξαν και εκτέλεσαν ένα ευρύ φάσμα αποστολών.

Η επιτροπή NSHQ αξιολόγησε το ETA ως «Combat Ready» και περιέγραψε την απόδοσή της ως εξαιρετική, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες καταδρομείς μπορούν πλέον να αναπτυχθούν ως μέρος μιας Ομάδας Εργασίας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και ειδικός χειριστής, εξέφρασε σε tweet του «τα θερμά του συγχαρητήρια στo ΕΤΑ» για την εξαιρετική απόδοσή του.

«(Είμαστε) περήφανοι για άλλη μια φορά για τo ετοιμοπόλεμo ΕΤΑ», σημείωσε.

Η ελληνική στρατιωτική μονάδα που έκανε το ΝΑΤΟ να τρίβουν τα μάτια τους

To ΕΤΑ εντάσσεται πλέον στην ίδια βαθμολογία (επίπεδο 3) με μονάδες ειδικών επιχειρήσεων ενός πολύ κλειστού κλαμπ, όπως η Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Δύναμη Δέλτα του Στρατού των ΗΠΑ και οι SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) είναι επίλεκτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού.

Συγκροτήθηκε το 1959 στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, κι ανήκε οργανικά σε αυτήν έως το 1998, οπότε αποσπάστηκε από αυτήν ως ανεξάρτητη μονάδα και υπάχθηκε στο τότε 13ο Σύνταγμα Αμφίβιων Καταδρομών, ενώ πλέον ανήκει οργανικά στην 1η Ταξιαρχία Kαταδρομών – Αλεξιπτωτιστών.

Το ΕΤΑ αποτελείται από έξι (6) Ειδικές Ομάδες (ΕΟ), οι οποίες τιτλοφορούνται ανάλογα με το κύριο πεδίο δράσης τους ως εξής:

1η και 2η ΕΟ, εξειδικεύονται στην Στρατιωτική Ελεύθερη Πτώση.
3η και 4η ΕΟ, εξειδικεύονται στις Αμφιβίβιες Επιχειρήσεις.
5η και 6η ΕΟ, εξειδικεύονται στον Ορεινό Αγώνα.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Μαγκώνονται οι Τούρκοι – Αυτά υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία

Φρεγάτες: Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους Αμερικάνους για τις MΜSC – Θα έρθουν ως κορβέτες

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο