Ο Αμερικανός πρέσβης σοκάρει την Τουρκία: «Ετοιμαστείτε για κυρώσεις σε όλα τα επίπεδα!»


Αλέξανδρος Κωτάκης

Ο Αμερικανός πρέσβης σοκάρει την Τουρκία: «Ετοιμαστείτε για κυρώσεις σε όλα τα επίπεδα!»


Μεγάλο σοκ για την Τουρκία μετά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ. Ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε έκανε δηλώσεις για κυρώσεις στη γειτονική χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς η ανησυχία για την Τουρκία και ειδικά για τους Τούρκους επιχειρηματίες είναι πολύ μεγάλη. Κι αυτό καθώς σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, τον άκουσαν να λέει πως οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA θα επεκταθούν σε καίριους τομείς της τουρκικής οικονομίας κι ότι δεν αφορούν μόνο στην αμυντική βιομηχανία.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες, προκειμένου να ακούσει και να μεταφέρει τα αιτήματα του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες ήλπιζαν ότι οι οικονομικές σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από τις κυρώσεις CAATSA. Ωστόσο, σοκαρίστηκαν όταν ο πρέσβης των ΗΠΑ τους δήλωσε ότι:

Οι κυρώσεις θα παραμείνουν για όσο διάστημα επιμένει η Τουρκία στην αγορά και ενεργοποίηση των S-400.
Δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα στην απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς αυτές εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο. Αποτελεί νόμος του κράτους των ΗΠΑ, που θα εφαρμοστεί σε τρεις εβδομάδες.

Πλήττονται κυρίως οι εμπορικές συναλλαγές στον αμυντικό κλάδο.

Αλλά υπάρχει η πιθανότητα εξάπλωσης των κυρώσεων και σε άλλους τομείς, όπως της ενέργειας, της γεωργίας και των φαρμακευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την τουρκική ανάλυση, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό, που μόνο από την κορυφή μπορεί να επιλυθεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Τουρκία δεν γνωρίζει καν πόσο έτοιμη είναι η Άγκυρα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Ο Μπάιντεν θα αναλάβει την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, υπάρχει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις 17 Φεβρουαρίου και η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου. Έχουμε συναρπαστικές εβδομάδες και μήνες μπροστά. Ο τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως πριν», αναφέρει ο έγκριτος Τούρκος αρθρογράφος, Μουράτ Γετκίν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

The Bachelor: Η Μαρίνα απάντησε για ποιο λόγο μπήκε στο παιχνίδι – Κουβέντα για την επιλογή που έκανε ο Βασιλάκος

Ράδιο Αρβύλα – Τηλεθέαση: Σοκ με τα νούμερα στην πρεμιέρα τους (vids)

Πηγή pentapostagma.gr


Sportime Extras