Ρωσία: Η Ελλάδα κυριαρχεί πια στον αέρα έναντι της Τουρκίας - Οι Τούρκοι θέλουν τα 100 F-35

Η Ρωσία αποκαλύπτει αυτό που πλέον είναι γνωστό, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ότι πλέον οι Έλληνες κυριαρχούν πια στον αέρα έναντι της Τουρκίας.

Ρωσία: Η Ελλάδα κυριαρχεί πια στον αέρα έναντι της Τουρκίας σημειώνει η διευθύντρια του ρωσικού Ινστιτούτου Μελετών και Πρωτοβουλιών Εξωτερικής Πολιτικής, Βερόνικα Κρασενίννικοβα.

Η Ρωσίδα αναλύτρια στέκεται στο αίτημα Ερντογάν προς την Ουάσιγκτον για την «άρση των κυρώσεων στα συστήματα S-400 και στην προμήθεια μαχητικών F-16 στη Lockheed Martin».

«Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και σχεδόν 80 κιτ αναβάθμισης για υπάρχοντα αλλά απαρχαιωμένα μοντέλα – μια αγορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε, γράφει το ρωσικό ria.ru.

«Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ , το οποίο επέβαλε κυρώσεις. Δεν υπήρχαν νέα για μήνες, αλλά στις 17 Μαρτίου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο με επιχειρήματα υπέρ της Άγκυρας, επειδή οι στρατιωτικοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ουκρανία είναι “σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή κακόβουλης επιρροής στην περιοχή” και “θα υπηρετήσουν τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ”», τονίζεται.

Σύμφωνα με την Βερόνικα Κρασενίννικοβα, στη λίστα με τις αμερικανικές αγορές της Τουρκίας «βρίσκονται περισσότερα από 100 μαχητικά F-35 της Lockheed Martin».

Η Ρωσίδα αναλύτρια υποστηρίζει πως «αυτός ο γιγαντιαίος εναέριος στόλος απαιτείται για να φτάσει και να ξεπεράσει κατά πολύ την Ελλάδα», η οποία αγόρασε μαχητικά Rafale από τη Γαλλία, περιμένει ήδη F-35 από τις ΗΠΑ «και επί του παρόντος κυριαρχεί στον αέρα».

Οι Τούρκοι έχουν μείνει χωρίς μαχητικά νέας γενιάς και είναι δεδομένο πως θα κάνουν (σ.σ. και κάνουν ήδη) κινήσεις για να τα προμηθευτούν από τις ΗΠΑ.

Ήδη έχει αρχίσει η κουβέντα στην Τουρκία για το κατά πόσο η Άγκυρα θα μπορούσε να επιστρέψει και στο πρόγραμμα των F-35.

Το συγκεκριμένο σενάριο εκτιμούμε πως είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, λόγω και της χρήσης κινέζικου δικτύου 5G στην Τουρκία.

Τα F-35 χαρακτηρίζονται ως ιπτάμενοι υπολογισμές και η χρήση 5G δικτύου πρέπει να γίνεται σε ασφαλές περιβάλλον.

Το κινεζικό 5G δεν θεωρείται για την Δύση «ασφαλές περιβάλλον» ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα πληρεί όλες τις προδιαγραφές και σε αυτό το επίπεδο.

Διαβάστε επίσης:

Αλεξανδρούπολη: Το σχέδιο των Τούρκων με τα τουρκικά F-16 στον Έβρο

F-35: Φονικό δίδυμο με τους νέους στελθ υπερπυραύλους με 500 χλμ βεληνεκές – Τέλος η Αν. Μεσογειος