Σύνοδος ΝΑΤΟ: Στην δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της Τουρκίας με την Σουηδία και την Φινλανδία.

Ήταν τελικά τόσο... κερδοφόρα για την Τουρκία τα όσα πήρε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Από την πρώτη στιγμή τα φιλοκυβερνητικά μέσα στην Τουρκία… αποθέωσαν την συμφωνία της Τουρκίας με την Σουηδία και την Φινλανδία, η οποία οδήγησε στην άρση του τουρκικού βέτο για την είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Τώρα έρχονται στην δημοσιότητα οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, η οποία όπως το Sportime είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή, απέχει παρασάγγας από αυτό που παρουσίαζαν ως νίκη οι Τούρκοι.

Σύμφωνα λοιπόν με αναλύσεις στα γερμανικά ΜΜΕ, η Τουρκία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενισχύσει πάρα πολύ την θέση της, ωστόσο από τη Μαδρίτη δεν πήρε πολλά πράγματα.

Σε Σουηδία και Φινλανδία τον πρώτο λόγο έχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, κάτι που επεσήμανε και η πρωθυπουργός της Σουηδίας, απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος ήδη ζητάει κάποιες δεκάδες άτομα να εκδοθούν πριν ακόμα… στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μεγάλη επιφυλακτικότητα στο ΝΑΤΟ για τον Ερντογάν, καθώς μπορεί στη σύνοδο να παρουσίασε ένα άλλο πρόσωπο, ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να δημιουργήσει άλλη μια τεχνητή κρίση είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στη Συρία.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Τσαβούσογλου μιλάει ξεκάθαρα για αλλαγή συνόρων, σε δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία.

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας

Οι Financial Times σε έρευνα με ντοκουμέντα και δορυφορικές φωτογραφίες παρουσιάζουν το πώς οι Ρώσοι παίρνουν τα ουκρανικά σιτηρά και τα εξάγουν.  Αυτά λοιπόν πηγαίνουν σε ένα λιμάνι νότια της Κωνσταντινούπολης, καθώς η Τουρκία δεν συμμετέχει σε κυρώσεις.

Έτσι λοιπόν, από τη μια προσπαθεί να μεσολαβήσει για να βρεθεί μια λύση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και από την άλλη συμμετέχει σε αυτή τη λεηλάτηση των σιτηρών.