Σοκάρουν την Τουρκία οι ειδήσεις για τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, την ώρα που οι Τούρκοι ουσιαστικά δεν μπορούν να δανειστούν από τις διεθνείς αγορές.

Η είδηση ότι το επιτόκιο του ελληνικού 5ετούς ομολόγου γύρισε στο αρνητικό έχει στην κυριολεξία σοκάρει του Τούρκους.

Η Άγκυρα βλέπει πως ενώ η ίδια δανείζεται με επιτόκιο κοντά στο 19% η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο.

Με απλά λόγια πληρώνει κάποιος την Ελλάδα για να την δανείσει.

Σοκάρουν την Τουρκία οι ειδήσεις για τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας

Να πούμε σε αυτό το σημείο πως «αρνητικό επιτόκιο» σημαίνει ότι κάποιος πληρώνει για να μεταφέρει τα χρήματά του σε ελληνικά ομόλογα επειδή νιώθει ασφαλής (σ.σ. βέβαια η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι σίγουρο ότι εξυπηρετεί της ελληνικές τράπεζες αλλά αυτό θα το αναλύσουμε αργότερα).

Πάντως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται πως η τουρκική οικονομία κρέμεται σε μία λεπτή κλωστή και αν καταρρεύσει τότε δύσκολα θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα μεγαλεπίβολα εξοπλιστικά τους προγράμματα.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω στον εκσυγρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική κρίση η οποία ταλάνιζε (σ.σ. και ταλανίζει αλλά σε λιγότερο βαθμό) την ελληνική οικονομία.

Το πρωτοσέλιδο των Financial Times, αμέσως μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σινο-τουρκικές σχέσεις δείχνει πως ο «πόλεμος» διεξάγεται και σε οικονομικό επίπεδο.

Στο Sportime το έχουμε γράψει πολλές φορές, και ακόμα μία φορά θα το υποστηρίξουμε, πως το πραγματικό πρόβλημα των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι οι S-400 αλλά οι στενές σχέσεις της Άγκυρας με το Πεκίνο και η μεταφορά τεχνολογίας από την Τουρκία στην Κίνα.

Αν πληρώσει η Άγκυρα το… μάρμαρο θα φταίει η Κίνα και όχι η Ρωσία.

Με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο οι δυτικοί θεωρούν πως με την Ρωσία θα βρεθεί η χρυσή τομή. Με την Κίνα δεν είναι σίγουροι.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Video ντοκουμέντο από το σκάφος του λιμενικού που χτυπήθηκε από Τουρκική ακταιωρό

Ουκρανοί: Οι Γάλλοι πήγαν να φορτώσουν σαπάκι πλοίο στους Έλληνες – Έξαλλη η Αθήνα

Σοκάρουν την Τουρκία τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας