ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Προτεκτοράτο την έκαναν οι Κινέζοι – Υes man ο Ερντογάν

Τουρκία: «Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε κινέζικο Κράτος Πελάτη», είναι ο τίτλος ενός πρόσφατου άρθρου που δημοσιεύθηκε στο geopoliticalcenter.com. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για την Τουρκία αυτή τη στιγμή λόγω της εδαφικής διαμάχης με την Ελλάδα και την Κύπρο. Παρά την ολοένα και πιο σοβαρή οικονομική κρίση (η οποία προκαλεί σημαντική απώλεια εσωτερικής συναίνεσης), παρά...
Τουρκία: Προτεκτοράτο την έκαναν οι Κινέζοι – Υes man ο Ερντογάν

Τουρκία: «Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε κινέζικο Κράτος Πελάτη», είναι ο τίτλος ενός πρόσφατου άρθρου που δημοσιεύθηκε στο geopoliticalcenter.com.

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για την Τουρκία αυτή τη στιγμή λόγω της εδαφικής διαμάχης με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά την ολοένα και πιο σοβαρή οικονομική κρίση (η οποία προκαλεί σημαντική απώλεια εσωτερικής συναίνεσης), παρά την ολοένα και πιο εμφανή απομόνωση της Τουρκίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο (πριν από λίγες ημέρες, ο Αραβικός Σύνδεσμος ψήφισε πρόταση η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις μουσουλμανικές χώρες, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ), ο Ερντογάν φαίνεται να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

Τουρκία: Οι Αρμένιοι σκότωσαν 300 Τούρκους κομάντο; – Τέσσερα αεροπλάνα με νεκρούς

Για μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κίνας, πρέπε να μπει στον κοινό παρανομαστή η υπόθεση των μουσουλμάνων Ουιγούρων της Κίνας.

Για χρόνια η Τουρκία ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Ουιγούρους που διέφευγαν από το κινεζικό καθεστώς.

Ξαφνικά το 2016 η Τουρκία άλλαξε πολιτική στο θέμα των «αδελφών» Ουιγούρων.

Τουρκία: Αντικαθιστά τα F-35 με τα κινεζικά FC-31;

Οι τουρκικές αρχέw συνέλαβαν και εξέδωσαν στην Κίνα των εξέχοντα ακτιβιστή των Ουιγούρων, Αμπντουκαντίρ Γιαπκάν.

Τον επόμενο χρόνο, η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία για την έκδοση Ουιγούρουν συνελήφθησαν στην Τουρκία και απελάθηκαν στην Κίνα.

Τι είχε συμβεί; Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής δυσκολίας η Κίνα προσέφερε τη βοήθειά της στην Τουρκία και αυτό έκανε αυτόματα των Ερντογάν μαριονέτα των Κινέζων.

Από το 2016 η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Τουρκίας επεκτείνεται εκθετικά, τόσο πολύ ώστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν υπογραφεί 10 διμερείς συμφωνίες.

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα εξοπλίζεται με ισραηλινούς κυνηγούς drone

Η Κίνα είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας τουρκικών προϊόντων μετά τη Ρωσία: ο όγκος του εμπορίου το 2018 ήταν 23 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 20 δισεκατομμύρια εισαγωγές από την Κίνα.

Πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία, ειδικά σε υποδομές κατά την περίοδο 2016-2018.

Το 2018 η Κίνα διακήρυξε «το έτος τουρκικού τουρισμού», προτρέποντας τους πολίτες της να επισκεφθούν την Τουρκία. Σχεδόν 400.000 Κινέζοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα το 2018, αύξηση 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Tουρκία: Μπορεί να άλλαξαν οι Έλληνες τους S-300 – Δεν ξέρουμε τι έχουν κάνει

Όταν η αξία της τουρκικής λίρας έπεσε κατά 40% το 2018, η κρατική εμπορική τράπεζα της Κίνας χορήγησε στην Τουρκία δάνεια 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα ενέργειας και μεταφορών.

Το 2019, μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία όπου εμφανίστηκε μία ανησυχητική μείωση της δημοτικότητας του Ερντογάν (του οποίου το κόμμα έχασε τον έλεγχο πολλών από τις μεγάλες πόλεις), η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μετέφερε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Φέτος, που η τουρκική οικονομία βυθίστηκε περαιτέρω από την πανδημία του κορονοϊού, το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έσπευσε για άλλη μια φορά σε βοήθεια του Ερντογάν.

Από τον Ιούνιο, οι τουρκικές εταιρείες εξουσιοδοτήθηκαν να χρησιμοποιούν το κινεζικό νόμισμα για τις εμπορικές συναλλαγές τους, επιτρέποντάς τους ευκολότερη πρόσβαση στην κινεζική ρευστότητα.

Η Huawei, που τώρα αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στη Δύση λόγω των σχέσεων της με το κινεζικό καθεστώς, αύξησε στην Τουρκία το μερίδιο αγοράς της από 3% το 2017 σε 30% το 2019.

S-300: Η Άγκυρα δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες των ελληνικών αντιπυραυλικών συστημάτων

Μια άλλη σημαντική κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η ZTE, απέκτησε το 48% των μετοχών της Netas, του σημαντικότερου τουρκικού κατασκευαστή υλικού τηλεπικοινωνιών.

Γιατί όμως το κινεζικό καθεστώς αποφάσισε να είναι τόσο γενναιόδωρο με την Τουρκία του Ερντογάν;

Η απάντηση βρίσκεται πιθανότατα στο μεγάλο κινεζικό οικονομικό-στρατηγικό έργο, το νέο «Δρόμο του Μεταξιού», στο οποίο η Τουρκία εμφανίζεται ως ένα από τα κεντρικά σημεία του.

Η Τουρκία έχει ήδη ολοκληρώσει τον σιδηρόδρομο που συνδέει τα ανατολικά της χώρας με το Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το σύστημα μεταφορών της Κίνας.

Το 2015, μια κινεζική κοινοπραξία αγόρασε το 65% των μετοχών της τουρκικής εταιρείας Kumport, που εκμεταλλεύεται τον τρίτο μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στην Τουρκία.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μια άλλη κινεζική κοινοπραξία απέκτησε επίσης το 51% των μεριδίων της γέφυρας Yavuz Sultan Selim, η οποία συνδέει την Ευρώπη και την Ασία μέσω του Βοσπόρου.

Η ιταλική-τουρκική κοινοπραξία που κατείχε την γέφυρα ήθελε να επανεξετάσει τη συμμετοχή της, θεωρώντας ότι δεν ήταν αρκετά κερδοφόρα.

Eρντογάν: Του παίρνει τα μέτρα ο Πούτιν – Έβαλε την Τουρκία στην αντιρωσική ένωση

Επίσης φέτος, η China Export and Credit Insurance Corporation υποσχέθηκε στην Τουρκία έως και 5 δισεκατομμύρια για χρηματοδότηση έργων που σχετίζονται με τον Silk Road (Δρόμο του Μεταξιού).

Η στρατιωτική συνεργασία αποτέλεσε επίσης αντικείμενο ολοένα και πιο βαθιών δεσμών: ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος Bora, με βάση τον κινεζικό πύραυλο B-611, που πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε σε επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ, είναι ένα από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Με την βοήθεια της Τουρκίας η Κίνα αποκτά προβάδισμα στη Μεσόγειο ενώ το κινεζικό καθεστώς κερδίζει έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τη δράση της Συμμαχίας (ή την αδράνεια της).

Τέλος, και τα δύο έθνη καθοδηγούνται από ιδεολογίες εκδίκησης και ανάκαμψης ενός ένδοξου παρελθόντος.

Τουρκία: Απίστευτο! Τρεις μέρες δεν πέταγαν Bayraktar γιατί έβρεχε και βάζουν νερά

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό οι ενέργειες του Ερντογάν είναι οι προσωπικές του ιδέες ή υπαγορεύονται από τον Κινέζο σύμμαχό του, σημειώνει το geopoliticalcenter.com, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Κίνα θα στηρίξει την Τουρκία, εφόσον τα τουρκικά σχέδια είναι σύμφωνα με τα κινεζικά σχέδια, αναφέρεται.

Σίγουρα η διάλυση του ΝΑΤΟ είναι τόσο ρωσικός στόχος όσο κι κινεζικός και αυτό βλέπουμε να υλοποιείται μπροστά στα μάτια μας, καταλήγει το άρθρο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Προτεκτοράτο την έκαναν οι Κινέζοι – Υes man ο Ερντογάν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.