ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Πρώτο «ναι» αλλά με αστερίσκους για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Τουρκία: Πρώτο «ναι» αλλά με αστερίσκους για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση του δυτικού μπλοκ, μετά από 19 μήνες καθυστερήσεων, κατά τους οποίους η Άγκυρα απαίτησε παραχωρήσεις από τη Στοκχόλμη που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, όπου το κόμμα ΑΚ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει επίσης την πλειοψηφία. Θα ακολουθήσει η υπογραφή του νόμου από τον Τούρκο πρόεδρο, ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία που έχει απογοητεύσει ορισμένους από τους συμμάχους της Άγκυρας και έχει δοκιμάσει τους δυτικούς δεσμούς της.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι υποβάθμισε τις προσδοκίες για ταχεία ψηφοφορία στη γενική συνέλευση, λέγοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα.

Το κόμμα ΑΚ του  Ερντογάν, οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP και η αξιωματική αντιπολίτευση CHP ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης, ενώ το μικρό ισλαμιστικό κόμμα Φελίσιτι και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Iyi ψήφισαν κατά.

Οι αντιρρήσεις

Ο Ερντογάν διατύπωσε αντιρρήσεις τον περασμένο Μάιο για τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη συμμαχία, λόγω της προστασίας, όπως είπε, όσων η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και λόγω του εμπάργκο στο αμυντικό εμπόριο.

Η Τουρκία επικύρωσε την αίτηση της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά άφησε τη Σουηδία να περιμένει μέχρι να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταστολή των τοπικών μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν επίσης ως τρομοκρατική ομάδα.

Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη την ιδιότητα μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, λέγοντας ότι τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι.

Η Σουηδία και τα μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία, Καναδάς και Κάτω Χώρες έλαβαν επίσης μέτρα για να χαλαρώσουν τις πολιτικές εξαγωγής όπλων της Τουρκίας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Πρώτο «ναι» αλλά με αστερίσκους για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.