ΑΤΖΕΝΤΑ

30 Αυγούστου: Σήμερα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Ατόμων

Η ημέρα γιορτάζεται σε μία προσπάθεια να δοθεί προσοχή διεθνώς στο φαινόμενο τον εξαφανίσεων.
30 Αυγούστου: Σήμερα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Ατόμων

Κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων με στόχο να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο.

Το φαινόμενο της εξαφάνισης ατόμων έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, παρατηρείται μια αύξηση των ποσοστών αγνοουμένων κάθε ηλικίας. Μερικοί από τους λόγους που συμβαίνει αυτό φέρονται να είναι η αύξηση των οικονομικών προβλημάτων, η εγκληματικότητα, η μετανάστευση κ.α.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη ιδιαίτερα για φυλακισμένα άτομα σε μέρη και υπό συνθήκες άγνωστες στους συγγενείς και τους νομικούς τους παραστάτες. Η πρωτοβουλία για την δημιουργία της ανήκει στη Λατινοαμερικανική Συνομοσπονδία των Οικογενειών των Εξαφανισμένων Κρατουμένων (FEDEFAM), που ιδρύθηκε το 1981 στην Κόστα Ρίκα. Σκοπός της Συνομοσπονδίας είναι να καταγγείλει και να αποκαλύψει τις μυστικές φυλακίσεις και την εξαφάνιση κρατουμένων, μια πρακτική αρκετά διαδεδομένη στη Λατινική Αμερική την εποχή εκείνη, όπου κυριαρχούσαν οι στυγνές δικτατορίες.

Την ημέρα αυτή δίδεται η ευκαιρία να αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στους διεθνείς οργανισμούς που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασχολούνται και με το θέμα των εξαφανισμένων κρατουμένων: τη Διεθνή Αμνηστία, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Διαβάστε Επίσης:

Κωνσταντίνος Αρβανίτης: «Θα σας λυθούν όλες οι απορίες» – Έτσι φτάσαμε στην υγειονομική κρίση

Άρης: Μεγάλη κίνηση με τον διεθνή Τσέχο Γιάκουμπ Μπράμπετς! Έρχεται για υπογραφές

Κυβέρνηση – Ανασχηματισμός: Αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ΣΧΟΛΙΑ