ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: Ο μεγάλος Μάνος Κατράκης περνάει στην αιωνιότητα

Συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από τότε που ο μεγάλος δάσκαλος της υποκριτικής τέχνης έφυγε για το αιώνιο ταξίδι.
Σαν Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: Ο μεγάλος Μάνος Κατράκης περνάει στην αιωνιότητα

Ο Μάνος Κατράκης πέθανε σαν σήμερα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984, το έργο του στην υποκριτική τέχνη όμως θα ζει ως την αιωνιότητα.

Ο μεγάλος θεατράνθρωπος, «έσβησε» λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας «Ταξίδι στα Κύθηρα», χτυπημένος από καρκίνο των πνευμόνων. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο εμβληματικός Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Στα 76 χρόνια που έζησε πρόλαβε να αφήσει τεράστια παρακαταθήκη τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Οι ερμηνείες του τόσο στο «σανίδι» όσο και στο κινηματογραφικό πανί ήταν καθηλωτικές. Αποτέλεσε παράδειγμα υποκριτικής για τις νεότερες γενιές.

Παράλληλα, ο ίδιος συνυπήρξε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής όπως η Κοτοπούλη, η Κυβέλη, ο Βεάκης, η Παξινού, ο Μινωτής κ.α.

Το βιογραφικό του Μάνου Κατράκη

Ο Μάνος Κατράκης γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1908 στο Καστέλι Κισσάμου της Κρήτης. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του εμπόρου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης.

Το 1919 ,η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ο Μάνος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 18 ετών, με το θίασο Οι Νέοι στο έργο Για την αγάπη της. Το μπρίο και η δυναμικότητά του ενθουσίασαν τον σκηνοθέτη Κώστα Λελούδα κι έτσι ένα χρόνο αργότερα, το 1928, έπαιξε στην πρώτη βουβή ταινία «Το λάβαρο του ’21».

Το 1943 ανέλαβε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και από τη θέση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης όπου και έπαιξε μέχρι το 1946, οπότε επέστρεψε στο Εθνικό.

Το Θεατρικό και Κινηματογραφικό του έργο

Το 1972 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο και πρωταγωνίστησε στον «Οθέλλο» και τον «Δον Κιχώτη», και στην Επίδαυρο στον «Οιδίποδα Τύραννο» (1973) και στον «Προμηθέα Δεσμώτη» (1974).

Αργότερα, συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το ΚΘΒΕ, για να επανιδρύσει το 1977 το ΕΛΘ, ανεβάζοντας έργα Αρμπούζοφ (Φθινοπωρινή ιστορία με την Έλλη Λαμπέτη), Γκόρκι (Οι Τελευταίοι), Μπρεχτ (Συντροφιά με τον Μπρεχτ, με τη Μελίνα Μερκούρη), Λέοναρντ (Ντα), Μασάρι (Ταμπού) και τη Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη του Νικηφόρο​υ Βρεττάκου. Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1984 στο Ηρώδειο, με το μουσικό έργο του Θόδωρου Αντωνίου Προμήθεια.

Ο Κατράκης έπαιξε και σε πολλές ταινίες στον κινηματογράφο. Αξιόλογες είναι οι ερμηνείες του στο «Μαρίνο Κοντάρα» του Γιώργου Τζαβέλα (1948), στη «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη (1961) στην «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1962), στο «Ένας Ντελικανής» του Μανόλη Σκουλούδη (1963). Βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, για την ερμηνεία του στον ρόλο του Κρέοντα στην Αντιγόνη του Γ. Τζαβέλλα, και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στο Συνοικία το όνειρο.

Διαβάστε Επίσης:

Σαν σήμερα- 1η Σεπτεμβρίου 2006: Η Ελλάδα σοκάρει τις ΗΠΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σαν Σήμερα κόβεται το νήμα της ζωής της αγαπημένης Πριγκίπισσας

Κεντρική οδός στο Διδυμότειχο μετονομάζεται σε «Ελένη Τοπαλούδη»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου: Ο μεγάλος Μάνος Κατράκης περνάει στην αιωνιότητα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.