ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδιανόητο: Τα «κοράκια» των εισπρακτικών πιέζουν τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία να πληρώσουν τα χρέη τους!

Απίστευτη αναλγησία για τους πληγέντες στη Θεσσαλία - Οι τράπεζες μπορεί να πάγωσαν τις πληρωμές δανείων, άλλα τα funds συνεχίζουν τον χαβά τους
Αδιανόητο: Τα «κοράκια» των εισπρακτικών πιέζουν τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία να πληρώσουν τα χρέη τους!

Στην Ελλάδα επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, οι εισπρακτικές εταιρείες συνεχίζουν να οργιάζουν ανενόχλητες και να μην υπολογίζουν κανένα ανθρώπινο δράμα, ούτε καν τους πλημμυροπαθείς ή τους πυρόπληκτους. Ενώ οι άνθρωποι στη Θεσσαλία είναι πνιγμένοι στα βάσανά τους, με πολλούς να έχουν μείνει άστεγοι ή να παλεύουν μέσα στις λάσπες για να στήσουν από το μηδέν το νοικοκυριό τους, τα «κοράκια» των εισπρακτικών συνεχίζουν να ενοχλούν και να εκβιάζουν τους δύστυχους ανθρώπους για να εξοφλήσουν τις δόσεις τους!

Ενώ η κυβέρνηση στα μέτρα στήριξης που θέσπισε για τους πλημμυροπαθείς προβλέπει το «πάγωμα» των πληρωμών δανείων και των πλειστηριασμών από τις τράπεζες, τα funds λειτουργούν σαν «κράτος εν κράτει» και δεν δεσμεύονται από αυτό το μέτρο, επομένως συνεχίζουν να ζητούν από τους πληγέντες να πληρώσουν τις οφειλές τους. Και βέβαια αυτή η αθλιότητα συμβαίνει με την απόλυτη ανοχή και συνενοχή της κυβέρνησης, που κατά τα άλλα υποσχέθηκε στους πληγέντες ότι θα φτιάξουν τις ζωές τους… καλύτερα από πριν.

Το ίδιο ακριβώς αίσχος είχε συμβεί και με την τραγωδία των Τεμπών, όταν οι τράπεζες διέγραψαν τα δάνεια θυμάτων και συγγενών τους, άλλα τα funds ακολούθησαν δική τους «γραμμή» και συνέχισαν κανονικά τις οχλήσεις στους χαροκαμένους ανθρώπους!

Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της επικαιρότητας είναι εξοργιστικές. Ο οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος, Παναγιώτης Καλόφωνος, καταγγέλλει πως οι εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να κάνουν μπούλινγκ στους πλημμυροπαθείς για οφειλές τους, οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες. «Είναι εξωφρενικά εξοργιστικό, από την ώρα που υπάρχουν οδηγίες να μη γίνεται αυτό το πράγμα για τους ανθρώπους της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους, για τους οποίους έχουν ανασταλεί για έξι μήνες οι δόσεις δανείων, εισπρακτικές εταιρείες να τηλεφωνούν και να ζητούν ληξιπρόθεσμες οφειλές», αναφέρει με νόημα ο κ. Καλόφωνος.

Αυτό το καθεστώς απόλυτης αναλγησίας είναι η νέα πραγματικότητα σε μια ανεξέλεγκτη καπιταλιστική αγορά, στην οποία έχουν εκτεθεί απροστάτευτες οι περιουσίες των πολιτών. Μία ανάλγητη κυβέρνηση, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα το ουσιαστικό για να σταματήσει την ψυχολογική βία που ασκούν τα funds στους πολίτες, άλλα παρέχει όλα τα θεσμικά «εργαλεία» για να βοηθά τις εισπρακτικές εταιρείες να επιτελούν το άθλιο έργο τους απρόσκοπτα. Πρόσφατο παράδειγμα, η προσπάθεια έξωσης μιας 5μελούς οικογένειας όπου στάλθηκαν… ΜΑΤ για να πετάξουν τους γονείς και τα 3 παιδιά τους στον δρόμο. Ευτυχώς, μετά την μαζική αντίδραση γειτόνων και αλληλέγγυων στο Αιγάλεω, η έξωση απετράπη, άλλα μερικές εξαιρέσεις δεν αλλάζουν τη μεγάλη τραγική εικόνα.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, πρώτα είδαν τη ζωή τους να σαρώνεται λόγω της ανεπάρκειας του κράτους που δεν φρόντισε να τους προστατέψει, και τώρα έχουν και τα «κοράκια» να περικυκλώνουν τα ερείπια της ζωής τους για να τους δώσουν το τελειωτικό χτύπημα.

Ο οικονομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τη λήψη δανείων από πληγέντες, καλώντας τους να ενημερωθούν πλήρως καθώς είναι σημαντικοί οι όροι αποπληρωμής των δανείων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το να πάρεις δάνειο για να ξαναφτιάξεις ένα σπίτι που είναι φτιαγμένο στον πάτο της αποξηραμένης λίμνης, όπως στον Παλαμά ή στις παράκτιες περιοχές, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», λέγοντας πως «πρέπει να δούμε πως θα λυθεί το θέμα, με τρόπους που δεν έχουν περιγραφεί ακόμη, γιατί κάποιος που θα πάρει δάνειο πλημμυροπαθούς, να το κοιτάξει με ανθρώπους που γνωρίζουν, γιατί όπως συνέβη και στο παρελθόν που δόθηκαν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως στους παλλινοστούντες, πήγαν στην Εφορία».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αδιανόητο: Τα «κοράκια» των εισπρακτικών πιέζουν τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία να πληρώσουν τα χρέη τους!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.