ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυθαίρετα: Μπλόκαρε το σύστημα – Παράταση για ρύθμιση και μετά την 1η Οκτωβρίου

«Φράκαρε» το σύστημα λόγω των πολλών αιτήσεων. Παράταση για ρύθμιση και μετά την 1η Οκτωβρίου ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος
Αυθαίρετα: Μπλόκαρε το σύστημα – Παράταση για ρύθμιση και μετά την 1η Οκτωβρίου

Αυθαίρετα: Με αρκετά εμπόδια συνεχίζεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5. Κι αυτό καθώς το σύστημα δέχεται πάνω πάνω από 10.000 αιτήσεις καθημερινά με αποτέλεσμα να έχει… φρακάρει. Μόνο που η προθεσμία την οποία είχε δώσει η κυβέρνηση έληγε σήμερα Τετάρτη (30/9). 

Φυσικά αρκετοί είναι εκείνοι που δεν πρόλαβαν να ρυθμίσουν τα αυθαίρετά τους, με αποτέλεσμα το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) να ζητάει νέα παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα λειτουργία της Google Maps: Μπορείτε να δείτε τα κρούσματα κορονοϊού ανά περιοχή

Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω η ρύθμιση αφορά αυθαίρετα της κατηγορίας 5, τα οποία αφορά κτίρια με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις. Δηλαδή με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος ή χωρίς οικοδομική άδεια, για τα οποία το υπουργείο έχει ήδη δώσει δύο παρατάσεις τον τελευταίο χρόνο.

Ωστόσο, η μεγάλη προσέλευση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, για να προλάβουν οι μηχανικοί τις προθεσμίες, δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα υποδοχής των δηλώσεων του ΤΕΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί, για να μπορεί να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 2.000 χρήστες και έχοντας περιορισμούς και στον αριθμό των συνοδευτικών εγγράφων.

Από την περασμένη εβδομάδα, που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση, καθημερινά το σύστημα υποδέχεται πάνω από 10.000 αιτήσεις, όταν το προηγούμενο διάστημα γίνονταν περί τις 400 δηλώσεις. Μόνο την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το ΤΕΕ, υποβλήθηκαν 12.500 δηλώσεις και τις τελευταίες μέρες συστηματικά πάνω από 10.000 την ημέρα. Ο τεράστιος όγκος εμποδίζει τη είσοδο νέων χρηστών και δυσχεραίνει το έργο των μηχανικών.

Το ΤΕΕ, αλλά και σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, ζητούν να δοθεί και νέα παράταση στα αυθαίρετα, καθώς υπολογίζουν ότι μία μεγάλη κατηγορία πολιτών, αλλά και δημόσιων κτιρίων, βρίσκονται αντιμέτωπα με αυθαιρεσίες της κατηγορίας 5.

Την Τρίτη (29/9) με απόφαση της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, αποφασίστηκε συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη, προκειμένου, να παρουσιάσουν τα προβλήματα που δημιουργούν οι ασφυκτικές προθεσμίες στην αγορά και να εξασφαλιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι, ώστε, ακόμη και εκ των υστέρων, να υπάρξει κάποια πρόνοια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις αυθαιρεσίες τους.

Πρόταση του ΤΕΕ είναι να δοθεί η δυνατότητα των εκπρόθεσμων δηλώσεων, όπως γίνεται με το Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία μελετά όλα τα στοιχεία και τα νομικά εργαλεία, προκειμένου να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα μπορούν και μετά την σημερινή προθεσμία, οι πολίτες να διεκπεραιώνουν τις δηλώσεις τους.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αυθαίρετα: Μπλόκαρε το σύστημα – Παράταση για ρύθμιση και μετά την 1η Οκτωβρίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.