ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιος Παΐσιος: Το σπίτι που μεγάλωσε (video)

Αυτό είναι το σπίτι που μεγάλωσε ο Άγιος Παΐσιος, τον όποιο σήμερα 12 Ιουλίου, εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Άγιος Παΐσιος: Το σπίτι που μεγάλωσε (video)

Αυτό είναι το σπίτι που μεγάλωσε ο Άγιος Παΐσιος, τον όποιο σήμερα 12 Ιουλίου, εορτάζει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Άγιος Παΐσιος: Στις 12 Ιουλίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία να εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Παΐσιου του Αγιορείτη, ενός Αγίου που έζησε ασκητικά μέχρι και τη τελευταία ημέρα της ζωής του, στο νοσοκομείο.

Ο Άγιος, έζησε και μεγάλωσε στην Κόνιτσα, εκεί όπου και βρίσκεται το πατρικό του σπίτι.

Σε αυτό το σπίτι, πήγε ο Άγιος Παΐσιος, όταν ήταν 2 ετών. Όπως είναι γνωστό ο Άγιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία, τον Ιούλιο του 1924.

Ήταν μόλις 40 ημερών όταν έφτασε η διαταγή να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών και τότε ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, ο οποίος ήταν ιερέας του χωριού ζήτησε να βαφτίσουν όλα τα μωρά, γιατί δεν ήξεραν αν θα επιζήσουν στο μεγάλο ταξίδι που θα έκαναν.

Για ένα διάστημα έμειναν στον Πειραιά, μετά πήγαν στην Κέρκυρα και στη συνέχεια σε ένα χωριό της Ηγουμενίτσας για να καταλήξουν τελικά στην Κόνιτσα, όταν ο Άγιος ήταν σε ηλικία περίπου δύο ετών.

Εκεί έμαθε και την τέχνη του μαραγκού, μάλιστα στο πατρικό του φυλάσσονται πολλά αντικείμενα που ο ίδιος είχε κατασκευάσει. Στα 18 του πήγε στρατιώτης και υπηρέτησε για περίπου 5 χρόνια.

Ο Άγιος πήγε για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος για να μονάσει το 1949, αλλά επέστρεψε και πάλι για να βοηθήσει την οικογένειά του, δουλεύοντας ως μαραγκός στην Κόνιτσα και γύρισε στο Άγιο Όρος το 1950.

Δείτε τη νύφη και την ανιψιά του Αγίου να μιλούν στην κάμερα της εκπομπής Αλήθειες με τη Ζήνα και να μας ξεναγούν στο σπίτι όπου μεγάλωσε:

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Παΐσιος: H τελευταία ημέρα του στο νoσοκομείο

Άγιος Παΐσιος: Το θαύμα που έκανε ως λαϊκός – Διηγείται αυτόπτης μάρτυρας

Άγιος Παΐσιος: Με λαμπρότητα τα εγκαίνια της εκκλησίας στα Τρίκαλα (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άγιος Παΐσιος: Το σπίτι που μεγάλωσε (video)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.