Ακόμα να παραιτηθεί ο Νίκος Τσάφος; – Δεν μαζεύονται με τίποτα οι τουρκόφιλες θέσεις του – Αναγνώριζε το ψευδοκράτος της Κύπρου ακόμα και σε άρθρο!
Σε πλήθος αναρτήσεων, αλλά ακόμα και σε εκτενές άρθρο είχε αναπτύξει τις ανθελληνικές θέσεις του ο νέος υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος
Παγιωμένη θέση υπέρ των τουρκικών συμφερόντων έχει τελικά ο νέος υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, του οποίου την παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση.
Μετά την κατακραυγή των τελευταίων ημερών που ξέσπασε για την ανθελληνική άποψη του κ. Τσάφου, όταν είχε αποκαλέσει τα Κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», ο υφυπουργός ενέργειας μίλησε για «άστοχη» και «λάθος» διατύπωση που απλά αφορούσε μια ανάρτηση του 2020. Και μάλιστα υποστήριξε ακόμη ότι «τότε δεν είχε επαγγελματική σχέση» με την κυβέρνηση και άρα – κατά το σκεπτικό του – δικαιολογείται να είναι τουρκόφιλος όσο ήταν εκτός κυβέρνησης και… πατριώτης τώρα που βρέθηκε εντός!
Φυσικά οι αστείες εξηγήσεις του κ. Τσάφου δεν πείθουν καθόλου την κοινή γνώμη. Πόσο μάλλον εφόσον βγαίνουν στη φόρα και άλλες τοποθετήσεις του σημερινού υφυπουργού, που σε όλες είναι έκδηλη η παραβίαση των εθνικών μας κόκκινων γραμμών. Ο κ. Τσάφος δεν είχε τουρκόφιλη τοποθέτηση μόνο σε μια ανάρτηση (την οποία έσβησε μετά τον ντόρο), αλλά σε μια σειρά από αρκετές αναρτήσεις του 2020 όπου – μεταξύ άλλων – αναφέρει ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας έχουν… βάση και ότι τα νησιά μας μπορεί να μην πάρουν το 100% της ΑΟΖ που τους αναλογεί. Μάλιστα ο κ. Τσάφος αναφέρει δεκάδες φορές ως ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) το ψευδοκράτος της τουρκικής εισβολής.
Για όσους μπορεί να μην το θυμούνται, το 2020 ήταν η χρονιά που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» αλώνιζε σε Αιγαίο και Μεσόγειο με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει στα αγγλικά ο Νίκος Τσάφος τον Οκτώβριο του 2020 σε ιστοσελίδα γνωστού αμερικανικού think tank (CSIS), χρησιμοποιούσε τον ίδιο παράνομο όρο για το ψευδοκράτος (TRNC – Turkish Republic of Northern Cyprus). Μάλιστα στο άρθρο του παρέθετε και χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου όπου και πάλι χρησιμοποιούσε το ίδιο κατάπτυστο όνομα για τα κατεχόμενα.
Στο συγκεκριμένο άρθρο που ανάμεσα σε άλλες διαφορές στα ελληνοτουρκικά, καταπιάνεται και με το ζήτημα της Κύπρου, ο κ. Τσάφος δεν κάνει πουθενά λόγο για την τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή, αλλά αναφέρεται γενικά για «διαμάχη» δύο διαφορετικών θέσεων – Ελλάδας και Τουρκίας.
Όλα αυτά είναι αδιάσειστα στοιχεία που μαρτυρούν ότι ο νέος υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, δεν καλείται να παραιτηθεί απλά για… μια «λάθος» ανάρτηση, αλλά διότι εδώ και χρόνια διαθέτει δομημένη και πλήρως συνειδητή αντίληψη ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Μια αντίληψη που όχι μόνο την ασπάζεται στον πυρήνα των πεποιθήσεών του, αλλά την προωθεί συστηματικά εδώ και χρόνια ως ανθελληνική προπαγάνδα.
Αν ο ίδιος ο κ. Τσάφος δεν έχει την τσίπα να παραιτηθεί, θα έπρεπε να τον έχει αποπέμψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όχι να προσποιείται για μια ακόμη φορά τον ανήξερο. Δυστυχώς όμως και ο πρωθυπουργός συμμερίζεται αυτές τις ανθελληνικές θέσεις.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποκρισίας στην ως τώρα κάλυψη του κ. Τσάφου από το Μαξίμου, να θυμίσουμε μόνο ότι όταν ο ημιμαθής Στέφανος Κασσελάκης είχε κάνει τη γκάφα να αποκαλέσει «κρατίδιο» τα κατεχόμενα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε εξαπολύσει πυρά εναντίον του. Ένας από εκείνους που έσπευσαν να του επιτεθούν ήταν και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σήμερα βρήκε… «επαρκείς» τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ν.Τσάφος.
Φυσικά, το να αποκαλεί ένας υφυπουργός της κυβέρνησης ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το ψευδοκράτος, είναι πολύ χειρότερο εθνικό ανόμημα, από τη σκανδαλώδη λέξη «κρατίδιο»….
Turkey in East Med energy is like a loud uncle at your wedding. Except it’s a Zoom wedding and you can mute your uncle, and once you do, everyone carries on as before—but your uncle is still at home, drunk, alone, yelling at the phone. That’s Turkey and East Med energy.
— Nikos Tsafos (@ntsafos) July 29, 2020
It was also important to show that the Greek-Egypt delimitation made concessions against that median line (hence the kink as you move east past the 28º meridian). Greece understands that islands might not get 100% of the EEZ they might be theoretically entitled to.
— Nikos Tsafos (@ntsafos) October 27, 2020
First, Cyprus. Turkey is frustrated by the Republic of Cyprus’ (RoC) hydrocarbon activities; it disputes the right of the RoC to declare EEZs, to issue licenses, to exploit resources, to spend the revenue, etc. This dispute has nothing to do with sea boundaries.
— Nikos Tsafos (@ntsafos) August 19, 2020
The three discoveries made in Cyprus are all in areas licensed by the RoC; they are in Cypriot waters (Aphrodite extends slightly into Israeli waters); no discovery has been made in any of the overlapping licenses.
— Nikos Tsafos (@ntsafos) August 19, 2020