ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Απελπιστική κατάσταση – Εκτόξευση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης

Απελπιστική η κατάσταση με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα - Ξεφεύγει η ακρίβεια!
Ακρίβεια: Απελπιστική κατάσταση – Εκτόξευση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης

Η ακρίβεια στα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στα ελληνικά νοικοκυριά με τους καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση μετά τις τελευταίες ανατιμήσεις και την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να βρει άμεσα λύση φέρνοντας στο προσκήνιο το Market Pass.

Πλέον ως «αγαθό για λίγους» θα μπορούν να χαρακτηριστούν βασικά προϊόντα όπως τα εποχιακά φρούτα και τα λαχανικά ενώ ένας νέος κύκλος ανατιμήσεων αναμένεται σε σιτηρά και έλαια.

Ακρίβεια: Απελπιστική κατάσταση – Εκτόξευση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης

O χειμώνας σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δύσκολος καθώς έρχονται τεράστιες αυξήσεις σε βασικά είδη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός αναμένεται να «τιναχτεί» στον αέρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η τιμή στο ελαιόλαδο αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και κατά 45%, με την πρόβλεψη αυτή να φανερώνει και τις δυσκολίες που έρχονται.

Ακόμη, στην κορυφή των ανατιμήσεων που έχουν γίνει ήδη, βρίσκονται τα απορρυπαντικά καθώς από 6,99 πριν από μισό χρόνο, τον Μάρτιο πήγε στα 9 και 23€ και τώρα έφτασε τα 13€ και 77 λεπτά δηλαδή υπάρχει αύξηση 97%.

Δεν σταματάμε όμως εκεί καθώς το τυρί και συγκεκριμένα το κασέρι, που πριν από έναν χρόνο κόστιζε 14 και 95 ευρώ το κιλό και τώρα η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα 26€ και 32 λεπτά.

Τέλος, στις 3 από τις 5 κατηγορίες κρεάτων, οι αυξήσεις στη χώρα, είναι υψηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο ενώ αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για τα τυριά και το γάλα:

Ελλάδα  – Ευρωζώνη

Βοδινό: 13,1% – 6,8%

Χοιρινό: 14,8% – 10,1%

Αρνί-Κατσίκι: 7,8% – 7,3%

Ψάρια-Θαλασσινά: 6,7% – 9,8%

Πουλερικά: 3,2% – 6,7%

Τυριά: 18,1% – 17,6%

Αυγά: 16,6% – 16,5%

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Απελπιστική κατάσταση – Εκτόξευση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.