ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Νέο σοκ για την Ελλάδα – Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη

Στα ύψη η ακρίβεια - 2η η Ελλάδα στις αυξήσεις αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη
Ακρίβεια: Νέο σοκ για την Ελλάδα – Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη

Από το κακό στο χειρότερο βαδίζει η ακρίβεια στην Ελλάδα, με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να οδηγούν σε απόγνωση τους καταναλωτές της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, σε προϊόντα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα γαλακτοκομικά, στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση των τιμών ενός ποσοστού της τάξης του 21%.

Αυτή είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε αγροτικά προϊόντα, με την Πορτογαλία να είναι η μοναδική χώρα που μας ξεπερνά σε αυτή τη «μαύρη» κούρσα της Ευρώπης, διατηρώντας ένα ποσοστό του 22%.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις που συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα,, η Ισπανία ακολουθείς με ένα +16% και η Κύπρος με +14% στα αγροτικά προϊόντα.

Ακρίβεια: Νέο σοκ για την Ελλάδα – Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη

Η έρευνα αυτή, αφορά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο μαρτυρά τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με αυξήσεις «φωτιά».

Ειδικότερα και αναφορικά με το ποια είδη τροφίμων σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του, στη πρώτη θέση βρίσκονται τα εσπεριδοειδή (κατά μέσο όρο +89%) ενώ ακολούθησαν, το ελαιόλαδο (+48%) και οι πατάτες (+38%). Προϊόντα που εν ολίγοις απευθύνονται πλέον σε λίγους και με πολύ συγκεκριμένο πορτοφόλι.

Αναλυτικά τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις:

Γάλα                               +31,76%

Μοσχαρίσιο κρέας      +21,55%

Ελαιόλαδο                    +56,48%

Χοιρινό κρέας               +22%

Αυγά                               +21,1%

Φρούτα                          +15,64%

Λαχανικά                        +10,68%

Θυμίζουμε πως και η κακοκαιρία Daniel άφησε ανεξίτηλο ένα μαύρο στίγμα στην Ελλάδα, με την καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία να έχει αντίκτυπο και στην ακρίβεια.

Άλλωστε, ο θεσσαλικός κάμπος είναι αυτός που εδώ και δεκαετίες ολόκληρος προμήθευε όλη τη χώρα με βασικά προϊόντα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία τη δεδομένη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια έλλειψη.

Ποια θα είναι όμως η αντίδραση της Κυβέρνησης; Γιατί έως τώρα, έχουμε μόνο μέτρα κοροϊδίας.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Νέο σοκ για την Ελλάδα – Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.