ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Πολωνία και Ισραήλ μειώνουν φόρους για να ανασάνουν οι πολίτες τους, άλλα ο Α. Γεωργιάδης αρνείται για να μη «πέσουμε στα βράχια»!

Την ώρα που η Πολωνία, το Ισραήλ και άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των πολιτών από το κύμα ακρίβειας, ο Ά. Γεωργιάδης υποστηρίζει μέχρι τελικής πτώσεως την φορομπηχτική πολιτική, για να μην... «πέσει η χώρα στα βράχια».
Ακρίβεια: Πολωνία και Ισραήλ μειώνουν φόρους για να ανασάνουν οι πολίτες τους, άλλα ο Α. Γεωργιάδης αρνείται για να μη «πέσουμε στα βράχια»!

Άδωνις Γεωργιάδης: Tην μεγάλη αντίθεση μεταξύ κρατών που σέβονται και στηρίζουν τους πολίτες, και κρατών που τους απομυζούν μέχρι τελικής πτώσεως, φανερώνουν τα όσα πράττουν οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και του Ισραήλ, σε σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση που φροντίζει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των ολιγαρχών.

Πρώτο παράδειγμα προς μίμηση η Πολωνία, της οποίας η συντηρητική κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο κιόλας προχώρησε σε μια πρώτη μείωση του ΦΠΑ, και η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με την μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή που θα έχει δει ποτέ στην ιστορία του το πολωνικό κράτος, όσον αφορά είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά, στα είδη βασικών τροφίμων ο ΦΠΑ μηδενίζεται, στα καύσιμα ο φόρος πέφτει στο 8% από το 23 % που βρισκόταν, στα λιπάσματα ο φόρος πέφτει στο 0% (από το 8%) ώστε να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή, ενώ αναστέλλεται ακόμα και η φορολόγηση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για οικιακή χρήση.

Την ώρα που η Ελληνική κυβέρνηση αναλώνεται σε ασταμάτητα «ήξεις αφήξεις» και δηλώσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη του πολίτη (τύπου Σκυλακάκη), κάποια σοβαρά κράτη προστατεύουν πραγματικά τα νοικοκυριά και φροντίζουν να «μαγειρέψουν» πριν χρειαστεί να πεινάσουν.

Στην ίδια κατεύθυνση με την Πολωνία κινείται και το Ισραήλ, όπου ο Υπουργός Οικονομικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ετοιμάζει μια σειρά στοχευμένων μέτρων με μια σειρά μειώσεων φόρων και δασμών, ώστε να καταπολεμηθεί η ακρίβεια σε τρόφιμα, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες, θα παρουσιάσουμε στο κοινό μια σειρά μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το κόστος ζωής στη χώρα».

Πάμε «στα βράχια» αν υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Την ίδια στιγμή, στον πλανήτη… Ελλάδα, οι κυβερνητικοί που καλούνται να διαχειριστούν την ακρίβεια που επελαύνει στη χώρα, όχι μόνο «σφυρίζουν κλέφτικα» στις – ζωτικής σημασίας – φοροελαφρύνσεις, άλλα και τις παρουσιάζουν ως αιτία για να πέσει η χώρα «στα βράχια».

Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (θυμίζοντας το αλήστου μνήμης σχόλιο του πως αν αρχίσουν να δίνονται δωρεάν τα PCR τεστ, η χώρα θα πάει σε… μνημόνιο), δήλωσε:

«Δυνατότητα για να μειώνουμε όλα τα έσοδα του κράτους δεν έχουμε. Δεν θα στείλουμε την οικονομία στα βράχια. Ό,τι μέτρο θα λάβουμε θα είναι νοικοκυρεμένο και εντός προϋπολογισμού. Δεν παίζουμε με την οικονομία, το ζήσαμε στο παρελθόν, δεν θα το ξαναζήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τελείως τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση τους διαθέσιμους πόρους που έχει να τους διαθέσει με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Βλέπουμε λοιπόν πως κάποιες χώρες είναι διατεθειμένες να «σπάσουν αυγά» για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, και κάποιες άλλες εξισώνουν τη φιλολαϊκή πολιτική ως «ρίξιμο στα βράχια». Δηλαδή αν οι πολίτες σε λίγο καιρό αδυνατούν να βάζουν (πανάκριβη) βενζίνη και μειωθεί κατά 20%, 30%, 40% η αγορά της απ’ τα βενζινάδικα, δεν θα έχουμε ανάλογη «χασούρα» από τα έσοδα του κράτους; Ασφαλώς και ναι. Δεν το γνωρίζουν αυτό στα υπουργεία; Ασφαλώς και το γνωρίζουν. Άρα η μόνη ικανοποιητική εξήγηση είναι πως εξωθούν τους πολίτες στα άκρα, μέχρι να συνθλιβούν οι οικονομικές τους αντοχές, και τότε ίσως παρθούν κάποια μέτρα, όταν ο κόσμος ήδη θα έχει ξεπεράσει και το «αμήν».

Και ενόσω ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν… θέλει να πετάξει τη χώρα στα βράχια (ενώ η κυβέρνηση την οδηγεί ολοταχώς εκεί), ο κρατικός κορβανάς συνεχίζει να αδειάζει με «λίστες» προς ΜΜΕ, με τελευταία προσθήκη τη «λίστα Πλεύρη» με 5 εκατομμύρια ευρώ ζεστού χρήματος, και συνολικά πάνω από 45.000.000 ευρώ κορωνο – κονδυλίων στα ΜΜΕ από τις αρχές της πανδημίας…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ακρίβεια: Πολωνία και Ισραήλ μειώνουν φόρους για να ανασάνουν οι πολίτες τους, άλλα ο Α. Γεωργιάδης αρνείται για να μη «πέσουμε στα βράχια»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.