ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στο επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ

Αλλαγές στο επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ: Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ετοιμάζει αυτές τις ημέρες
Αλλαγές στο επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ

Η σύνδεση χορήγησης των επιδομάτων παιδιού Α21, ενοικίου και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ θα ισχύσει αναδρομικά, από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των δικαιούχων.

Αλλαγές στο επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ: Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ετοιμάζει αυτές τις ημέρες σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης την σχετική ΚΥΑ η οποία θα προβλέπει την αναδρομική ισχύ της διάταξης του νόμου από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021. Επίσης στην ΚΥΑ θα προβλέπονται και οι εξαιρέσεις από την σχετική διάταξη κυρίως ως προς τις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.

Έτσι ουσιαστικά αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος ενοικίου και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα θα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο, ενώ θα παίζει ρόλο ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες.

Έτσι από φέτος, δηλαδή το σχολικό έτος 2020-2021 απαραίτητη θα είναι η όχι μόνο η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα, αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά, ώστε να μην μένουν την ίδια τάξη. Αναλυτικότερα όσοι έχουν εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Έτσι όσοι καταθέτουν αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει, εφόσον έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση να δηλώνουν και το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Lockdown: Ζήτημα επιβίωσης για τους μουσικούς–Κραυγές αγωνίας

Σύμφωνα με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου το 2021 στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση κατά 22% των κονδυλίων που προβλέπονται για τις δαπάνες Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, για το 2021 οι προϋπολογισθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 4,190 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι των προβλεπόμενων 3,439 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2020, αύξηση δηλαδή 747 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συνολική αύξηση των δαπανών αντικατοπτρίζεται σε όλες τις επιμέρους ενισχύσεις και επιδόματα. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται στα 767 εκ. ευρώ από 672 εκ. ευρώ που απαιτήθηκαν φέτος. Για το Επίδομα Γέννησης προβλέπονται συνολικά 170 εκ. έναντι των 125 εκ. ευρώ της φετινής εκτίμησης. Αυξημένο κατά 34% ή 102 εκ. ευρώ προβλέπεται και το Στεγαστικό Επίδομα που αφορά περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά με 600.000 ωφελούμενους. Τα κονδύλια για τα Οικογενειακά Επιδόματα ενισχύονται κατά 20%, από 961εκ. σε 1.153 εκ. ευρώ. Τέλος και για τα Αναπηρικά Επιδόματα προβλέπεται αύξηση των παροχών κατά 11,5%.

Παράλληλα στο κυβερνητικό σχεδιασμό του 2021 προβλέπεται ενιαία φόρμα αίτησης για το σύνολο των επιδομάτων σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα εξετάζεται η ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόματα Παιδιού, Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά, Επίδομα Γέννας, Ομογενών, Ορεινών και Μειονεκτικών, Θέρμανσης, ΚΟΤ Α και Β, Στεγαστικό Φοιτητών και, συνολικά, για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής φύσεως που χορηγείται από την κεντρική διοίκηση (και όχι σε επίπεδο Δήμων).

Η δράση περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).

Για την υποβολή αίτησης για οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να καταχωρούνται / διασταυρώνονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία σχετικά με το αν πληρούνται τα κριτήρια ένταξης για κάθε πρόγραμμα.

Σκοποί της δράσης είναι η απλοποίηση της πρόσβασης των πολιτών στις κοινωνικές παροχές, η πληρέστερη ενημέρωση για τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, η αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων σε όλα τα προγράμματα (χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής συμπεριφορών ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε προγράμματος, π.χ. σύνθεση νοικοκυριού), η εξοικονόμηση χρόνου και πόρων από τη συντήρηση διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων (ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα λειτουργεί μια πλατφόρμα για κάθε επίδομα ενώ σπάνια διαλειτουργούν σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφορίας), η τήρηση ιστορικού όλων των παροχών που λαμβάνει κάθε ωφελούμενος, καθώς και η δημιουργία εργαλείου παρακολούθησης και σχεδιασμού των κοινωνικών πολιτικών με κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αλλαγές στο επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, π. ΚΕΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.