ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Ζήτημα επιβίωσης για τους μουσικούς–Κραυγές αγωνίας

Lockdown: Με το άγχος της επιβίωσης ζουν εδώ και μήνες οι μουσικοί, που εργάζονται σε καταστήματα εστίασης, τα οποία έχουν κλείσει δύο φορές έως τώρα, λόγω της πανδημίας.
Lockdown: Ζήτημα επιβίωσης για τους μουσικούς–Κραυγές αγωνίας

Lockdown: Με το άγχος της επιβίωσης ζουν εδώ και μήνες οι μουσικοί, που εργάζονται σε καταστήματα εστίασης, τα οποία έχουν κλείσει δύο φορές έως τώρα, λόγω της πανδημίας.

Lockdown: Πρόκειται για έναν ακόμη κλάδο που πλήττεται σφοδρά από την κρίση του κορονοϊού, που σαρώνει και τη χώρα μας από τον περασμένο Μάρτιο, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους στον “πάγο” των αναστολών συμβάσεων ή ακόμη και εκτός αγοράς εργασίας. Δίνοντας τη δική τους προσωπική μάχη, δεν είναι λίγοι αυτοί οι μουσικοί που έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν ακόμη και επάγγελμα προκειμένου να καταφέρουν να βγάλουν τον μήνα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους, που εξακολουθούν να “τρέχουν”.

Το πλήγμα στον κλάδο ξεκίνησε με το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν επιβλήθηκε η πρώτη καραντίνα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού και επέστρεψε το φθινόπωρο με την έλευση του δεύτερου κύματος και το δεύτερο lockdown, που σήμανε και νέο “λουκέτο” στα καταστήματα εστίασης.

Το μέλλον αβέβαιο, καθώς ακόμη κι όταν αρθεί το lockdown, παραμένει αδιευκρίνιστο το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και πόσα απ’ αυτά θα καταφέρουν τελικά να ανοίξουν. Το enikos.gr μίλησε με τρεις νέους ανθρώπους, επαγγελματίες μουσικούς, που εργάζονται σε σχετικά μικρές επιχειρήσεις, τα “μαγαζιά της γειτονιάς”, ομορφαίνοντας με τις μουσικές και τις φωνές τους τις βραδιές μας. Η αγωνία τους για το “αύριο” είναι έκδηλη, όπως και ο θυμός τους γιατί νιώθουν εγκατάλειψη από την Πολιτεία, που όπως λένε δεν τους έχει στηρίξει ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδιο «Ελευθερία»: Ποιοι θα τα κάνουν πρώτοι τα εμβόλια στην Ελλάδα

«Τραγική η κατάσταση των μουσικών»

«Η κατάσταση των μουσικών από την πρώτη καραντίνα έως και σήμερα είναι ‘τραγική’. Βιώνουμε τον πλήρη εξευτελισμό της τέχνης, γενικά των τεχνών”, αναφέρει ο Ανδρέας Παππάς. Όπως υπογραμμίζει, “από την στιγμή που η εστίαση κατεβάζει ρολά, ο μουσικός έρχεται στην δύσκολη θέση να ψάξει να βρει εισόδημα κάπου αλλού, σε δουλειές που δεν έχει ξανακάνει και πολύ πιθανόν να μην μπορεί να κάνει αποτελεσματικά. Η ιδιότητα του μουσικού δεν έχει πλέον υπόσταση».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως: «το κράτος δίνοντας δύο επιδόματα (μπορεί και ένα, ίσως και κανένα σε κάποιους μουσικούς) από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο υποτιμάει τις τέχνες και τον πολιτισμό. Θα έπρεπε τα επιδόματα να είναι περισσότερα έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε ‘τα προς το ζην».

Αναφερόμενος στο μέλλον των μουσικών, «κάθε μέρα γίνεται όλο πιο αβέβαιο», τονίζει, καθώς «πολλοί χώροι καθημερινά κλείνουν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Οι μουσικοί είναι τόσοι πολλοί και η “πίτα” όσο πάει γίνεται μικρότερη».

Χαρακτηρίζει δε, «παράλογη» την απόφαση οι τραγουδιστές να μην χρησιμοποιούν μικροφωνική στους χώρους εστίασης, λέγοντας ότι «στο τέλος θα μας κάνουν να ‘σιχαθούμε’ την δουλειά μας γιατί θα πρέπει να δίνουμε τα λεφτά μας στους φωνίατρους».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Lockdown: Ζήτημα επιβίωσης για τους μουσικούς–Κραυγές αγωνίας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Διπλοΐδης

Είμαι ο Γιώργος Διπλοΐδης και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και ψυχολογία αλλά με κέρδισε η πρώτη. Από μικρός ήμουν με μία μπάλα στο χέρι, έτσι αποφάσισα να πιάσω την... πένα. Έχω την ευτυχία να έχω την... αίσθηση κάθε μέσου, Ραδιόφωνο (Radio Sport 98.7, Libero 107.4, Fair Play 96.1, Radio North 98.0), Εφημερίδα (Σπορ του Βορρά, Goal News, Fair Play Arena Press), ιστοσελίδες (Sfina.gr, eurobasket.com) και τηλεόραση (4Ε Τηλεόραση, Βεργίνα). Στο ξεκίνημα της πορείας μου, πριν από 20χρόνια περίπου, άρχισα να πρωτοδιαβάζω το Sportime. To οποίο μου έκανε την τιμή να γράφω γι' αυτό λίγο καιρό πριν φύγει το 2020. Καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ και την γενικότερη ειδησεογραφία, ενώ προσπαθώ να δίνω το... άρωμα των εξελίξεων από την πόλη μου.