ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απίστευτη κοροϊδία με την ρήτρα αναπροσαρμογής: Αλλάζει μόνο όνομα και παραμένει η ληστρική χρέωση!

Δικηγόρος του ΙΝΚΑ ξεμπρόστιασε το επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας πως η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει.
Απίστευτη κοροϊδία με την ρήτρα αναπροσαρμογής: Αλλάζει μόνο όνομα και παραμένει η ληστρική χρέωση!

Μια απίστευτη κοροϊδία σε βάρος των καταναλωτών ενέργειας αποκάλυψε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Αλέξης Αλεξόπουλος, περιγράφοντας πως η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που γονάτισε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τελικά δεν καταργείται, ούτε αναστέλλεται, άλλα απλά αλλάζει ονομασία!

Την ώρα που τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών της κυβέρνησης αποκαλύπτουν προκλητικά ευνοϊκές μεταχειρίσεις για τεράστια χρέη, οι πολίτες παραμένουν αφημένοι στο έλεος της κερδοσκοπίας των παρόχων, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί τις υπέρογκες χρεώσεις ενώ αρνείται να καταργήσει μια ρήτρα που η ίδια παραδέχθηκε πως είναι άδικη και καταχρηστική!

Και όλα αυτά ενώ ο βουλευτής ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου ομολόγησε πως οι ιδιώτες πάροχοι επέβαλλαν στην ΡΑΕ την ρήτρα αναπροσαρμογής, αποκαλύπτοντας πως ζούμε σε μια χώρα – έρμαιο των αρπακτικών της αγοράς, που ελέγχουν απόλυτα το ενεργειακό τοπίο και επεκτείνουν τις «υποδείξεις» τους μέχρι το πορτοφόλι του κάθε πολίτη.

Την ίδια στιγμή το Μαξίμου επί έξι μήνες δήλωνε πως η ρήτρα δεν ήταν παράνομη ενώ γινόταν αφαίμαξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Και τώρα για προεκλογικούς λόγους αντί να την καταργήσουν, την απαλείφουν εικονικά από τα τιμολόγια, ενσωματώνοντας την στα κυμαινόμενα τιμολόγια που θα αλλάζουν χρεώσεις ανά μήνα!

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Αλεξόπουλος δήλωσε σε εκπομπή της ΕΡΤ πως:

«Η χρέωση θα μπαίνει κανονικά… θα δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν και να το βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία χρέωση προμήθειας ενέργειας. Δηλαδή του αλλάζουμε όνομα. Θα είναι τα ίδια νούμερα. Βαφτίσαμε το κρέας ψάρι, αυτό γίνεται».

Και πρόσθεσε τα εξής απίστευτα: «Δηλαδή, άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να ξέρει, ούτε να ελέγξει πόσο θα χρεώνεται. Η τροπολογία αυτή παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί αναφέρει ότι ο προμηθευτής δεν έχει καν υποχρέωση να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα του βάζει. Η μόνη υποχρέωση του προμηθευτή – κατά την τροπολογία – θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει».

Δηλαδή όχι απλά θα συνεχίσει να χρεώνεται ο πολίτης με την ληστρική ρήτρα, άλλα δεν θα μπορεί να ενημερώνεται καν για το πώς προκύπτουν τα ποσά που θα του χρεώνουν οι προμηθευτές.

Ακόμα και τα υποκοστολογημένα υπερκέρδη των παρόχων στην ενέργεια που υπολογίστηκαν με εξαιρετικά αμφίβολες μεθόδους, δεν έχουν φορολογηθεί από το κράτος και απολύτως τίποτα δεν έχει επιστραφεί στους καταναλωτές. Κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης δεν παρέχεται στους πολίτες, διότι η ρήτρα αναπροσαρμογής απλά φεύγει από το τραπέζι και συνεχίζει να υπάρχει «κάτω από το τραπέζι»!

Εφόσον η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συγκρουστεί με την κερδοσκοπία των ολιγαρχών της ενέργειας, οι όποιες (λιγοστές) απώλειες των παρόχων ενέργειας υπάρχουν, θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται από κρατικές επιδοτήσεις, δηλαδή και πάλι ζημιωμένο βγαίνει το κρατικό ταμείο, και οι φορολογούμενοι πολίτες.

Τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης πραγματικά μοιάζουν να μην έχουν ηθικό όριο. Και ενώ βαθαίνει η κρίση της ακρίβειας, από κάτι τέτοια τεχνάσματα φαίνεται όλο και περισσότερο η αφοσίωση της κυβέρνησης στο να προστατέψει τα συμφέροντα των λίγων, μέχρι το τέλος.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Απίστευτη κοροϊδία με την ρήτρα αναπροσαρμογής: Αλλάζει μόνο όνομα και παραμένει η ληστρική χρέωση!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.