ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα πάντα!

Από αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου, ξεκινά η 3η φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει πως σε λιγότερο από 24 ώρες η άρση μέτρων θα φτάσει στο τελικό της στάδιο αφού θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ ξεκινούν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και...
Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα πάντα!

Από αύριο Δευτέρα 18 Μαΐου, ξεκινά η 3η φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει πως σε λιγότερο από 24 ώρες η άρση μέτρων θα φτάσει στο τελικό της στάδιο αφού θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ ξεκινούν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, και παράλληλα, ανοίγουν όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας. Επίσης, επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές Α’, Β΄Λυκείου και Γυμνασίου.

Να θυμίσουμε ότι τα πρώτα δρομολόγια πλοίων θα πραγματοποιηθούν προς την Κρήτη, καθώς είναι το πρώτο νησί που θα ανοίξει μετά την επιβολή περιορισμού των μετακινήσεων.

Άρση μέτρων: Αναλυτικά τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Η πληρότητα των επιβατών στα πλοία δεν θα ξεπερνά το 50%, ή στο 55% εάν διατίθενται καμπίνες. Θα γίνεται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ειδικό έντυπο – ερωτηματολογίου της κατάστασης υγείας των επιβατών, πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο, το οποίο θα κρατά η ακτοπλοϊκή εταιρεία. (Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοίτα πώς κατάντησε: Ιδού το ποδόσφαιρο του κορονοϊού (pics, vids)

Οι επιβάτες οφείλουν να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου. Η χρήση της καμπίνας θα γίνεται αποκλειστικά από 1 άτομο, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, οπότε επιτρέπεται να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους. Επίσης, επιβάλλεται η χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Γίνεται ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων προκειμένου να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες για τους κανόνες ατομικής υγιεινής ενώ στους χώρους του πλοίου θα υπάρχουν αντισηπτικά. Η απολύμανση στα πλοία είναι απαραίτητη.

Θα εφαρμοστεί ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).

Θα γίνεται ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

Επίσης, το πλήρωμα οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες από πιθανό ύποπτο κρούσμα, το οποίο θα απομονώνει σε ειδικό χώρο και στη συνέχεια το άτομο θα αποβιβάζεται στο επόμενο λιμάνι. Εκεί θα βρίσκεται το απαραίτητο προσωπικό για τη διαχείριση του και την ιχνηλάτηση επαφών.

Τέλος, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Τι ισχύει για τις πτήσεις

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς τις χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Επίσης, σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα προσγειώνονται οι διεθνείς πτήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες:

– Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

– Παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

– Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59

– Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων, η συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθήνα: Ουρά από νωρίς για μία ξαπλώστρα (video)

– Παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Επισημαίνεται για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην Επικράτεια όλης της χώρας.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Άρση μέτρων: Τη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα εμπορικά κέντρα

Τη Δευτέρα 18 Μαΐου ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα όπως ανακοινώθηκε εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απόφαση πάρθηκε αφενός διότι τα εμπορικά διαθέτουν πολλά τετραγωνικά, αφετέρου έχουν ήδη ανοίξει άλλα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα και ετίθετο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Άρση μέτρων: Οι κανόνες στην είσοδο για τα εμπορικά κέντρα θα είναι:

– Ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα

– Σύσταση για χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας για πελάτες και προσωπικό μέσα στα καταστήματα

Άλλοι χώροι που ανοίγουν στο 3ο στάδιο άρσης των μέτρων

Από την Δευτέρα ανοίγουν και πάλι τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, ενώ επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Ταυτόχρονα, στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

Συγκεκριμένα:

Ζωολογικά πάρκα, Βοτανικοί κήποι: Η απόσταση μεταξύ των πολιτών θα είναι τα δύο μέτρα. Επιβάλλεται η χρήση μάσκας, ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Αρχαιολογικοί χώροι: Θα λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι. Η απόσταση μεταξύ των πολιτών είναι τα δύο μέτρα.

Υπηρεσίες Τυχερών παιχνιδιών: Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και στους πελάτες. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα φορούν γάντια μιας χρήσεως. Η εξυπηρέτηση θα γίνεται χωρίς καθήμενους. Επιβάλλεται η χρήση αντισηπτικού.

Κανόνες αναλογίας επιτρεπόμενων ατόμων εντός του καταστήματος: Σε χώρο έως και 20 τμ. επιτρέπονται μόνο 4 άτομα. Ενώ σε χώρο άνω των 20 τμ, επιτρέπονται 4 άτομα +1 άτομο ανά 15 τ.μ. επιπλέον.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άρση μέτρων: Ανοίγουν τα πάντα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.