ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΗ εναντίον καταναλωτών: Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο πριν εκδικαστούν οι προσφυγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής!

Το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο πέταξε η ΔΕΗ, μόλις μια μέρα πριν ξεκινήσει η εκδίκαση των αγωγών για την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής
ΔΕΗ εναντίον καταναλωτών: Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο πριν εκδικαστούν οι προσφυγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής!

ΔΕΗ: Ένας πραγματικός πόλεμος μεταξύ των χειμαζόμενων πολιτών και των παρόχων ενέργειας ξεσπάει, με φόντο την ενεργειακή φτώχεια που εξαϋλώνει το εισόδημα των πολιτών.

Η παράνομη και αθέμιτη ρήτρα αναπροσαρμογής που με την ανοχή της κυβέρνησης για μήνες σάρωσε τα νοικοκυριά, και σύμφωνα με την παραδοχή του βουλευτή ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου η εφαρμογή της ήταν αποτέλεσμα πιέσεων των ιδιωτών παρόχων προς την ΡΑΕ, έγινε αντικείμενο συλλογικών αγωγών από χιλιάδες καταναλωτές που αξιώνουν την ακύρωση της ρήτρας  και την επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που κατέβαλαν.

Και μόλις μια ημέρα προτού ξεκινήσει η εκδίκαση των δύο μεγάλων συλλογικών αγωγών των καταναλωτικών ενώσεων ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, η ΔΕΗ απέστειλε αίτημα στον Άρειο Πάγο όπου ζητά πιλοτική δίκη όπου θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τη ρήτρα. Και κάπως έτσι, αναμένεται να αναβληθεί η αυριανή εκδίκαση της πρώτης συλλογικής αγωγής καταναλωτών, και η απόδοση δικαιοσύνης για την αδικία που υφίσταται ο πολίτης, αναβάλλεται και αυτή μέχρι… νεοτέρας.

Η πιλοτική δίκη που ζητάει η ΔΕΗ, παρακάμπτει τα ενδιάμεσα στάδια δικαστικού ελέγχου, και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ζητημάτων ενός κοινού αιτήματος που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, ιδιαίτερα όταν εκκρεμεί μεγάλος αριθμός προσφυγών και συλλογικών αγωγών, για το ίδιο θέμα. Η διαδικασία της πιλοτικής δίκης εφαρμόζεται ήδη στο ΣΤΕ, άλλα η υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα είναι από τις πρώτες που θα την εφαρμόσουν και στην πολιτική δικαιοσύνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το αίτημα της ΔΕΗ βασίστηκε σε σχετική διάταξη που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, όπου μια από τις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ήταν και η εισαγωγή πιλοτικής δίκης και στον Άρειο Πάγο.

Ξεκάθαρα έχουμε να κάνουμε με μια κίνηση στρατηγικής από την (ιδιωτικοποιημένη σε μεγάλο βαθμό) ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών, προκειμένου να προστατευτεί (ή να κερδίσει χρόνο) η επιχείρηση ηλεκτρισμού και οι υπόλοιποι πάροχοι, από ένα σενάριο που θα τους ανάγκαζε να αποζημιώσουν τους χιλιάδες πολίτες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι πάροχοι επιθυμούν να προλάβουν τα δεδικασμένα και να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες για την επιβολή της ληστρικής ρήτρας, που με την ανοχή της κυβέρνησης «φόρτωσαν» τους λογαριασμούς ρεύματος, οδηγώντας σε εξωφρενικές χρεώσεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιβάλλει πλαφόν στην ενέργεια και δίνοντας μερικά ψίχουλα αναδρομικών προς τους καταναλωτές, επιμένει να επιδοτεί την κερδοσκοπία των παρόχων παρά να την πατάσσει στη ρίζα της. Και από την άλλη όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να απαλλαγούν από την παράλογη ρήτρα, αντιμετωπίζουν μια ΔΕΗ που όχι μόνο δεν τηρεί απολογητική στάση προς τους εξαπατημένους, άλλα επιχειρεί και να «βγει λάδι» με δικονομικές «τρίπλες»…

Το μόνιμο θύμα της υπόθεσης παραμένει ο πολίτης, που πότε αναγκάζεται να πληρώσει τα κερδοσκοπικά εφευρήματα που του επιβάλλουν οι πάροχοι και πότε βλέπει τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας να χρησιμοποιούν ευνοϊκά «παραθυράκια» διατάξεων, για να μπλοκάρουν ή να δυσκολέψουν τον δρόμο για απόδοση δικαιοσύνης…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΔΕΗ εναντίον καταναλωτών: Προσέφυγε στον Άρειο Πάγο πριν εκδικαστούν οι προσφυγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.