ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν αφήνουν το ΕΣΥ να ορθοποδήσει: Ξαφνικό «ναυάγιο» για την ανέγερση 3 νοσοκομείων από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Ψυχρολουσία για Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη - Άκαρπος ο διαγωνισμός για την κατασκευή των νοσοκομείων - Έκθετη η κυβέρνηση
Δεν αφήνουν το ΕΣΥ να ορθοποδήσει: Ξαφνικό «ναυάγιο» για την ανέγερση 3 νοσοκομείων από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Σε μια εποχή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί σε καθεστώς κατάρρευσης λόγω της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας, θλίψη άλλα και σοβαρά ερωτήματα δημιουργεί η ξαφνική απόφαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να κηρύξει άκυρο τον διαγωνισμό για τρία νοσοκομεία, για τα οποία είχε δηλώσει την πρόθεση να κατασκευαστούν μέσω δωρεάς, προκειμένου να στηριχθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ.

Το σχέδιο προέβλεπε την ανέγερση τριών κομβικότατων  δομών Υγείας και συγκεκριμένα του Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

Παρόλα αυτά, το ΙΣΝ προχωρώντας σε μια λακωνική ανακοίνωση, γνωστοποίησε ότι οι διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι και το έργο προς το παρόν ακυρώνεται.

«Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.)», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και στη συνέχεια συμπληρώνει ότι «παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν πχ. την χρονική μετάθεση των έργων ή την εγκατάλειψη μέρους των έργων, ή την ματαίωση της κατασκευής κάποιου από τα τρία νοσοκομεία.

Οπωσδήποτε τα – έως τώρα – άκαρπα αποτελέσματα της δωρεάς του ΙΣΝ δημιουργούν σοβαρές απορίες σχετικά με την ανυπαρξία της κυβέρνησης γύρω από ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ο Θάνος Πλεύρης o οποίος έφερε εις πέρας την εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού και άνοιξε διάπλατα τις «πόρτες» του ΕΣΥ για να εισβάλλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα, μπορεί να είναι ικανότατος στο να ανακοινώνει «πιλοτικά» λουκέτα και συγχωνεύσεις σε νοσοκομειακά ιδρύματα (όπως είπε πχ. για την 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης), άλλα για την ανέγερση τριών βασικότατων νοσοκομείων, και μάλιστα μέσω δωρεάς, η κυβέρνηση δεν ενέσκηψε πάνω στο θέμα ώστε να πραγματοποιηθεί η κατασκευή τους.

Γιατί άραγε; Οι τραγικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας – ιδιαίτερα – στην βόρεια Ελλάδα άλλα και η υποστελέχωση των παιδιατρικών τμημάτων δημιουργούν συνθήκες «ασφυξίας» στην ιατρική φροντίδα χιλιάδων παιδιών. Ενδεικτικό της αποκαρδιωτικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου είναι η μοναδική για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, το Παιδιατρικό της Θεσσαλονίκης άλλα και το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα έδιναν ανεκτίμητη πνοή στις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΣΥ για την βόρεια Ελλάδα. Για ποιο λόγο λοιπόν η κυβέρνηση άφησε τον διαγωνισμό να καταλήξει σε τέτοιο αδιέξοδο;

Η είδηση – βόμβα για την ανακοίνωση του ΙΣΝ, όπως είναι λογικό και επόμενο προκάλεσε «παγωμάρα» και απογοήτευση και στις τοπικές κοινωνίες, αφού το σχέδιο κατασκευής των τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη είχε γίνει ευρέως γνωστό και είχε ενισχύσει το αίσθημα αισιοδοξίας σε σχέση με τις προοπτικές των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.

Επιπλέον, το «πάγωμα» του έργου προκάλεσε αντιδράσεις στον ιατρικό, άλλα και στον πολιτικό κόσμο. Με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως «φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να εργαλειοποιήσει τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία, αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες».

Και συμπλήρωσε: «Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κουβέντα. Ακόμα και τώρα η κοινωνία ενημερώθηκε ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος όχι από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από το ΙΣΝ! Μετά το ναυάγιο της δωρεάς, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, και κυρίως πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν στο σύνολό τους τα εμβληματικά αυτά έργα».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δεν αφήνουν το ΕΣΥ να ορθοποδήσει: Ξαφνικό «ναυάγιο» για την ανέγερση 3 νοσοκομείων από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.