ΚΟΙΝΩΝΙΑ

e-KEPA: Η νέα πλατφόρμα για συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας των ΚΕΠΑ

Αλλάζουν όλα στην πιστοποίηση αναπηρίας - Τι είναι τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και ποιους γρίφους λύνουν.
e-KEPA: Η νέα πλατφόρμα για συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας των ΚΕΠΑ

Την ώρα που το Gov.gr Wallet ήρθε για να μείνει, με χιλιάδες πολίτες να συνεχίζουν το κατέβασμα της εφαρμογής για την ταυτότητα και το δίπλωμα τους, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ (e-KEPA) ξεκινούν για τους πολίτες σε όλη την επικράτεια μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Τα Υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προωθούν μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και να μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία που υφίστανται.

Η πρώτη φάση του online συστήματος για την αίτηση αξιολόγησης θα γλιτώσει μια ευαίσθητη ομάδα πολιτών από το μεγάλο βάρος του πηγαινέλα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου για την αίτηση πιστοποίησης αναπηρίας.

Το σημαντικότερο φυσικά είναι το τέλος της ψυχικής εξουθένωσης, που οδηγεί πολλούς δικαιούχους να εγκαταλείπουν τη διαδικασία ή να ταλαιπωρούνται για να ξαναπεράσουν το βάσανο της αξιολόγησης.

Ποιος γρίφους λύνει το e-KEPA

Μέχρι σήμερα ο πολίτης θα πρέπει να έχει λύσει τον γρίφο από ποιον φορέα δικαιούται κάποια παροχή, όπως σύνταξη ή επίδομα αναπηρίας, από τον ΕΦΚΑ ή τον ΟΠΕΚΑ.

Με τη νέα πλατφόρμα, ο πολίτης γλιτώνει δύο ουρές, αλλά και ένα πλήθος εγγράφων και δικαιολογητικών, πολλά εκ των οποίων περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και μέχρι σήμερα πήγαιναν πέρα-δώθε σε γκισέ και γραφεία.

Οι ασφαλισμένοι λοιπόν θα χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους και όχι σε προηγούμενα στάδια της διαδικασίας (π.χ. για να υποβάλλουν αυτοπροσώπως αίτηση για την πιστοποίηση αναπηρίας όπως γινόταν μέχρι τώρα), κάτι που «μεταφράζεται» σε κατάργηση χιλιάδων επισκέψεων στα ΚΕΠΑ.

Όλες δηλαδή οι διαδικασίες-πλην της ιατρικής εξέτασης του αιτούντος από την υγειονομική επιτροπή- θα γίνονται ψηφιακά, κάτι που συνιστά άλμα στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.




Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «e-KEPA: Η νέα πλατφόρμα για συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας των ΚΕΠΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.