ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατολόγος προειδοποιεί: Με δεύτερο κύμα κορονοϊού «οι απολύσεις θα εκτοξευτούν»

Απολύσεις: Ξεκάθαρος ο εργατολόγος Χρ. Βουρλιώτης για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στα εργασιακά σε περίπτωση δεύτερους «κύματος» κορονοϊού.
Εργατολόγος προειδοποιεί: Με δεύτερο κύμα κορονοϊού «οι απολύσεις θα εκτοξευτούν»

Απολύσεις: Ξεκάθαρος ήταν ο δικηγόρος και εργατολόγος Χρήστος Βουρλιώτης όσον αφορά τις συνέπειες που θα υπάρξουν στα εργασιακά σε περίπτωση που η χώρα μας «χτυπηθεί» από δεύτερο «κύμα» κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Θράκης xronos.gr «…Θεωρώ ότι, εάν δεν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού από Σεπτέμβριο, οι απολύσεις ναι μεν θα έρθουν, διότι υπάρχει έντονη ανησυχία εκ μέρους των επιχειρήσεων για το ότι έχουν πέσει οι τζίροι, αλλά θεωρώ ότι (οι απολύσεις) θα συγκρατηθούν. Ειδάλλως, εάν έχουμε νέο κύμα κορωονοϊού, οι απολύσεις νομίζω πως θα εκτοξευτούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατρός «μαϊμού»: Πώς απέσπασε 98.000 ευρώ και ένα σπίτι από ασθενή με αναπηρία 82% (vid)

Με αυτά τα λόγια μετέφερε την εκτίμησή του για τον εργασιακό χάρτη στην χώρα μας, σε συνάρτηση με την κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο κορονοϊός, ο δικηγόρος Αθηνών και εργατολόγος Χρήστος Βουρλιώτης. Ο δικηγόρος βρέθηκε στην Κομοτηνή, όπου το τοπικό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργάνωσε το πρωί της Παρασκευής ημερίδα ενημέρωσης. Επί τάπητος τέθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και οι αλλαγές τους που επήλθαν (ή αναμένονται) την εποχή του κορωνοϊού, η εφαρμογή του προγράμματος Συν-εργασία, καθώς και άλλα νομικά ζητήματα που άπτονται του εργατικού δικαίου

Για το πρόγραμμα Συν-εργασία, ο εργατολόγος ενημέρωσε πως άνοιξε στις 15/06 έως 15/10/20 «για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να περιορίσουν ουσιαστικά το εργασιακό κόστος» όπως είπε και εκτίμησε: «δεδομένης της αισθητής μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων, θεωρώ ότι θα υπάρχει συμμετοχή, κάτι που θα επηρεάσει τις εργασιακές σχέσεις σε επίπεδο μισθού και ωραρίου. Τις αιτήσεις επιχειρήσεων ελέγχει η ΑΑΔΕ, με τον εργατολόγο να εκτιμά πως «θα έχει μεγάλη συμμετοχή».

Συνταξιούχοι: Αναμένουν την απόφαση-σταθμό

Αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των αναδρομικών στις συντάξεις, ο Χρήστος Βουρλιώτης -και μαζί του οι συνταξιούχοι- αναμένουν την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (το πιθανότερο στις 3 Ιουλίου 2020). Η απόφαση «πιλότος» θα δώσει εικόνα για το πόσοι είναι οι δικαιούχοι, ποια τα χρονικά διαστήματα των αναδρομικών και -άρα- ποια τα ποσά που θα δουν στις τσέπες τους οι συνταξιούχοι και ποιο το δημοσιονομικό κόστος για το κράτος.

«Έχουν εγείρει αγωγές περί των 250.000 συνταξιούχων. Κατά τη γνώμη μου αποτελούν το 1/4 μόνο των συνταξιούχων που έχουν αξιώσεις, αλλά δεν έχουν προβεί όλοι σε δικαστική διεκδίκησή τους», είπε ο εργατολόγος, ο οποίος χαρακτήρισε το ζήτημα «αρκετά σοβαρό», γιατί «το πλαίσιο αξιώσεων είναι 3μιση χρόνια, αλλά μάλλον το δικαστήριο προσανατολίζεται να επιστρέψει αναδρομικά μόνο 11 μηνών». Επιπρόσθετα, αναμένεται να φανεί αν χρήματα θα πάρουν όλοι ή μόνο όσοι έχουν κινηθεί δικαστικά, άρα τα ζητήματα που παραμένουν «ανοιχτά» είναι πολλά.

Τέλος, όσον αφορά τον πρόσφατο επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το ν.4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με τον επανυπολογισμό αυτό δημιουργήθηκαν συνταξιούχοι «δύο ταχυτήτων», σε πλείστες περιπτώσεις συνταξιούχων, όπως ακούστηκε στην ημερίδα.

Για λόγους τήρησης των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας λόγω του κορονοϊού την ημερίδα προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν μόνο τα μέλη του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. και ολιγομελείς αντιπροσωπείες των Δ.Σ. των σωματείων συνταξιούχων του Νομού Ροδόπης».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εργατολόγος προειδοποιεί: Με δεύτερο κύμα κορονοϊού «οι απολύσεις θα εκτοξευτούν»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.