MUST READ

Η Ελληνίδα που έφτιαχνε κούκλες πριν από εκατό χρόνια και χωρίς να το ξέρει έγινε σύμβολο

Στην Αθήνα των προσφύγων, η Δέσποινα άρχισε να ράβει μικρές φιγούρες με βελόνες που δεν σταματούσαν ποτέ.
Η Ελληνίδα που έφτιαχνε κούκλες πριν από εκατό χρόνια και χωρίς να το ξέρει έγινε σύμβολο

Η ιστορία της Δέσποινας Παππά-Πασχαλίδου μοιάζει με σελίδα βγαλμένη από παλιό χειρόγραφο, γεμάτο ραφές και υφάσματα που κρύβουν μνήμες μιας άλλης εποχής. Γεννήθηκε το 1874 στο Καντίκιοϊ της Πόλης, μέσα σε μια αστική οικογένεια με εμπόριο υφασμάτων, εκεί έμαθε να αγαπά το ύφασμα πριν καν καταλάβει τι σημαίνει τέχνη.

Η μικρή Δέσποινα μεγάλωσε ανάμεσα σε τόπια τσόχας, δαντέλες και παρτιτούρες πιάνου. Ο πατέρας της, έμπορος από τη Χίο, και η μητέρα της από το Φανάρι, της έδωσαν μια μόρφωση σπάνια για κορίτσι της εποχής: γλώσσες, μουσική, ζωγραφική. Όταν παντρεύτηκε το 1897 τον γεωπόνο Κωνσταντίνο Πασχαλίδη, η ζωή της φάνηκε να μπαίνει σε ήρεμη πορεία. Μέχρι που ήρθε το 1922. Η Μικρασιατική Καταστροφή την ξερίζωσε μαζί με χιλιάδες άλλους. Από τη Βάρνα στη Θεσσαλονίκη και τελικά στην Αθήνα, κουβαλούσε στις αποσκευές της ό,τι είχε απομείνει από τη ζωή στην Κωνσταντινούπολη — και λίγα κομμάτια υφάσματος.

Από τις στάχτες της προσφυγιάς γεννήθηκαν οι πάνινες ψυχές

Στην Αθήνα των προσφύγων, η Δέσποινα άρχισε να ράβει μικρές φιγούρες με βελόνες που δεν σταματούσαν ποτέ. Οι πρώτες της κούκλες είχαν μάτια από κλωστή και καρδιά από νοσταλγία. Τις πούλαγε σε μαγαζιά γύρω από την Ακρόπολη, χωρίς να ξέρει πως οι δημιουργίες της θα γίνονταν κομμάτι της ελληνικής λαϊκής τέχνης.

Οι μορφές της δεν ήταν απλές φιγούρες ήταν οι τύποι της Αθήνας: ο κουλουράς, ο ταβερνιάρης, ο εφημεριδοπώλης. Αργότερα γεννήθηκαν και οι πιο φανταχτερές, όπως ο «Μενιδιάτης» με τη σούβλα ή ο «Δελαπατρίδης» με το καπέλο του. Το 1930 οι κούκλες της παρουσιάστηκαν  στις Δελφικές Εορτές και λίγο αργότερα στο Ζάππειο, εκεί όπου η λαϊκή τέχνη συναντούσε την αστική Αθήνα.

Η φήμη της μεγάλωνε. Όταν ένας υπουργός ζήτησε να φτιάξει μια μεγάλη κούκλα «Όθωνα» για δώρο στον Ελευθέριο Βενιζέλο, η Δέσποινα χαμογέλασε και έπιασε το ψαλίδι της. Δεν ήξερε πως αυτή η παραγγελία θα έγραφε το όνομά της στην ιστορία της ελληνικής χειροτεχνίας.

Το 1934 άνοιξε στο σπίτι της ένα μικρό εργαστήριο με δέκα γυναίκες — όλες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Εκεί δεν έφτιαχναν απλώς κούκλες,  έφτιαχναν ζωή. Με τη βελόνα και το ύφασμα έραβαν ξανά την αξιοπρέπειά τους. Η Δέσποινα τις δίδαξε να μετατρέπουν τον πόνο σε δημιουργία, ενώ μέρος της παραγωγής πήγαινε στις ΗΠΑ μέσω του Near East Foundation, ως σύμβολο της αντοχής των προσφύγων.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, το εργαστήριο σίγησε. Εκείνη όμως δεν σταμάτησε ποτέ να φτιάχνει. Έκανε κουκλοθέατρο για τα εγγόνια της, ζωγράφιζε, και έγραφε παραμύθια από την Πόλη που θυμόταν από τη θεία της Χαρίκλεια. Το 1939 τα εξέδωσε με τίτλο «Παραμύθια του Λαού μας», χρόνια μετά, η κόρη της Αλεξάνδρα Πασχαλίδου-Μωρέτη τα επανεξέδωσε ως «Παραμύθια της Πόλης».

Οι κόρες της, η Λίλη και η Ελένη, συνέχισαν την κληρονομιά. Η μία ως κατασκευάστρια κούκλας, η άλλη ως ζωγράφος και σύντροφος του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Η τέχνη έγινε οικογενειακό αίμα.

Σήμερα, κάποιες από τις κούκλες της βρίσκονται στο Μουσείο Παιχνιδιών του Μπενάκη, μικρές πάνινες μορφές που κοιτούν σιωπηλά τους επισκέπτες, σαν να θυμίζουν πως μέσα σε κάθε ραφή της υφασμάτινης καρδιάς τους υπάρχει μια γυναίκα που έδωσε μορφή στη μνήμη της Ελλάδας. Η Δέσποινα Παππά-Πασχαλίδου  πέθανε το 1954 στην Αθήνα. Δεν ήξερε ποτέ ότι οι κούκλες της θα επιζούσαν από τον χρόνο, τις μόδες και τους πολέμους. Ότι θα γίνονταν σύμβολο μιας εποχής που πέρασε αλλά δεν ξεχάστηκε.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Απουσία του προέδρου της ΕΟΕ Ισίδωρου Κούβελου από την γιορτή των κορυφαίων που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ

Σίγουρα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δικαιούται τέτοια αντιμετώπιση από το Σύνδεσμο των Αθλητικών Συντακτών.

Must Read
Must Read: Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο πρώτος μαύρος αθλητής στην ιστορία που κέρδισε παγκόσμιο πρωτάθλημα

Ο George Dixon έγραψε ιστορία στο μποξ το 1890, αλλά η ζωή του είχε και φτώχεια, προκατάληψη και ένα δύσκολο τέλος. Ένα ανθρώπινο πορτρέτο πίσω από τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο.

Must Read
Must Read: Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Στο πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δεν έρχονταν αεροπλάνα από άλλα αεροδρόμια γιατί φτιάχτηκε για άλλο σκοπό

Δεν υπήρχαν αφίξεις, δρομολόγια ή επιβάτες. Το πρώτο αεροδρόμιο της Ελλάδας δημιουργήθηκε για εκπαίδευση και στρατιωτική χρήση, πριν υπάρξει πολιτική αεροπορία ή άλλα αεροδρόμια στη χώρα.

Must Read
Must Read: Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το οπλισμένο ground drone που αλλάζει τον πόλεμο

Το ουκρανικό Droid TW είναι ένα οπλισμένο ground drone με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, τηλεχειρισμό και AI αισθητήρες, σχεδιασμένο για τον σύγχρονο πόλεμο.

Must Read
Must Read: Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Σοκ με πρώην αστέρα του Nickelodeon: Άστεγος και αγνώριστος στην Καλιφόρνια

Ο Τάιλορ Τσέις από τον «Οδηγό επιβίωσης του Ned» εντοπίστηκε άστεγος. Η εικόνα του προκαλεί ερωτήματα για το τίμημα της παιδικής δόξας.

Must Read
Must Read: Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Η Κερκυραία κόμισσα που έδωσε όλη της την περιουσία για φτωχά παιδιά και έμεινε στην ιστορία ως Μάνα της Κέρκυρας

Δεν πολέμησε και δεν κυβέρνησε. Έδωσε όμως όλη της την περιουσία για να φύγουν φτωχά παιδιά από την Κέρκυρα και να μορφωθούν στην Ευρώπη. Έτσι έμεινε στη μνήμη του νησιού ως Μάνα της Κέρκυρας.

Must Read
Must Read: Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην 10άδα των ισχυρότερων της ναυτιλίας παγκοσμίως ο Βαγγέλης Μαρινάκης – Ποια Eλληνίδα τον περνάει

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Έλληνας που τόλμησε να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του

Ο Κοσμάς Μπαλάνος στάθηκε απέναντι στην ευρωπαϊκή επιστήμη για να υπερασπιστεί τη γνώση όπως την πίστευε και πλήρωσε το τίμημα μιας εποχής που άλλαζε

Must Read
Must Read: Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Ποιος ήταν ο Φώτιος Πανάς, ο Έλληνας που έφτιαξε από το μηδέν τη γαλλική οφθαλμολογία και έγινε θρύλος στο Παρίσι

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά και κατέληξε να αλλάξει για πάντα την ιατρική στο Παρίσι

Must Read