ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: Δεν σταματούν οι εμβολιασμοί!

Την έγκρισή της για τη συνέχιση του εμβολιασμού στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca έδωσε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασή της.
Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: Δεν σταματούν οι εμβολιασμοί!

Την έγκρισή της για τη συνέχιση του εμβολιασμού στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca έδωσε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασή της.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca η Επιτροπή «εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Με άλλα λόγια η Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται».

Όλη η ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμών:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca – Ακολουθούμε «πιστά» τις οδηγίες του ΕΜΑ

«Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)», δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου, ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία σχετικά με τις εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», είπε στον ΣΚΑΪ, και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, «συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει 172.000 εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. «Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», σημείωσε.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα».

«Ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνεχεία να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν.

«Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Η λίστα με τις χώρες που ανέστειλαν το εμβόλιο της AstraZeneca:

Γερμανία,
Γαλλία,
Ισπανία,
Ιταλία,
Ισλανδία
Ιρλανδία,
Βουλγαρία,
Δανία,
Ολλανδία,
Νορβηγία,
Σλοβενία,
Σουηδία
Πορτογαλία,
Κύπρος,
Λετονία,
Βενεζουέλα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για AstraZeneca: Δεν σταματούν οι εμβολιασμοί!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.