ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φυσικό αέριο: Τότε θα το κόβουν σε σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις

Τότε θα κοπεί το φυσικό αέριο σε σπίτια, σχολεία και επιχειρήσεις
Φυσικό αέριο: Τότε θα το κόβουν σε σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις

Στη δίνη της ακρίβειας βρίσκονται νοικοκυριά, σχολεία αλλά και επιχειρήσεις, με το φυσικό αέριο να φέρνει κακά μαντάτα και να προετοιμάζει τους πάντες για έναν άκρως δύσκολο και κοστοβόρο χειμώνα.

Όπως έχετε διαβάσει ήδη από το Sportime, έχουν γίνει γνωστά τα ποσά που θα δοθούν για επίδομα ρεύματος και φυσικού αερίου όμως το μέλλον φαίνεται πως είναι σκοτεινό καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να κοπεί η παροχή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στα έντυπα ΝΕΑ από τον δημοσιογράφο, Χρήστο Κολώνα, θα υπάρξουν ορισμένα νέα έκτακτα μέτρα ασφάλειας εφοδιασμού στα οποία προβλέπονται ακόμα και μέτρα διακοπής της ροής του φυσικού αερίου με πρώτες στη σειρά τις μεγάλες βιομηχανίες και τελευταίους τους οικιακούς καταναλωτές, τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους σταθμούς τηλεθέρμανσης και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Φυσικό αέριο: Τότε θα το κόβουν σε σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περιγράφει επτά «καταστάσεις κρίσης» οι οποίες ενεργοποιούν διαδοχικά τρία επίπεδα συναγερμού.

Οι «καταστάσεις κρίσης» είναι οι εξής:

 • Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ)
 • Τεχνικά προβλήματα στην υποδομή ανάντη και κατάντη Συνδεδεμένων Συστημάτων Φυσικού Αερίου.
 • Δολιοφθορά, βανδαλισμοί, κλοπές, στις εγκαταστάσεις του ΕΣΦΑ.
 • Περιορισμός ή διακοπή παροχής αερίου από τρίτους (ιδίως προμηθευτές φυσικού αερίου, χρήστες, διαχειριστές ανάντη Συστημάτων Φυσικού Αερίου, διαχειριστές Ανεξαρτήτων Συστημάτων Φυσικού Αερίου).
 • Μη αναμενόμενη υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου σχετιζόμενη με εμπορικές ή χρηματοοικονομικές παραμέτρους.
 • Μακροχρόνιοι περιορισμοί στην παροχή φυσικού αερίου.
 • Πολιτική αναταραχή, πόλεμος, τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος του εφοδιασμού ενεργοποιούνται οι αντίστοιχες «καταστάσεις συναγερμού 1, 2 και 3».

Για κάθε επίπεδο συναγερμού προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί η μετάβαση στον ακραίο κίνδυνο.

Οι «καταστάσεις συναγερμού» είναι οι εξής:

 • «Κατάσταση Συναγερμού 1 – Εγκαιρη Προειδοποίηση». Κηρύσσεται όταν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις για γεγονός που πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει στην ενεργοποίηση της Κατάστασης Συναγερμού 2 ή 3.

  Μεταξύ άλλων προβλέπονται οι συστάσεις στους καταναλωτές για συνετή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης φυσικού αερίου.

 • «Κατάσταση Συναγερμού 2 – Επιφυλακή». Κηρύσσεται όταν εμφανίζεται διαταραχή του εφοδιασμού ή εξαιρετικά υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά είναι ακόμα ικανή να διαχειριστεί αυτή τη διαταραχή ή ζήτηση χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

  Προβλέπονται μέτρα, όπως της διακοψιμότητας έναντι αποζημίωσης σε βιομηχανίες και μεγάλους καταναλωτές αερίου, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν το απόθεμα LNG και εξετάζεται η δυνατότητα παραλαβής επιπλέον ποσοτήτων LNG ή αερίου από άλλους αγωγούς.

 • «Κατάσταση Συναγερμού 3 – Εκτακτη Ανάγκη». Κηρύσσεται σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, σημαντικής διαταραχής του εφοδιασμού και σε περίπτωση που τα μέτρα αγοράς δεν είναι επαρκή για την κάλυψη της εναπομένουσας ζήτησης φυσικού αερίου, με συνέπεια την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων που δεν στηρίζονται στην αγορά.

  Η κατάσταση εξελίσσεται δυσμενώς και ενδέχεται να διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία των προστατευόμενων καταναλωτών σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα που δεν στηρίζονται στην αγορά.

 

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ