ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Αυτά πρέπει να προσέξουν τα νέα ζευγάρια

Όλα τα σημεία - κλειδιά και τα ψιλά γράμματα για τα κριτήρια των δανείων στο στεγαστικό πρόγραμμα.
Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Αυτά πρέπει να προσέξουν τα νέα ζευγάρια

Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Δικό τους σπίτι με χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια και δόσεις έως 23 ευρώ την ημέρα θα μπορούν να αποκτήσουν το 2023 οι πρώτοι 100.000 νέοι που θα ενταχθούν στο στεγαστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Όπως είπαν αρμόδια στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, θα εξεταστεί, σε περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 10.000, να δοθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με ένα ή περισσότερα παιδιά.

Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρχουν δύο ίδιες αιτήσεις από δύο ζευγάρια για ένα δάνειο, τότε θα το πάρει το ζευγάρι που θα έχει και παιδί. Αν ισοβαθμούν και πάλι επειδή θα έχουν και τέκνο, τότε ενδέχεται να παίζει ρόλο το ύψος της ακίνητης περιουσίας που τυχόν διαθέτουν ή ακόμη και η ηλικία.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι το πρώτο πρόγραμμα για την απόκτηση στέγης που βγαίνει στον αέρα μετά τα μνημόνια το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να το συνεχίσει αφού δει πόσοι θα ζητήσουν σπίτι με χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο.

Τα σπίτια που θα αγοραστούν από τους νέους έως 39 ετών θα πρέπει να είναι παλαιότερης κατασκευής έως το 2007 και όχι πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα.

Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Κάλυψη 90%

Το στεγαστικό δάνειο θα καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας, ενώ το υπόλοιπο 10% θα συμπληρώνεται από τους αγοραστές είτε με δική τους συμμετοχή είτε με συμπληρωματικό δάνειο (επισκευαστικό ή άλλο) που δίνουν συνήθως οι τράπεζες.

Το δάνειο θα εγκρίνεται από την τράπεζα βάσει τραπεζικών κριτηρίων, όπως εισόδημα, είδος απασχόλησης, τυχόν άλλες οφειλές και θα αποτελείται από δύο μέρη:

  • Από το 25% του δανείου που θα το δίνει η τράπεζα με το επιτόκιο που ισχύει στα στεγαστικά δάνεια (π.χ. 4%)
  • Από του 75% του δανείου που θα το δίνει η ΔΥΠΑ και θα είναι άτοκο (0% για όλη τη διάρκεια της σύμβασης)

Τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσηςΠροσοχή όμως: Ειδικά για το στεγαστικό πρόγραμμα, θεσπίζεται ελάχιστο όριο ετήσιου εισοδήματος 10.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος η ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ δεν θα μπορεί να πάρει σπίτι με χαμηλότοκο δάνειο.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Αυτά πρέπει να προσέξουν τα νέα ζευγάρια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.