ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γαλάζιοι βουλευτές πιέζουν να βγει ο Κώστας Καραμανλής από τα ψηφοδέλτια – Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης

Την ώρα που ολόκληρη η χώρα «βράζει» από αγανάκτηση, στην κυβέρνηση διχάζονται με το αν θα είναι στα ψηφοδέλτια ο Κώστας Καραμανλής
Γαλάζιοι βουλευτές πιέζουν να βγει ο Κώστας Καραμανλής από τα ψηφοδέλτια – Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης

Κώστας Καραμανλής: Σε «καυτή πατάτα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει μετατραπεί το ζήτημα της διαχείρισης του πολιτικού μέλλοντος του Κώστα Αχ. Καραμανλή και αν τελικά θα επιλέξει την παραμονή του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ή όχι.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει πάμπολλες φορές ως τώρα πως για οποιοδήποτε θέμα και αν αντιμετωπίζει την κατακραυγή του κόσμου, το κύριο μέλημα της είναι όχι να διορθώσει τα κακώς κείμενα, άλλα να μειώσει όσο δυνατόν περισσότερο το επικοινωνιακό κόστος. Το είδαμε να συμβαίνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών που συνεχίζει να διασύρει διεθνώς τη χώρα μας, με τις φωτιές της Εύβοιας, με τον αποκλεισμό ανθρώπων στην Αττική Οδό, με τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, με την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια στην αγορά και πλείστες άλλες περιπτώσεις.

Το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα, μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μιλά για μια ανέξοδη «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Μεταφορών, και μάλιστα να χαρακτηρίζει «τιμητική» την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, σαν να μην φέρει καμία ουσιαστική ευθύνη για την σιδηροδρομική τραγωδία. Ο κ. Καραμανλής δεν διαθέτει καν την πολιτική τσίπα να μείνει εκτός πολιτικής σκηνής και ο πρωθυπουργός σε πρώτη φάση δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεχίσει να στηρίζει τον πρώην υπουργό.

Όμως το αίσθημα λαϊκής οργής για τις πολιτικές ευθύνες του κ. Καραμανλή είναι τόσο γενικευμένο, που άλλαξε τα δεδομένα. Πλέον, ακόμα και εντός της ΝΔ υπάρχουν ισχυρότατες αντιδράσεις στην επιθυμία του πρώην υπουργού να συνεχίσει την πορεία του στη πολιτική σαν να μη συνέβη τίποτα. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον δέχεται καθημερινά εισηγήσεις από γαλάζιους βουλευτές και στελέχη προκειμένου να βγει το όνομα του Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια, καθώς πιστεύουν πως η οργή των πολιτών θα συμπαρασύρει ολόκληρη την παράταξη προς τα κάτω στις επερχόμενες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά όμως, γίνονται και εισηγήσεις για παραμονή του παραιτηθέντα υπουργού στα ψηφοδέλτια, καθότι αρκετοί θεωρούν πως θα γυρίσει «μπούμερανγκ» στον Κυριάκο Μητσοτάκη αν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δεν υπάρχει ούτε ένας εκπρόσωπος της οικογένειας του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήδη με την ηχηρή αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, και αν απομακρυνθεί και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είναι σχεδόν βέβαιο πως το κόμμα θα εισέλθει σε συνθήκες μεγάλης αστάθειας.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα πολιτικό αδιέξοδο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει να διαλέξει μεταξύ ενός επικοινωνιακού πυροτεχνήματος για τον κατευνασμό της λαϊκής οργής και μιας ενδοκομματικής σύγκρουσης που θα του στοιχίσει. Το μοναδικό σενάριο που θα έβγαζε από τη δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ήταν αν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής αποφάσιζε από μόνος του να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια, άλλα –έως τώρα – κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αποτελούν μικροκομματικά ζητήματα της ΝΔ που κινούνται έτη φωτός μακριά από τις διεκδικήσεις ενός ολόκληρου λαού που «βράζει» μετά την τραγωδία στα Τέμπη και ζητά πλήρη απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης. Αντί ο πρωθυπουργός να πάρει έστω και τώρα κάποιες γενναίες πολιτικές αποφάσεις για τα τραγικά λάθη του, εξακολουθεί να ζυγίζει κέρδη και οφέλη για τις πολιτικές βλέψεις του, την ώρα που η τετραετία διακυβέρνησης του, «γέννησε» το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Γαλάζιοι βουλευτές πιέζουν να βγει ο Κώστας Καραμανλής από τα ψηφοδέλτια – Σε αδιέξοδο ο Μητσοτάκης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.