ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές – Ανακοίνωση με έμμεσες αιχμές κατά Μητσοτάκη

Στην ανακοίνωση του ο Κώστας Καραμανλής υπονοεί πως η ηγεσία της σημερινής ΝΔ έπαψε να πρεσβεύει τις αξίες που είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές – Ανακοίνωση με έμμεσες αιχμές κατά Μητσοτάκη

Με μια λιτή ανακοίνωση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής γνωστοποίησε την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο τα προσεκτικά λόγια που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωση του, αν και είναι λιγοστά, στέλνουν σημαντικά μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Καραμανλής στις 11 σήμερα το πρωί αναφέρει:

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της. Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική δράση έρχεται ως επιστέγασμα της ηχηρής παρέμβασης του και της διαχώρισης της θέσης του σχετικά με το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών. Θυμόμαστε ότι πριν από 6 μήνες η πολιτική παρέμβαση του από τα Ανώγεια της Κρήτης είχε προκαλέσει πολλά «Ρίχτερ» στο Μαξίμου, όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Ενώ είχε ζητήσει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση για να μην μένουν «σκιές ιοβόλες» ως προς την δημοκρατική ομαλότητα της χώρας.

Και τώρα, στο «παρά πέντε» από τις εκλογές, ο κ. Καραμανλής ουσιαστικά αίρει την όποια ουσιαστική στήριξη του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Έχει ιδιαίτερη σημασία πως στην σημερινή ανακοίνωση του, ο κ. Καραμανλής δεν αναφέρει πουθενά το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλα αντιθέτως αναδεικνύει σκόπιμα το όνομα του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Προφανώς είναι ένας έμμεσος τρόπος να δείξει πως ο ίδιος στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία – όχι όπως την έχει καταντήσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – άλλα έτσι όπως θα έπρεπε να είναι, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που ενέπνευσε στο κόμμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει μεν πως βγήκαν τίτλοι τέλους για την κοινοβουλευτική του διαδρομή, άλλα αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως θα εγκαταλείψει την πολιτική του δράση. Όπως λέει ο ίδιος, συνεχίζει να στηρίζει την παράταξη (που αναγνωρίζει εκείνος ως πραγματική Νέα Δημοκρατία), πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα θα παράσχει την στήριξη του και για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Αν και προς την κοινή γνώμη δίνεται η εντύπωση πως η αποχώρηση του κ. Καραμανλή έγινε κατόπιν συνεννόησης μεταξύ του πρώην και του νυν πρωθυπουργού που έγινε σε καλό κλίμα, αναμφισβήτητα πρόκειται για πολιτικό «άδειασμα» προς τον κ. Μητσοτάκη που θα στοιχίσει πολύ, καθώς η καραμανλική «βάση» στη Νέα Δημοκρατία είναι ακόμα πολύ ισχυρή και δύναται να δρομολογήσει εξελίξεις αν παρουσιαστεί κατάλληλη συγκυρία.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κώστας Καραμανλής: Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές – Ανακοίνωση με έμμεσες αιχμές κατά Μητσοτάκη», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.