ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονική Ταυτότητα και Δίπλωμα: Έτσι τα κατεβάζετε από το Gov.gr Wallet – Όσα πρέπει να κάνετε

Ταυτότητα και δίπλωμα πλέον είναι διαθέσιμα στο κινητό σου - Βήμα βήμα πώς θα «κατεβάσουμε» την εφαρμογή.
Ηλεκτρονική Ταυτότητα και Δίπλωμα: Έτσι τα κατεβάζετε από το Gov.gr Wallet – Όσα πρέπει να κάνετε

Ηλεκτρονική Ταυτότητα και Δίπλωμα: Την ώρα που παρακολουθούνται μέχρι και κινητά πολιτικών αρχηγών, ο πολίτης θα έχει ψηφιακή ταυτότητα «για το καλό του»! Η νέα αυτή… πραγματικότητα λοιπόν μπαίνει και επίσημα στις ζωές μας.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συνεχίζει να προάγει το «σκανάρισμα» των πολιτών, αυτή τη φορά μέσα από μια τη νέα επίσημη εφαρμογή της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.

Πώς κατεβάζουν οι πολίτες την εφαρμογή

Το wallet.gov.gr είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ..

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη.

Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή: είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr, είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία για ψηφιακή ταυτότητα και ψηφιακό δίπλωμα

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του.

Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή.

Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου για κάθε νέα έκδοση αντιγράφου.

Ψηφιακή ταυτότητα – Ψηφιακό δίπλωμα: Αυτά τα στοιχεία θα αποθηκεύονται

Όλα τα παρακάτω στοιχεία θα μπορούν να αποθηκεύονται σε μία μόνο κινητή συσκευή τηλεφώνου.

Όσον αφορά την ταυτότητα ηλεκτρονικά θα αποθηκεύονται:

  • Φωτογραφία του κατόχου
  • Το ονοματεπώνυμο τόσο στα Ελληνικά όσο και με λατινικούς χαρακτήρες
  • Το πατρώνυμο στα Ελληνικά αλλά και με λατινικούς χαρακτήρες
  • Το μητρώνυμο σε Ελληνικά και λατινικούς χαρακτήρες
  • O αριθμός ταυτότητας
  • Η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας

Από την άλλη στο ψηφιακό δίπλωμα θα αναγράφονται:

  • Ο αριθμός άδειας οδήγησης
  • Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
  • Η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης.
  • Φωτογραφία του πολίτη
  • Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης.
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης.
  • Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.).
  • Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος.
  • Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
  • Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ηλεκτρονική Ταυτότητα και Δίπλωμα: Έτσι τα κατεβάζετε από το Gov.gr Wallet – Όσα πρέπει να κάνετε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.