ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες «φωτιά» για άδειες στην Πυροσβεστική την ώρα που καίγονταν η χώρα

3 Αυγούστου 2021: Οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.
Καταγγελίες «φωτιά» για άδειες στην Πυροσβεστική την ώρα που καίγονταν η χώρα

3 Αυγούστου 2021: Οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Βόρεια Εύβοια αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Τα μέτωπα φαίνεται πως όχι μόνο δεν μπορούν να τεθούν, έστω, υπό μερικό έλεγχο αλλά ούτε καν να οριοθετηθούν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο στρατός -παρέχοντας πεζοπόρα τμήματα- οι εθελοντές και οι δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υδροφόρες και μηχανήματα δρόμου, επιχειρούν με όποιον τρόπο μπορούν.

Την ίδια μέρα, ανακοινώνεται ότι όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της επικράτειας τίθενται σε Γενική Επιφυλακή ενώ με διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αναστέλλεται η χορήγηση των αδειών σε όλο το ένστολο προσωπικό και ανακαλούνται οι άδειες στο προσωπικό των περιφερειών του Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος.

Ωστόσο, ούτε και αυτό φαίνεται πως είναι αρκετό. Οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα μη επαρκή -όπως αποδείχτηκε- μέτρα πρόληψης και η απουσία σχεδίου, οδηγούν την ηγεσία του Σώματος σε ένα διαταγή, σχεδόν 48 ώρες μετά.

Στις 5 Αυγούστου 2021, με νέα απόφαση ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ανακοινώνει την ανάκληση όλων των αδειών που έχουν χορηγηθεί, κανονικές και βραχείες για το σύνολο των μελών του ΠΣ και για το σύνολο των Υπηρεσιών της Επικράτειας.

Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και όπως αποδείχτηκε θα παρέμενε μέχρι να κάψει χιλιάδες στρέμματα, εκατοντάδες οικίες και επιχειρήσεις, ανυπολόγιστο αριθμό ζώων.

Ωστόσο, η σκληρή αλλά αναγκαία και απαιτούμενη για τις κρίσιμες εκείνες μέρες πραγματικότητα της αναστολής των αδειών, των ρεπό και της γενικής επιφυλακής των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φέρεται να μην ήταν ίδια για όλους.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πηγές…

Δηλαδή, η οδηγία (άραγε χρειάζεται «οδηγία» ένα στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος για να διακόψει την άδειά του και να συνδράμει στο πεδίο καθώς καίγονται επί σειρά ημερών χιλιάδες στρέμματα;) φέρεται πως μάλλον δεν εφαρμόστηκε από το σύνολο των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ενώ για κάποιους, «ίσως» να μην υπήρξε καν αναστολή των αδειών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τουλάχιστον σε μία Πυροσβεστική Υπηρεσία, με έδρα τον Πειραιά, δόθηκε η…δυνατότητα σε στελέχη της να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις καλοκαιρινές τους διακοπές! Και ενώ η Ελλάδα ζητούσε τη συνδρομή ξένων χωρών!

Όπως καταγγέλλεται, ο Διοικητής της εν λόγω Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φέρεται να παρείχε πλήρη κάλυψη σε στελέχη που απουσίαζαν, εμφανίζοντάς τους σε «24ωρη ανάπαυση» αλλά για πολλές και συνεχόμενες ημέρες -που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και τις 12 (!) συνεχόμενες, αφού μάλλον θα θεωρούσε ότι κανείς δεν θα έμπαινε σε διαδικασία ελέγχου.

Ενώ λοιπόν κάποιοι έδιναν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών σε 24ωρη βάση, άλλοι φέρεται να απολάμβαναν τις διακοπές τους με την κάλυψη του διοικητή τους.

Και δεν φτάνει μόνο αυτό.

Αφού οι αδειούχοι με τις πλάτες των προϊσταμένων συνέχιζαν τις διακοπές τους, πιθανότατα παρακολουθώντας από τα ΜΜΕ τους συναδέλφους τους να ενεργούν αδιάκοπα επί μέρες σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, Ηλεία και Μάνη, κάποιοι εξ αυτών δεν είχαν κανένα πρόβλημα ακόμη και να παρουσιάζουν στα προσωπικά τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες από τις ξένοιαστες στιγμές τους.

Το ζήτημα αν ισχύει είναι πολύ σοβαρό, και φυσικά μια σειρά από ερωτήματα προκύπτουν…

Διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αντίστοιχα φαινόμενα να έχουν συμβεί και σε άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας.

Και είναι τώρα, μετά το τέλος αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών, που θα πρέπει και έλεγχοι να υπάρξουν και να αποδοθούν ευθύνες.

Θα γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος από την πολιτική ηγεσία του Σώματος για το κατά πόσο η οδηγία της 3ης και 5ης Αυγούστου εφαρμόστηκε για το σύνολο της επικράτειας;

Θα αποδοθούν ευθύνες στους διοικητές που δεν την εφάρμοσαν, καλύπτοντας τα στελέχη τους και στερώντας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δυνάμεις που και αυτές θα συνέβαλλαν στο έργο της κατάσβεσης;

Ή τελικά θα μείνουμε στις «συγνώμες» και στις «τυχόν αστοχίες» του κ. Μητσοτάκη;

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συναγερμός στο χωριό Μαριλού – Μάχη με τις φλόγες από την Πυροσβεστική

Κούγιας για Εθνική Ελλάδας: «Συνονθύλευμα, επιλογή Γιαννάκη Παπαδόπουλου ο Δέλλας»!

Νίκος Μουτσινάς: Αυτή είναι η ηλικία του αγαπημένου παρουσιαστή!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καταγγελίες «φωτιά» για άδειες στην Πυροσβεστική την ώρα που καίγονταν η χώρα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.