ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταπληκτική ποιότητα ζωής: Πλησίασαν το μισό εκατομμύριο οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, το 2022!

Η ενεργειακή ακρίβεια βυθίζει την χώρα στο σκοτάδι - 430.000 εντολές διακοπής ρεύματος για το 2022 - 22.000 διακοπές μόνο στην Κρήτη!
Καταπληκτική ποιότητα ζωής: Πλησίασαν το μισό εκατομμύριο οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, το 2022!

Διακοπές ρεύματος: Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την φαντασιακή εικόνα μιας Ελλάδας όπου όλα… βαίνουν καλώς, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά βυθίζονται στο σκοτάδι λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις πανάκριβες χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Στην… καταπληκτική ποιότητα ζωής που διαθέτει η χώρα μας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εντολές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάστηκαν το 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης προειδοποιούσε για «τσουνάμι» διακοπών ρεύματος και εκτιμούσε πως οι εντολές θα ξεπερνούσαν τις 400.000 ως το τέλος του 2022.

Και να που επιβεβαιώθηκε πλήρως. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εντολές προς τον ΔΕΔΔΗΕ για διακοπές ρεύματος στη χώρα μας έφτασαν το αστρονομικό νούμερο των 430.000 εντός του 2022! Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του neakriti.gr, μόνο στην Κρήτη οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έκοψαν το ρεύμα σε περίπου 22.000 νοικοκυριά.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε το στέλεχος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος. «Είναι λανθασμένη η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα “σπασμένα” οι πολίτες», κατήγγειλε ο συνδικαλιστής.

«Την ώρα δηλαδή που πέφτει παγκοσμίως η τιμή του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τη μεγαλύτερη τιμή στη Μεγαλοβατώρα», σημείωσε ο κ. Βρέντζος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αποτελεί μονόδρομο για να σταματήσει η κατάσταση αυτή, να μπει πλαφόν στην τιμή της Κιλοβατώρας και όχι της Μεγαβατώρας. Με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα δεν υπάρχει πραγματική στήριξη στα ελληνικά νοικοκυριά, διότι οι επιδοτήσεις δίνονται από τον κρατικό κορβανά. Δηλαδή, η κυβέρνηση σού τα βγάζει από την αριστερή τσέπη και σου τα βάζει στη δεξιά».

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ασύλληπτο νούμερο. Σχεδόν μισό εκατομμύριο σπίτια σε ολόκληρη την Ελλάδα αναγκάστηκαν να «κατεβάσουν» διακόπτες, δηλαδή να βυθιστούν στο σκοτάδι και να μην υπάρχει δυνατότητα για φωτισμό, θέρμανση και μαγείρεμα με ηλεκτρικό ρεύμα. Συνθήκες αρχών του 20ου αιώνα, σε μια χώρα που υποτίθεται πως… εκσυγχρονίζεται.

Την ώρα που τα νοικοκυριά τα οποία μαστίζονται από την ενεργειακή ακρίβεια πέφτουν σε ενεργειακό «black-out», το Μαξίμου στέκεται ακόμα στις ανεπαρκείς επιδοτήσεις που χρηματοδοτούν την ακρίβεια που επιβάλλεται από τους παρόχους, ενώ δεν υπάρχει η κοινωνική ευαισθησία ώστε να διαμορφωθεί ένα σοβαρό προστατευτικό πλαίσιο για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους ευάλωτους πολίτες, είναι ανεπίτρεπτο να μην αντιμετωπίζεται το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης, άλλα ως πανάκριβο εμπόρευμα που έχει αφεθεί στα χέρια των κερδοσκοπικών εταιρειών και μοσχοπουλιέται σε όποιον μπορεί να το αγοράζει, αλλιώς τον περιμένει το μαύρο σκοτάδι.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός ζητάει… αυτοδυναμία για να μην μπουν οι πολίτες σε «περιπέτειες». Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρωσε τον δρόμο της αγοράς ενέργειας ώστε να επικρατήσει τέτοια πρωτοφανής καταιγίδα διακοπών ρεύματος κατά το 2022, υποψιάζεται κανείς τι ρυθμούς ενεργειακής… ανάπτυξης (δηλαδή καταστροφής) θα έχουν τα νοικοκυριά μετά από μια νωπή λαϊκή εντολή…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Καταπληκτική ποιότητα ζωής: Πλησίασαν το μισό εκατομμύριο οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, το 2022!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.