ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση: «Ανάπτυξη» με μπόνους «καλού καταναλωτή» ενέργειας και ψηφιακά κουπόνια συσσιτίων!

Με κουπόνια για καύσιμα, τρόφιμα, τουρισμό, ρεύμα, και μπόνους χαμηλής κατανάλωσης, η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε φτωχοποιημένη «Σοβιετία».
Κυβέρνηση: «Ανάπτυξη» με μπόνους «καλού καταναλωτή» ενέργειας και ψηφιακά κουπόνια συσσιτίων!

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2017 δήλωνε πως «Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα», το μόνο που έχει επιδείξει η κυβέρνηση έως τώρα, είναι μια τεράστια εμμονή με τα επιδόματα, τα ψηφιακά «κουπόνια», τα κίνητρα και τα αντικίνητρα.

Και αυτό διότι το Μαξίμου αρνείται πεισματικά να μειώσει τους κρατικούς φόρους σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα, αρνείται να συγκρουστεί με τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, και προτιμά να κρατά «όμηρους» του κράτους τους πολίτες σε ψηφιακές πλατφόρμες μιας υποτιθέμενης οικονομικής στήριξης, με «ψίχουλα» που λειτουργούν ως οικονομικά «εξαρτησιογόνα» και βεβαίως ως προεκλογικό «τυράκι».

Βαδίζοντας –  ίσως – προς τον δυσκολότερο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση αρχίζει να «πουλά» και πάλι το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, όπως έκανε και στην αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπουργοί της κυβέρνησης πετούν το «μπαλάκι» στους πολίτες ζητώντας χαμηλότερη κατανάλωση, ενώ ήδη βλέπουμε στα ΜΜΕ να προβάλλονται όλο και πιο συχνά συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αντί για την ανάπτυξη που υποσχόταν στον λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση στρέφεται όλο και περισσότερο στη… «σοβιετική» λύση των κουπονιών και των χρηματικών μπόνους, οδηγώντας την χώρα σε λογικές φτωχοποιημένων καθεστώτων, όπου κυριαρχούσε η πολιτική «επιβράβευση», το δελτίο και το… συσσίτιο.

Κάπως έτσι προέκυψε και η συζήτηση για το περιβόητο «food pass». Κάτι που μπορεί να ακούγεται… εκσυγχρονισμένο και ίσως θελκτικό, άλλα ουσιαστικά είναι ένα ψηφιακό κουπόνι τροφίμων που δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα voucher εξαθλίωσης που έρχεται να βαφτίσει την φτωχοποίηση ως νέα «κανονικότητα».

Σε αυτή τη λογική της μόνιμης επιδότησης της αισχροκέρδειας, είναι μαθηματικά βέβαιο πως τα δημοσιονομικά περιθώρια θα στενέψουν κατά πολύ, κα μάλιστα σύντομα. Ενδεικτικά μόνο για τον Σεπτέμβριο, οι κρατικές επιδοτήσεις άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 1% από το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας!

Εξετάζεται «μπόνους» χαμηλής κατανάλωσης

Δεδομένου όμως πως στο Μαξίμου δεν επιθυμούν με τίποτα να συγκρουστούν με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται την ενέργεια, ήδη επεξεργάζονται μέτρα που θα μετακυλήσουν τις ευθύνες στον απλό λαό.

Έτσι για τον επερχόμενο χειμώνα σχεδιάζεται μια καμπάνια που θα προωθεί την «έξυπνη κατανάλωση ενέργειας» με στόχο να ενημερώνονται από όλα τα μέσα ενημέρωσης οι πολίτες, για όλες τις «έξυπνες» επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας.

Ακόμη εξετάζεται η παροχή ενός «μπόνους εξοικονόμησης», το οποίο θα κινείται στο σκεπτικό μιας πριμοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα πετυχαίνουν να μην υπερβαίνουν ένα καθορισμένο όριο κατανάλωσης ή σύμφωνα με ένα άλλο σκεπτικό, να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με λογαριασμούς της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αυτή η κυβερνητική φιλοσοφία του «υπεύθυνου πολίτη» και το «μπόνους εξοικονόμησης» κάλλιστα ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο και για τη θέσπιση αντικινήτρων, δηλαδή οικονομικών επιβαρύνσεων ή ακόμα και προστίμων στους «ενεργοβόρους» καταναλωτές.

Με λίγα λόγια επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη οι πολίτες καλούνται να βάζουν βενζίνη με κουπόνια, να κάνουν τουρισμό με κουπόνια, να τρώνε με κουπόνια και να καίνε ρεύμα με κουπόνια. Συνθήκες μιας σύγχρονης «Σοβιετίας» αν μη τι άλλο. Και όποιος δεν αποδεικνύεται «καλός καταναλωτής» και δεν πειθαρχεί στα μέτρα που θέτει η κυβέρνηση, αυτομάτως θεωρείται και… εχθρός της οικονομίας, όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυβέρνηση: «Ανάπτυξη» με μπόνους «καλού καταναλωτή» ενέργειας και ψηφιακά κουπόνια συσσιτίων!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.