ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση: Κρύβει το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκρωμα πίσω από το «πυροτέχνημα» του ξεπαγώματος των τριετιών

Επικοινωνιακά «καθρεφτάκια» μοιράζει η κυβέρνηση με το υποτιθέμενο ξεπάγωμα των τριετιών, που όμως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ!
Κυβέρνηση: Κρύβει το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκρωμα πίσω από το «πυροτέχνημα» του ξεπαγώματος των τριετιών

Κυβέρνηση – εργασιακά: Επικοινωνιακή «σημαία» έχουν κάνει τα φιλοκυβερνητικά μέσα το δήθεν «ξεπάγωμα» των τριετιών, για να ριχτεί στάχτη στα μάτια του λαού μπροστά στο εργασιακό νομοσχέδιο – έκτρωμα που συζητείται στη Βουλή, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει 13ωρα, ισοπέδωση της Κυριακάτικης αργίας, εξωφρενικά μεγάλη ευελιξία του εργοδότη, δοκιμαστική περίοδο 6 μηνών για τον εργαζόμενο, απελευθέρωση των απολύσεων και αρκετά άλλα «καρφιά» στο «φέρετρο» των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ακόμα και το περιβόητο «ξεπάγωμα» των τριετιών που χρησιμοποιείται ως «ξεκάρφωμα» για το σαρωτικό νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη στα εργασιακά, κρύβει λεπτομέρειες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δουλέψει «ψιλό γαζί» τον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το «ξεπάγωμα», μόνο τέτοιο δεν θα είναι, αφού δεν θα έχει αναδρομική ισχύ! Αυτό σημαίνει ότι η προϋπηρεσία 11 ολόκληρων ετών (από το 2012) γίνεται «καπνός» και δεν θα προβλέπεται αξίωση αναδρομικής ισχύος!

Όσοι εργαζόμενοι είχαν αυξήσεις στους μισθούς από το 2012 ως το 2023 που υπερβαίνουν τα σημερινά ισχύοντα είτε στον κατώτατο είτε σε αυτά που ορίζονται στις ΣΣΕ τότε συμψηφίζονται με τα καταβαλλόμενα, δηλαδή αυτοί οι εργαζόμενοι όχι απλά δεν κερδίζουν τίποτα – άλλα ενδέχεται και να χάνουν!

Ακόμα χειρότερα, οι τριετίες θα αρχίσουν να υπολογίζονται από την 1η Γενάρη του 2024, που σημαίνει ότι οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν το 2027, αν και εφόσον δεν συμψηφιστούν με τις υπόλοιπες αποδοχές!

Παράλληλα η κυβέρνηση βάζει όρους και προϋποθέσεις και για αυτές ακόμη τις μελλοντικές και… μακρινές αυξήσεις, καθώς όπως είπε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου αν στην ατομική σύμβαση έχουν απορροφηθεί προσαυξήσεις που είναι «σημαντικές», θα συμψηφιστούν με τον κατώτατο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ερώτηση που δέχθηκε στον ΣΚΑΪ για τον κατώτατο μισθό που θα πάει γύρω στα 830 ευρώ, αν στο ενδιάμεσο έχει δοθεί αύξηση στον εργαζόμενο, ο εργοδότης θα προσμετρήσει αυτή την αύξηση στο ποσοστό που θα προκύψει από το δικαίωμα της τριετίας.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, μιλάμε για μια κυβερνητική κοροϊδία, που λειτουργεί ως «τυράκι» στη «φάκα» του νομοσχεδίου Γεωργιάδη που αποτελεί την επιτομή του εργασιακού μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να περιμένουν 3 χρόνια για να δουν (και άμα δουν) μια μικρή αύξηση στον μισθό τους, ενώ η καθημερινότητά τους είναι αδυσώπητη, με την ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και το πετρέλαιο θέρμανσης να γίνεται μια πανάκριβη «πολυτέλεια» για λίγους. Μέχρι να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, θα παγώσουν στην κυριολεξία χιλιάδες νοικοκυριά…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυβέρνηση: Κρύβει το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκρωμα πίσω από το «πυροτέχνημα» του ξεπαγώματος των τριετιών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.