ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Εμβολιασμοί 15-17 ετών: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 15 έως 17 ετών.
Κορονοϊός – Εμβολιασμοί 15-17 ετών: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Κορονοϊός – Εμβολιασμοί 15 – 17 ετών: Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 15 έως 17 ετών.

Κορονοϊός – Εμβολιασμοί 15 – 17 ετών:  Ανοιχτή είναι από σήμερα Πέμπτη 15 Ιουλίου, η πλατφόρμα εμβολιασμού της ηλικιακής κατηγορίας των εφήβων, 15 έως 17 ετών με το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Κυβέρνηση βλέποντας την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς αποφάσισε να ανοίξει την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων και ο Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, έδωσε όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Ποιους εφήβους αφορά ο εμβολιασμός;

Αφορά όλους τους εφήβους που έχουν γεννηθεί έως τις 31 /12 /2005

Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός των εφήβων 15 έως 17 ετών;

Είναι ασφαλέστατος! Δηλαδή, η μόνη επιπλοκή που μας απασχολεί, είναι μία στις 100 χιλιάδες και είναι μια ελαφράς μορφής μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα. Ανάμεσα σε 8 εκατομμύρια δόσεις και 6 εκατομμύρια παιδιά που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους έως τις 21/6 εντοπίστηκαν 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.

Πόσο σοβαρή είναι η συγκεκριμένη παρενέργεια;

Η μυοκαρδίτιδα – περικαρδίτιδα εμφανίζεται περίπου μια στις 100 και είναι ελαφρά, δεν είναι βαριά νόσος. Και είναι αυτοπεριοριζόμενη, δηλαδή θεραπεύεται από μόνη της. Καλό είναι βέβαια να το ξέρει ο γονιός για να πάρει συμβουλή καρδιολόγου. Είναι απόλυτα ιάσιμη κατάσταση και δεν έχει πεθάνει ποτέ κανένας.

Γιατί να εμβολιάσω τον έφηβο γιο ή την κόρη μου; Ποια είναι τα οφέλη;

Για να τους προστατεύσουμε από τη νόσο Covid-19. Παρά το ό,τι λέμε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, μετά την ηλικία των 15 ετών και μετά την ολοκλήρωση της εφηβείας αρχίζει και αυξάνει ο κίνδυνος. Αυτά, επίσης, είναι παιδιά Λυκείου. Έχουν αυξημένο συγχρωτισμό μεταξύ τους και μπορεί να κολλήσει το ένα το άλλο. Επίσης, δεν θέλουμε να ξανακλείσουν τα σχολεία.

Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν εμβολιάσω το παιδί μου;

Μπορεί να αναπτύξει νόσο Covid-19 από ασυμπτωματική, πολύ ελαφριά, μέσης βαρύτητας ή πολύ σοβαρή. Στην πολύ σοβαρή νόσο δεν αποκλείεται το παιδί να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και δεν αποκλείεται και ο θάνατος.

Υπάρχουν θάνατοι εφήβων που δεν έχουν εμβολιαστεί από τη νόσο Covid-19;

Υπάρχουν θάνατοι σ’ αυτήν την ηλικία από τη νόσο. Σπάνιοι μεν, αλλά υπάρχουν.

Ο εμβολιασμός των εφήβων γίνεται για τη δική τους προστασία ή για την αύξηση των ποσοστών ανοσίας της υπόλοιπης κοινωνίας;

Το σωστό είναι να γίνεται και για τα δύο. Και για τη δική τους προστασία και για την προστασία της κοινωνίας. Νομίζω, όμως, ότι η προστασία των εφήβων υπερτερεί και κυρίως όσο υπάρχουν ακόμα ανεμβολίαστοι ενήλικες. Για την προστασία των ίδιων των παιδιών, άλλωστε, τους κάνουμε και όλα τα άλλα εμβόλια.

Για ποιο λόγο απαιτείται η συναίνεση του γονέα για τον εμβολιασμό του παιδιού του;

Για όλες τις ιατρικές πράξεις παιδιών και εφήβων ηλικίας έως 18 ετών απαιτείται η συναίνεση του γονέα.

Πως κλείνεται το ραντεβού;

Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και των κωδικών στο taxisnet, οι γονείς θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό του παιδιού τους. Κλείνοντας το ραντεβού ο γονέας αυτόματα συναινεί με τον εμβολιασμό του παιδιού του. Το ραντεβού θα δύναται να κλείσει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς, αρκεί να ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων ή των κηδεμόνων τους.

Εάν ο γονέας ή κηδεμόνας κλείσει το ραντεβού στο φαρμακείο, ή σε ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσει ταυτοποιητικά στοιχεία δικά του και του παιδιού.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός – Επίδομα 500 ευρώ: Ποιες οι πιθανότητες να δοθεί στους Έλληνες

Survivor: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα για τον Ηλία Μπόγδανο – Έχασε στην σπλήνα του!

Άρης: Επιμένουν οι Τούρκοι για Λέμος!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός – Εμβολιασμοί 15-17 ετών: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.