ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: «Ένας ανεμβολίαστος έχει δεκαπλάσια πιθανότητα να διασωληνωθεί ή να πεθάνει» – Βόμβα από Ψαλτοπούλου;

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς για τον συνεχόμενα αυξανόμενο αριθμό διασωληνώσεων. Τι προειδοποιούν τους ανεμβολίαστους.
Κορονοϊός: «Ένας ανεμβολίαστος έχει δεκαπλάσια πιθανότητα να διασωληνωθεί ή να πεθάνει» – Βόμβα από Ψαλτοπούλου;

Από Σεπτέμβρη η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει. «Ο Κορονοϊός θα δημιουργήσει διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους!»

Η μετάλλαξη Δέλτα όσο και το γεγονός οτι το φθινόπωρο πλησιάζει και οι χρήσεις κλειστών χώρων όλο και θα αυξάνονται, φαίνεται πως ανησυχούν τους ειδικούς.

Η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής μίλησε στο MEGA και ανέλυσε περαιτέρω την κατάσταση που αναμένεται.

Ο αριθμός των διασωληνώσεων αυξάνεται καθημερινά και η πίεση στο ΕΣΥ όλο και μεγαλώνει με  βασική αιτία την μετάλλαξη «Δέλτα» η οποία κυριαρχεί παντού. Μόνο εχτές ο αριθμός άγγιξε τους 250 ασθενείς διασωληνωμένους. Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε η κυρία Ψαλτοπούλου, τον Αύγουστο περιμένουμε αναλογικά λίγα κρούσματα ώστε να μπούμε στο φθινόπωρο με ένα «χαμηλό νούμερο».

Η καθηγήτρια στάθηκε στους «σκληρούς» δείκτες, επισημαίνοντας κυρίως αυτόν για τους θανάτους. Όπως είπε «η καμπύλη των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερη, κι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς».

Η κυρία Ψαλτοπούλου ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα τόνισε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές το ΕΣΥ είναι κορεσμένο. Όπως η Κρήτη που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα Κορονοϊού, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές».

Αναφορικά στην πτώση των ρυθμών των εμβολιασμών, σημείωσε ότι το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ακόμη και στις διακοπές του! Οι ίδιοι όμως από ότι φαίνεται δεν το επιλέγουν.

 

Ο αναπόφευκτος διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων

Από Σεπτέμβρη που οι δραστηριότητες επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους, όλα αποκτούν μια αρνητική δυναμική. «Τον Οκτώβριο θα αυξηθούν, ο ιός μας εκπλήσσει δυσάρεστα οπότε δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα τι θα γίνει τον Οκτώβριο. Θα υπάρξει διαχωρισμός εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων. Ένας ανεμβολίαστος έχει τριπλάσια πιθανότητα να κολλήσει, πενταπλάσια να νοσηλευτεί και πάνω από δεκαπλάσια να διασωληνωθεί ή να πεθάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όπως είπε, η πρώτη ηλικιακή ομάδα που θα έπρεπε να το θεωρήσουμε υποχρεωτικό είναι η τρίτη ηλικία. Ωστόσο ακόμα και οι έφηβοι «δεν θα θέλαμε να είναι συνέχεια της αλυσίδας μετάδοσης».

«Έχουμε ακόμα μια επιδημία στη χώρα μας, την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα που είναι προδιαθεσικός παράγοντας για βαρύτερο covid. Κάτι που ισχύει σε ποσοστό 5-10% και στα παιδιά.», τόνισε.

Η ανάγκη για τρίτη, ενισχυτική δόση

Η κ. Ψαλτοπούλου ανέφερε: «Παγκοσμίως έχει αρχίσει η συζήτηση και για την τρίτη δόση για ανθρώπους σε ειδικές ομάδες. Αυτό που βρέθηκε και στο Ισραήλ, τα άτομα που εμβολιάστηκαν Ιανουάριο – Φεβρούαριο έχουν μικρότερο τίτλο αντισωμάτων από τον Μάρτιο – Απρίλιο. Τώρα, μετά από ένα χρόνο, βλέπουμε ορισμένες κατηγορίες όπως οι 75 και πάνω και οι ανασοκατοσταλμένοι να μην έχουν σε μεγάλο ποσοστό καθόλου αντισώματα. Ένας υγιής ενήλικας κρατά τα αντισώματά του για ένα χρόνο. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τρίτης δόσης, εθελοντικά, και στο υγειονομικό προσωπικό. Οι περισσότεροι όμως δεν θα έχουν ρίξει τα αντισώματά τους.»

«Στην Αμερική, που έχει δοθεί σε μεγάλο αριθμό το Johnson μιλούν για την ενισχυτική δόση, δεν το ξεχωρίζουν. Αντιμετωπίζονται και τα τρια εμβόλια, moderna, Pfizer, J & J,  ως ίδια κατηγορία και τα άτομα μπορούν να έχουν την ενισχυτική δόση.»

 

Διαβάστε Επίσης:

Κορονοϊός: Κλείδωσε η τρίτη δόση εμβολιασμού και στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Έρευνα ΒΟΜΒΑ – Τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τον ιό πιο εύκολα!

Στέφανος Τσιτσιπάς: Οργή στο Twitter για την δήλωση του αναφορικά με το εμβόλιο του κορονοϊού

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: «Ένας ανεμβολίαστος έχει δεκαπλάσια πιθανότητα να διασωληνωθεί ή να πεθάνει» – Βόμβα από Ψαλτοπούλου;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις