ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Επιστρέφει παντού η μάσκα; – Πάμε για νέα έκρηξη κρουσμάτων – Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι

Σενάρια για επιστροφή της μάσκας αλλά και για μια νέα έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων από τον Covid-19 κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες. Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι.
Κορονοϊός: Επιστρέφει παντού η μάσκα; – Πάμε για νέα έκρηξη κρουσμάτων – Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι

Κορονοϊός: Σενάρια για επιστροφή της μάσκας αλλά και για μια νέα έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων από τον Covid-19 κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες. Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι.

Κορονοϊός: Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας τη χθεσινή ημέρα έφτασε έφτασαν τα 619 τη στιγμή που οι ειδικοί προειδοποιούν για μια νέα έκρηξη στα κρούσματα ενώ δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως σύντομα θα επιστρέψουν οι μάσκες.

Ο φόβος αυτός προήλθε καθώς τα κρούσματα κορονοιού την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυξημένα κατά 80,6% σε σύγκριση με εκείνα της αμέσως προηγούμενης (καταγράφηκαν 4.752 όταν την προηγούμενη το σύνολο των κρουσμάτων ήταν 2.630). Η θετικότητα ανέβηκε στο 2,3% ενώ διαμορφωνόταν λίγο πάνω από το 1%.

Ο τετραψήφιος αριθμός -1.001- κρουσμάτων προχθές έπειτα από πολλές ημέρες σταθεροποίησης του σε τριψήφιο, και ο τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων χθες σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες Κυριακές (619 έναντι 236 και 209 αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους όλων για μια ενδεχόμενη και όχι πολύ μακρινή ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης.

Η ανατροπή της καλής και ελεγχόμενης επιδημιολογικής πορείας πιθανότατα θα ανατρέψει και το χαλαρό ελεγκτικό πλαίσιο που είχε τεθεί στους πολίτες από τους αρμόδιους. Το πρώτο μέτρο που όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί και πάλι είναι η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – μέτρο του οποίου η άρση είχε προβληματίσει αρκετά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όπως έδειξε και η αυστηρή σύσταση για τον τρόπο χρήσης της μάσκας την περασμένη Πέμπτη την οποία έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, καμπανάκι κρούει και ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μιλώντας στο κανάλι του ΣΚΑΙ τόνισε, «Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα».

«Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία» υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Την ανησυχία του για τον αριθμό των κρουσμάτων, που όπως τόνισε αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία αύξηση, εκφράζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος. Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας» είπε.

«Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα» επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εστιάζοντας στην ταχεία αύξηση κρουσμάτων, σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα, δηλαδή χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή αντίδραση. «Μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους.

«Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία» υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

«Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα αρκετά νωρίτερα. Είμαστε στο παιχνίδι, και παίζουμε ακόμα, αλλά πρέπει να παίξουμε σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις» συμπλήρωσε. «Να σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέροντας «σήμερα θα περάσουμε τα 4 εκατ. συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, άλλο 1 εκατ. έχει κάνει τη μία δόση».

«Αν σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως από τώρα έως το τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία» διαβεβαίωσε.

Στο κανάλι του Open φιλοξενήθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας επισημαίνοντας ότι είναι σε μεγάλη ένταση στην Ελλάδα η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κ. Σύψας είπε ακόμη ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είπε ποτέ να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μπάχαλο με τα μέτρα – Τι ισχύει από σήμερα για ταξίδια, ψυχαγωγία και γήπεδα!

Survivor τελικός spoiler: Αυτές τις εκπλήξεις θα δούμε απόψε

«Βόμβα» με Χάρι Κέιν!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός: Επιστρέφει παντού η μάσκα; – Πάμε για νέα έκρηξη κρουσμάτων – Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.