ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Α. Καραμανλής – Τέμπη: Προκλητικός, τα «φόρτωσε» όλα στο ανθρώπινο λάθος – «Δεν είναι σίγουρο ότι τα συστήματα ασφαλείας θα απέτρεπαν το δυστύχημα»

«Αν κάποια πλευρά τηρούσε τον κανονισμό, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί» είπε ο Κώστας Καραμανλής, αποτινάσσοντας τις ευθύνες του
Κώστας Α. Καραμανλής – Τέμπη: Προκλητικός, τα «φόρτωσε» όλα στο ανθρώπινο λάθος – «Δεν είναι σίγουρο ότι τα συστήματα ασφαλείας θα απέτρεπαν το δυστύχημα»

Στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους έχει «γαντζωθεί» ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για να αποτινάξει από πάνω του τις βαρύτατες ευθύνες που του αναλογούν για την τραγωδία των Τεμπών. Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών με χαρακτηριστική θρασύτητα ισχυρίστηκε ότι τα έπραξε όλα σωστά, και ότι δεν είχε καμία σημασία το αν ο σιδηρόδρομος είχε ενεργά τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας, από τη στιγμή που η σύγκρουση των τρένων ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς ανθρώπινων λαθών.

Ενώ πολλοί γνώστες των σιδηροδρομικών μεταφορών έχουν αποφανθεί ότι εάν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία ελέγχου κυκλοφορίας που προβλέπονταν από τη σύμβαση 717, το σύστημα ETCS θα ενεργοποιούσε αυτόματα το σύστημα πέδησης των τρένων που κινούνταν με αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή, και θα τα ακινητοποιούσε πολύ πριν συμβεί η σύγκρουση, ο κ. Καραμανλής προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του κόσμου, είπε ότι καμία τεχνολογία δεν είναι σίγουρο ότι θα απέτρεπε το δυστύχημα.

Συγκεκριμένα είπε για τα συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας ότι «σαφώς και θα συνέβαλαν στην αύξηση της ασφάλειας αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα και αυτά τα συστήματα τα χειρίζονται άνθρωποι». Στο μυαλό του Κώστα Αχ. Καραμανλή, το γεγονός ότι πάντα ενδέχεται να υπάρξει ανθρώπινο λάθος στη λειτουργία ενός μέσου μεταφοράς, ήταν δικαιολογία για να αφήνει τον σιδηρόδρομο να λειτουργεί μισό αιώνα πίσω σε τεχνολογικό επίπεδο!

«Αν κάποια πλευρά (σ.σ. ο σταθμάρχης ή οι μηχανοδηγοί) τηρούσε τον κανονισμό, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί» είπε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε πως τα συστήματα θα αύξαναν το επίπεδο ασφαλείας, αλλά αυτό δεν παρέχει βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν την τραγωδία.

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι με τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί και η θλιβερή υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Μεταφορών είναι το… «μπορεί και να μην είχε αποφευχθεί». Οι οικογένειες των 57 ανθρώπων που θρηνούν, ακούνε τον πολιτικά υπεύθυνο για το έγκλημα των Τεμπών να παίζει το παιχνίδι της κολοκυθιάς με τις πιθανότητες.

Μα ακριβώς επειδή πάντα ελλοχεύει ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους, ο υπουργός όφειλε να εξασφαλίσει τα τεχνολογικά μέσα που θα διόρθωναν ένα ενδεχόμενο λάθος. Όχι να αφήνει τον σιδηρόδρομο να λειτουργεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες και στη Βουλή να λέει ψέματα ότι «διασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών».

Τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Μεταφορών έρχονται σε ευθεία σύγκρουση ακόμα κα με το πόρισμα Γεραπετρίτη, όπου τα τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατέθεσαν πως αν υπήρχε το σύστημα ETCS (σύστημα αυτόματης πέδησης), το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν παραδέχτηκε την υποστελέχωση του ΟΣΕ επί υπουργίας του, ούτε την ελλιπή εκπαίδευση των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, ούτε τις πελατειακές προσλήψεις. Δεν είχε καμία σοβαρή απάντηση, ούτε για τα εξώδικα και τις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις των εργαζομένων για την επικινδυνότητα του σιδηροδρόμου που μιλούσαν για επερχόμενο δυστύχημα. Προειδοποιήσεις για τις οποίες ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, η διοίκηση του ΟΣΕ και η Hellenic Train, αδιαφορούσαν πλήρως.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν είχε καμία σοβαρή δικαιολογία ούτε για το εξοργιστικό μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας και γενικώς ισχυρίστηκε ότι όλη η έρευνα γίνεται με διαφάνεια και συνέπεια.

«Είμαι εδώ, από την πρώτη στιγμή. Δεν κρύφτηκα. Δεν έπαιξα θέατρο. Και ούτε σκοπεύω να το κάνω τώρα», τόνισε ο μονίμως κρυμμένος κ. Καραμανλής, που όταν τέθηκε στη Βουλή το ζήτημα να γίνει Προανακριτική Επιτροπή για να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες (και όχι απλά Εξεταστική), εκείνος στήριξε με την ψήφο του το να γίνει μόνο Εξεταστική…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κώστας Α. Καραμανλής – Τέμπη: Προκλητικός, τα «φόρτωσε» όλα στο ανθρώπινο λάθος – «Δεν είναι σίγουρο ότι τα συστήματα ασφαλείας θα απέτρεπαν το δυστύχημα»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.