ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λοβέρδος: «Να μην ξοδευτούμε ως Έλληνες σε αντιπαραθέσεις πάνω σε αποκαΐδια – Θεατής στην κλιματική αλλαγή η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε  στην εφημερίδα «Γνώμη», ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος στην οποία και κάλεσε τους Έλληνες να μην προβούν σε αντιπαραθέσεις πάνω από τα αποκαΐδια.
Λοβέρδος: «Να μην ξοδευτούμε ως Έλληνες σε αντιπαραθέσεις πάνω σε αποκαΐδια – Θεατής στην κλιματική αλλαγή η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Λοβέρδος: Θέση για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, πήρε μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Γνώμη», ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος που κάλεσε τους Έλληνες να μην αναλωθούν σε αντιπαραθέσεις πάνω από αποκαΐδια ενώ χαρακτήρισε ως θεατή στην κλιματική αλλαγή την Ελληνική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τελευταίο δεκαήμερο η Ελλάδα έζησε όπως εσείς είπατε «μια εθνική τραγωδία» με τις πυρκαγιές. Πώς αποτιμάτε τη συνολική αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την καταστροφή;

Εθνική τραγωδία, ναι. Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης. Χιλιάδες ζώα, πολλές εκατοντάδες σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες. Πόνος, θλίψη, θυμός. Απαντώ ευθέως: η κυβέρνηση ορθά έδωσε προτεραιότητα στη ζωή των ανθρώπων. Τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του επ΄ αυτού σχετικοποιούν την αξία της ανθρώπινης ζωής δυστυχώς. Πάμε, όμως, παρακάτω: η κυβέρνηση μετέτρεψε τον εμπρησμό σε κακούργημα; Όχι. Πρώτη ευθύνη, γιατί έτσι δεν συνέβαλε στην αποτροπή και συνεπώς ταλαιπωρούνται οι ανακριτές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Η κυβέρνηση έκανε κάτι από όσα πρότεινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής το 2008 υπό την προεδρεία Μητσοτάκη; Τίποτε. Δεύτερη ευθύνη και μάλιστα του ίδιου του σημερινού πρωθυπουργού. Στις 15 Ιουλίου 2021 οι υπουργοί Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς παρουσίασαν τα προγράμματα Δρυάδες και Ιόλαος (μέρος του συνολικού σχεδίου Ξενοκράτης). Ούτε πολλές πυρκαγιές μαζί ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, ούτε αντιπυρικές ζώνες υπήρξαν στις προβλεφθείσες περιοχές. Κι εδώ δεν τα κατάφεραν. Τον αγώνα της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας όλοι τον είδαμε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των σχεδιασμών και των προθέσεων. Εθνική τραγωδία.

Με την ιδιότητα του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου έχετε πολλές φορές τοποθετηθεί δημόσια για την πολιτική ευθύνη. Ισχύει ό,τι έχετε πει και στην παρούσα συγκυρία;

Από το 1991 έχω τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό με το βιβλίο μου «Κυβέρνηση, συλλογική λειτουργία και πολιτική ευθύνη», όπου verbatim εξηγώ ότι «η πολιτική ευθύνη συνοδεύει τα μέλη της κυβέρνησης απο τη στιγμή που η Βουλή τους παρέχει την εμπιστοσύνη της· καθίστανται δηλαδή, αφενός αρμόδια να ασκούν κυβερνητική εξουσία και αφετέρου αναλαμβάνουν τον κίνδυνο της, σε μόνιμη βάση, απειλούμενης παραίτησης τους, αν η Βουλή κρίνει, ή τα ίδια μέλη της κυβέρνησης ομολογήσουν οτι έσφαλαν κατα τη διαχείριση της εξουσίας». Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» πρέπει να συνοδεύεται από σχετική πράξη αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού. Αυτή ήταν η θέση μου διαχρονικά για όλους τους πρωθυπουργούς, αυτή παραμένει και σήμερα. Όταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν ευθύνη τότε ή θα πρέπει να υποδείξει εκείνους που έσφαλαν. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε αυτομάτως καθίσταται ο ίδιος υπόλογος, δηλαδή ο Κ.Μητσοτάκης σήμερα.

Όταν η πυρκαγιές μαίνονταν καλέσατε τους Έλληνες να είμαστε «όλοι μαζί για την πατρίδα» και αναφερθήκατε στην ανάγκη «εθνικής υποχρέωσης για νέα περιβαλλοντική πολιτική». Εξηγήστε μας πώς αντιλαμβάνεστε τη νέα περιβαλλοντική πολιτική.

Η επόμενη μέρα απαιτεί κατ΄αρχάς παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση της εφαρμογής όσων η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους κατεστραμμένους πολίτες. Το έκανα μετά την Μήδεια, θα το κάνω και τώρα. Ήδη η ΔΕΗ άφησε πολλούς ανθρώπους χωρίς ρεύμα στις πληγείσες περιοχές. Δεύτερος γύρος του δράματος. Προσέξτε, όμως: η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα θεωρούν βασική πρόταση αντιμετώπισης των πυρκαγιών την αγορά κι άλλων μέσων πυρόσβεσης και την κεντρική πρόσληψη προσωπικού. Αυτό, όμως, είναι το τελευταίο από πλευράς σημασίας μέτρο. Προέχουν η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε κάθε δασική περιοχή, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στα μέσα κατάσβεσης. Αυτό το μέτρο βέβαια προϋποθέτει γρήγορες άδειες υλοτομίας, δηλαδή τσάκισμα της γραφειοκρατίας των δασαρχείων. Και ταυτόχρονα, προέχει ο συνεχής καθαρισμός των ζωνών αυτών. Αυτόματα συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών. Επιτέλους! Συνεχής ανανέωση των μέσων πυρόσβεσης. Προσωπικό, συντήρηση κρουνών μέσω δήμων, έλεγχος ετοιμότητας κάθε άνοιξη, έλεγχος από τους συχνά κοιμώμενους περιφερειάρχες και τελικά από τα αρμόδια υπουργεία. Εκσυγχρονισμός των μέσων διαρκούς εκπαίδευσης των ηρωικών πυροσβεστών μας. Απαιτείται εθνικό περιβαλλοντικό σχέδιο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που σήμερα με τρόπο λακωνικό εδώ αναφέρω. Δείτε τί έχει γίνει από όλα αυτά. Σχεδόν τίποτε. Και τί ανακοινώθηκε από τον Κ.Μητσοτάκη πως θα γίνει: 1.7 δις για αγορά περισσότερων μέσων πυρόσβεσης. Η ευκολία στη δημαγωγία δηλαδή.

Έχετε δηλώσει την πρόθεσή σας να διεκδικήσετε την αρχηγία του κόμματός σας. Ποιες είναι οι κινήσεις σας αυτή την περίοδο;

Η εθνική τραγωδία περιόρισε τις δραστηριότητές μου. Δεν τις σταμάτησε όμως. Η πολιτική δεν σταματά ούτε σε περιόδους πολέμων, όπως ξέρετε. Είμαι με το όπλο παρά πόδας. Και για να κυριολεκτώ μιλώ με ανθρώπους, παλιούς και νέους πολιτικούς φίλους, πολλές ώρες την ημέρα. Σας διαβεβαιώνω το κλίμα που μου μεταφέρουν είναι κλίμα αλλαγής ηγεσίας και εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.

Επανέρχομαι στις πυρκαγιές για να εξειδικεύσω και να σας ρωτήσω τις θέσεις σας για την κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να αλλάξουμε με βάση τα νέα δεδομένα;

Για την κλιματική αλλαγή μιλώ με πάθος και αφοσίωση από την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου με είχε ορίσει υπεύθυνο τομεάρχη, τότε που ο Τόνυ Μπλέρ είχε πάρει παγκόσμια πρωτοβουλία με βάση την έκθεση Στερν, η οποία δυστυχώς επαληθεύεται, σε ό,τι αφορά τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον 21ο αιώνα. Η κλιματική αλλαγή, που θα φέρει μεταξύ άλλων και δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, απαιτεί εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πολιτικές. Προφανώς και δεν είναι θέμα ενός νόμου, αλλά πληθώρας νόμων, που θα αφορούν την ενέργεια και ειδικά την παρασκευή και τη χρήση του υδρογόνου, το συνολικό χωροταξικό, την οικιακή ενέργεια, την παραγωγή κάθε μορφής, τα μεταβατικά στάδια, το δομημένο περιβάλλον, το συνολικό αποχετευτικό, τη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε πρωτόγονη κατάσταση και γνωρίζω ακριβώς τί πρέπει να γίνει και πού ακριβώς αυτό σήμερα κολλάει, την προστασία των υδάτων κλπ. Λυπάμαι, αλλά σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θεατής. Οι αδυναμίες της κρύβονται πίσω από την πανδημία. Δείτε ας πούμε πόσοι μήνες πέρασαν για να μαζευτούν τα σπασμένα κλαδιά της Μήδειας, που τελικώς δεν μαζεύτηκαν παντού και αποτέλεσαν και αυτά καλό αγωγό για τις πυρκαγιές σε τμήματα της Αττικής. Δείτε τί ακριβώς έκαναν, δηλαδή τί δεν έκαναν, για την εκτός πόλεων δόμηση, δείτε πόσο αμήχανοι είναι στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί πέραν απο περιβαλλοντικό και ένα τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο και θα πειστείτε πως έχω δίκιο για την ευθύνη του Κ.Μητσοτάκη.

Δεν θα μπορούσα κ.Υπουργέ να μην σας ρωτήσω ολοκληρώνοντας και για την Αχαΐα. Και εδώ αντιμετωπίσαμε πυρκαγιές. Υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις για τον τρόπο που οργάνωσε το κόμμα σας την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του στην περιοχή.

Μίλησα για εθνική τραγωδία. Ζήτησα να μην ξοδευτούμε ως Έλληνες και Ελληνίδες σε αντιπαραθέσεις πάνω σε αποκαΐδια. Έχω την εμπειρία του 2007. Έχουμε την εμπειρία στο Μάτι. Όταν ζητάς ενότητα του πολιτικού συστήματος, δεν μπορείς να επιδίδεσαι σε εσωκομματική κριτική. Άρα θα το αποφύγω. Κι άλλωστε με τις αναρτήσεις μου και τις δηλώσεις μου έκανα κατανοητό, το πώς ακριβώς θα φερόμουν αν ήμουν πρόεδρος του κόμματος και τί ακριβώς θα πράξω αν και όταν οι πολίτες με επιλέξουν ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αυτή θα είναι η πρότασή μου για τη μετονομασία του κόμματος στο επόμενο συνέδριο. Όχι απλώς επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, ως δύναμη εξουσίας.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές: Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς στη μισή Ελλάδα για σήμερα Τετάρτη 18/8

Φωτιά Βίλια: Παραλίγο αεροπορική τραγωδία με το ρωσικό Ιλιούσιν

Παναθηναϊκός: Μεταγραφικό μπάχαλο στο «τριφύλλι»

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λοβέρδος: «Να μην ξοδευτούμε ως Έλληνες σε αντιπαραθέσεις πάνω σε αποκαΐδια – Θεατής στην κλιματική αλλαγή η κυβέρνηση Μητσοτάκη»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.