ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Η λαϊκή ορχήστρα έρχεται στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου

Η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» έρχεται στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.
Μίκης Θεοδωράκης: Η λαϊκή ορχήστρα έρχεται στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου

Μίκης Θεοδωράκης: Η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ετοιμάζεται για δύο εμφανίσεις στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων σε ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2021 στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει το 64ο φεστιβάλ Φιλίππων, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με την ανεξάρτητη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», στο οποίο θα παρουσιαστούν τραγούδια που έγραψε ο Μίκης σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανώλη Αναγνωστάκη. Τραγούδια αντίστασης, εξέγερσης, μελωδικά, λυρικά, ερωτικά, τραγούδια για μία άνοιξη που δεν ήρθε ποτέ, αλλά και για τις «χρυσές πολιτείες που ξανοίγονται μπρος μας λουσμένες στην αλήθεια και στο αίθριο το φως».

Είναι τα τραγούδια των κύκλων Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη και 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Πολιτεία, Της εξορίας, Λυρικά, Οκτώβρης ´78, σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη, Μπαλάντες, Της Εξορίας και Αρκαδία VIIΙ που περιλαμβάνει το Μιλώ και τον Χάρη, τραγούδια του είδους που ο Μίκης Θεοδωράκης ονομάζει τραγούδια-ποταμό, σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη.

Ο ποιητικός λόγος γίνεται δραματικός μονόλογος. Με φόντο το μουσικό πάλκο των αναμνήσεων, ο ηθοποιός ενσαρκώνει τους εναλλασσόμενους ρόλους. Γίνεται πότε ο συνθέτης, πότε ο ποιητής και πότε οι πάσχοντες ήρωες των ποιημάτων: η θρηνούσα μάνα, ο προφήτης που χαιρετίζει τον ήλιο και προμηνύει τον ήχο της καμπάνας της επανάστασης, ο ιδεολόγος που προσδοκά μια καλύτερη ζωή και καταγγέλλει το ζοφερό παρόν του, ο νέος που αγωνίστηκε, αλλά νικήθηκε από το τέρας και γκρέμισε τις ψευδαισθήσεις του. Ο ερωτευμένος, ο ξενιτεμένος, ο αγωνιστής, ο βασανισμένος, ο ήρωας!

Ο συνθέτης, σαν άλλος Οδυσσέας, προσφέρει σπονδή την μουσική του, για να βγουν οι σκιές των ποιητών, να πάρουν μορφή, να τραγουδήσουν τους αγώνες, τα βάσανα, την προδοσία, τον θάνατο των ιδανικών, αλλά και τα όνειρα, την ελπίδα, τον έρωτα. Καθετί που συνιστά την ψυχή της ελληνικότητας ολόκληρης της μεταπολεμικής γενιάς.

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη έπαιξε άπειρες φορές αυτό τον ρόλο και μπορεί να το κάνει και τώρα, μαζί με το έργο του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη και του Μανώλη Αναγνωστάκη. Τρεις ποιητές και ένας συνθέτης. Ασυμβίβαστοι ποιητές, αγωνιστές, μαχητές της ελευθερίας. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν: ο Δημήτρης Μπάσης, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Σαββέρια Μαργιολά και ο Παναγιώτης Πετράκης, που συμμετέχει με τον διπλό ρόλο του ερμηνευτή και ηθοποιού. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού.

Λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Μουσικοί

Θανάσης Βασιλάςμπουζούκι, κορυφαίος

Γιάννης Ματσούκαςμπουζούκι

Δημήτρης Ανδρεάδηςπιάνο
Ξενοφών Συμβουλίδηςπνευστά
Νίκος Γκιόλιαςκιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς, βιόλα
Λευτέρης Γρίβαςακορντεόν
Θεόδωρος Κουέληςμπάσο
Νίκος Σκομόπουλοςντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης-Παπαγγελίδηςκρουστά

Μιχάλης Αλεξάκηςηχοληψία

Σάκης Καρασαρίνηςηχοληψία

Θανάσης Βασιλάςμουσική επιμέλεια

Μαργαρίτα Θεοδωράκηκαλλιτεχνική διευθύντρια

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο σκιτσογραφος της Sportime Νίκος Γκιόλιας, και μέλος της Ορχήστρας «Μ. Θεοδωράκης» για τα 96 χρόνια του Μίκη!

10 πράγματα για τον Μίκη Θεοδωράκη που σίγουρα δεν ήξερες

Παναθηναϊκός: Φουλάρει για Βαγιαννίδη και Μπρινιόλι, τρέχει για Παλάσιος

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Η λαϊκή ορχήστρα έρχεται στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Χρήστος Μαγγίνας

Ο Χρήστος Μαγγίνας γεννήθηκε στις 16/08/1996 στην Αλεξανδρούπολη και είναι απόφοιτος ΑΕΙ. Από μικρή ηλικία είχε το πάθος της ενασχόλησης με την αθλητική δημοσιογραφία. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανήκει στην ομάδα του Sportime.gr.