ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύκονος: Οι λόγοι που «πάτωσε» φέτος στον τουρισμό – «Ταφόπλακα» τα «διόδια» στο αεροδρόμιο

Οι αιτίες για την πτώση του τουρισμού στη Μύκονο.
Μύκονος: Οι λόγοι που «πάτωσε» φέτος στον τουρισμό  – «Ταφόπλακα» τα «διόδια» στο αεροδρόμιο

Μπορεί η Μύκονος να θεωρείται η «ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού» και το πιο «διάσημο» ελληνικό νησί παγκοσμίως, ωστόσο φέτος τα πράγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Για την ακρίβεια τα νούμερα λένε ότι ο τουρισμός έχει «πατώσει» στο «νησί των ανέμων». Εντάξει δεν λέμε οτι «βαράνε και μύγες» οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και Μύκονο η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι αισθητή.

Και σε αυτή την πτώση έχουν συμβάλλει πολλοί παράγοντες. Η υπερβολική ακρίβεια, οι παροχές και οι υπηρεσίες που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στις εξωφρενικές τιμές (θυμίζουμε τα περιβόητα καλαμαράκια που κάθε χρόνο πληρώνονται ως «χρυσά»), οι πολλές κλοπές σε πολίτες και βίλες που γίνονται από διάφορα εγκληματικά κυκλώματα που δρουν εκεί.

Σε αυτά προσθέστε και το νέο «φιρμάνι» που προστέθηκε φέτος με τα πανάκριβα «διόδια» στο αεροδρόμιο, λόγω των οποίων δεν πατάει «ψυχή», ε δεν θέλει και πολύ.

Γιατί μπορεί η πλειοψηφία των τουριστών της Μυκόνου να το… φυσάνε το χρήμα, όμως δεν θέλουν να τους περνάνε και για κορόιδα. Πάνε και σε άλλα χλιδάτα μέρη του κόσμου οι διάφοροι σταρ και συγκρίνουν.

Σε αυτά προσθέστε τις διάφορες πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έχουμε σε κτίρια και παραλίες. Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε η διαμαρτυρία πολιτών στην Πάρο για ομπρέλες – ξαπλώστρες στη νησί, με το σύνθημα «Η Πάρος δεν θα γίνει Μύκονος».

Να σημειώσουμε ότι η πτώση στα νούμερα οσον αφορά τον τουρισμό φέτος, φάνηκε από νωρίς το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μύκονο, το Μάιο φέτος σημειώθηκε ως προς τη διεθνή κίνηση σημαντική πτώση, περίπου στο 20% σε σχέση με τον ίδιο μήνα τo 2019, τη στιγμή που η κίνηση εσωτερικού, καταγράφοντας άνοδο 10,4%, ισορρόπησε σε έναν βαθμό τις απώλειες από το εξωτερικό.

Ενδεικτικό είναι ότι φέτος στη Μύκονο η πτώση είναι σε ποσοστό 8,3% που παρατηρήθηκε τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Μάλιστα είναι ο μοναδικός από τους 14 προορισμούς που υπολείπεται έναντι του 2022, με τη διεθνή κίνηση να καταγράφει πτώση 17,5% και την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο συν 5,2%.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί σε ό,τι αφορά τις πτήσεις. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων, οι πτήσεις στο νησί των ανέμων τον Μάιο ήταν κατά 12,8% λιγότερες από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2022, με τις διεθνείς πτήσεις να βρίσκονται στο μείον 23,9%. Ακολούθησε η Σαντορίνη, με 12% λιγότερες διεθνείς πτήσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Πλέον οι ξενοδόχοι ελπίζουν σε… εκπλήξεις τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είδαν τον Ιούνιο, στην έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, να μειώνονται οι κρατήσεις. Οι λόγοι; Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κρατήσεις έχουν μειωθεί ακόμη και στο 40%, στις αρχές του καλοκαιριού.

Αν θέλουμε να συνοψίσουμε τους λόγους που η Μύκονος βλέπει αισθητή πτώση στον τουρισμό της είναι οι εξής:

Υψηλές τιμές, κακός καιρός, βραχυχρόνιες μισθώσεις, υπερτουρισμός, αρνητική δημοσιότητα

Στον αντίποδα ανοδικά κινούνται φέτος η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σκιάθος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά αλλά και η Θεσσαλονίκη.

Μύκονος: Δείτε παρακάτω όσα λέει ο Πέτρος Νάζος στο Mykonos Live TV

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μύκονος: Οι λόγοι που «πάτωσε» φέτος στον τουρισμό – «Ταφόπλακα» τα «διόδια» στο αεροδρόμιο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.