ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μητσοτάκης: Ποια είναι τα 24 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του χθες στο Βελλίδειο, στην ΔΕΘ, ανακοίνωσε τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση σύντομα.
Μητσοτάκης: Ποια είναι τα 24 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του χθες στην ΔΕΘ, ανακοίνωσε 24 μέτρα, με σκοπό την ενίσχυση του κόσμου.

Όσον αφορά τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Αυτά επικεντρώνονται στην μείωση του ΦΠΑ, σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, αυστηρό έλεγχο του ανταγωνισμού, και κρατική στήριξη στις ανατιμήσεις, που έγιναν.

Πιο συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για:

Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, τις μεταφορές, τα αλκοολούχα ποτά, τον τουρισμό, τα γυμναστήριο, τις σχολές χορού και τους κινηματογράφους.

Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Μείωση σε 6% του ΦΠΑ, των ζωοτροφών όσον αφορά τους αγρότες

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε ποσοστό 20%

Μείωση του ΕΝΦΙΑ

Αναστολή στην καταβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης

– 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες).

Σε όσους δικαιούνται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα δοθεί το διπλάσιο απ’ ότι έπαιρναν ως τώρα.

Επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. για το 2021 και 1,58 δισ. για το 2022.

Από τον Ιανουάριο του 2022 θα μειωθεί ο φόρος για τις επιχειρήσεις από 24 σε 22%.

Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Για όσες επιχειρήσεις που λειτουργούν πριν από την 1 Ιανουαρίου του 2019:

Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει το κύκλο εργασιών τους, από την πρώτη Ιανουαρίου και μετά:

Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).

Επίσης επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 16 εκατ. ευρώ. Δημοσιονομικό κόστος για το 2022: 6 εκατ. ευρώ.

Δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς (για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο). Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 30 εκατ. ευρώ.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Δημοσιονομικό κόστος για το 2021: 50 εκατ. ευρώ.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων. Κόστος 48 εκατ. ευρώ για το 2021.

Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις. Κόστος: 169 εκατ. στον προϋπολογισμό του 2022.

Φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών: Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολεία: Όλα τα μέτρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κορονοϊός – Εμβόλια: Όλες οι αλλαγές στις μετακινήσεις από τις 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μητσοτάκης: Ποια είναι τα 24 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.