ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόνο ένας φαρμακοποιός για ολόκληρο το νοσοκομείο Μεταξά – Έπαθε Covid και 120 καρκινοπαθείς έχασαν τις χημειοθεραπείες τους!

Περιστατικά πλήρους εγκατάλειψης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση - Στον «αέρα» οι χημειοθεραπείες εκατοντάδων ασθενών, επειδή νόσησε ο (μοναδικός) φαρμακοποιός
Μόνο ένας φαρμακοποιός για ολόκληρο το νοσοκομείο Μεταξά – Έπαθε Covid και 120 καρκινοπαθείς έχασαν τις χημειοθεραπείες τους!

Επί των ημερών της υπουργίας του Θάνου Πλεύρη, δεν σταματούν να προκύπτουν όλο και νέες εικόνες ντροπής στον χώρο της δημόσιας Υγείας, που φανερώνουν πως το ΕΣΥ λειτουργεί σε τέτοιες συνθήκες που θα βρει κανείς μόνο σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Το απόλυτο μπάχαλο και η ανοργανωσιά που επικρατεί στις υπηρεσίες υγείας έχει δημιουργήσει τόσο οικτρές συνθήκες σε διάφορες δομές που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η μέριμνα ούτε για τους πιο ευάλωτους ασθενείς, όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Ήταν τέλη Νοεμβρίου του 2022 όταν βγήκε στην επιφάνεια της επικαιρότητας το ρεπορτάζ για εκατοντάδες καρκινοπαθείς που συγκεντρώνονται πριν από τα χαράματα στον δρόμο έξω από το παράρτημα του Λαϊκού νοσοκομείου στη Σεβαστουπόλεως, προκειμένου να πάρουν σειρά για να βρουν μια πολυθρόνα και να κάνουν την χημειοθεραπεία τους. Άνθρωποι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας περιμένουν σε ουρές για ώρες στο σκοτάδι, το κρύο και την υγρασία, για μια καλή σειρά εξυπηρέτησης αφού οι κλίνες και οι πολυθρόνες δεν επαρκούν.

Και τώρα έρχεται να προστεθεί ένα άλλο σκηνικό απόλυτης ντροπής, που έχει να κάνει πάλι με ογκολογικούς ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει στην μοίρα του το νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά που αποτελεί το ένα από τα μόλις δύο αντικαρκινικά νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του iatropedia.gr, η λειτουργία ολόκληρου του νοσοκομείου βασίζεται σε έναν και μοναδικό νοσοκομειακό φαρμακοποιό (!), ο οποίος μάλιστα νόσησε με Covid. Το τραγικό αποτέλεσμα, ήταν να κλείσει το φαρμακείο του νοσοκομείου μέσα στο Σαββατοκύριακο και να μην μπορούν να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους 120 καρκινοπαθείς!

Σα να μην έφτανε αυτό, παρατηρείται και εξάντληση των αποθεμάτων φαρμάκων σε κάποιες κλινικές του νοσοκομείου, καθότι το φαρμακείο είναι κοινό τόσο για το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας όσο και για το υπόλοιπο νοσοκομείο.

«Υποτίθεται ότι το κάθε τμήμα του Νοσοκομείου έχει ένα στοκ. Μέχρι να επιστρέψει ο ασθενής φαρμακοποιός, όμως, ή να βρεθεί άλλος φαρμακοποιός με απόσπαση για να ανοίξει το φαρμακείο, θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα. Εμάς τα πιο σύνθετα και τα πιο βαριά φάρμακα, π.χ. αντιβιοτικά και ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για να ενισχύσουμε τους ασθενείς μας δεν μπορεί να μας τα στείλει κανείς, πέρα από το στοκ που έχει το κάθε τμήμα και αυτό πλέον εξαντλείται. Οι παθολόγοι – ογκολόγοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν άνθρωποι», εξηγεί εργαζόμενος στο «Μεταξά» που μίλησε στον ιστότοπο στα πλαίσια ρεπορτάζ.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πριν αρκετά χρόνια στο «Μεταξά» εργάζονταν πέντε φαρμακοποιοί, ενώ σήμερα υπηρετεί μονάχα ένας, αφού όσοι βγαίνουν στην σύνταξη δεν αντικαθίστανται. Πρόσφατα μάλιστα είχε βρεθεί με απόσπαση στο «Μεταξά» από το Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, ένας ακόμη φαρμακοποιός. Όμως, η απόσπαση του ανακλήθηκε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην αρχική του θέση.

«Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να λειτουργεί με έναν φαρμακοποιό» λέει ο εργαζόμενος του νοσοκομείου «Μεταξά» και εξηγεί: «Είχαμε πέντε, έμειναν τέσσερις, έγιναν τρεις, μετά δύο και πλέον μείναμε με τον εξής έναν. Και ψάχνουμε να βρούμε από τα γύρω-γύρω νοσοκομεία κανέναν άλλο να μας έρθει για δύο τρεις μήνες να τον βοηθήσει. Δεν μπορεί να φύγει ούτε με άδεια ο άνθρωπος».

Τα λόγια πραγματικά δεν επαρκούν για να περιγράψουν αυτήν την τραγική κατάσταση εγκατάλειψης, σε μια δομή αυξημένων απαιτήσεων όπως είναι ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο. Το να βασίζεται η διανομή φαρμάκων εντός του νοσοκομείου σε έναν και μόνο άνθρωπο, είναι ακόμη ένα πρόδηλο στοιχείο που φανερώνει την τεχνητή κατάρρευση του ΕΣΥ, έτσι όπως επιδιώκεται από την κυβέρνηση που λειτουργεί προς όφελος των κλινικαρχών.

Την ίδια στιγμή που οι καρκινοπαθείς αγωνιούν συνεχώς μην γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει αύριο για την συνέχεια των θεραπειών τους, ο Θάνος Πλεύρης περιφέρεται στα κανάλια για να μιλήσει για το… τσιγάρο που κρατούσε η… Πάολα ή ο Μπισμπίκης…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μόνο ένας φαρμακοποιός για ολόκληρο το νοσοκομείο Μεταξά – Έπαθε Covid και 120 καρκινοπαθείς έχασαν τις χημειοθεραπείες τους!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.