ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα προκλητική διαγραφή χρεών για τους κακοπληρωτές Πανεπιστημιακούς απο την Κεραμέως

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να διαγράψει τα χρέη των πανεπιστημιακών που ήταν κακοπληρωτές.
Νέα προκλητική διαγραφή χρεών για τους κακοπληρωτές Πανεπιστημιακούς απο την Κεραμέως

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να διαγράψει τα χρέη των πανεπιστημιακών που ήταν κακοπληρωτές.

H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πήρε την απόφαση να χαρίσει τα χρέη κάποιων από τους πανεπιστημιακούς.

Αυτό αναμένεται να συμβεί με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα τεθεί σε ψήφιση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις μιας μερίδας πανεπιστημιακών. Η κ. Κεραμέως ακολουθεί την γραμμή που είχε και ο προκάτοχος της, επί κυβέρνησης Σύριζα, ο Κώστας Γαβρόγλου.

Τότε είχε αντιδράσει ο νυν τομεάρχη Παιδείας του Σύριζα και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. To θέμα προέκυψε όταν το 1997 η πολιτεία είχε θεσμοθετήσει, οι πανεπιστημιακοί να δίνουν πίσω, ένα μέρος από τα έσοδα που αποκτούν λόγω του τίτλου που έχουν αποκτήσει και τους δίνει πλεονέκτημα η χρήση του.

Αυτό ήταν το 15% από τα ακαθάριστα έσοδα ως το 2011, το 10% μέχρι το 2014, το 7% μέχρι το 2016, 7% επί των ακαθάριστων εσόδων από το 2016 έως το 2018, και 7% επί των καθαρών εσόδων από το 2018 μέχρι σήμερα.

Αρκετοί από τους πανεπιστημιακούς τα τελευταία 20 χρόνια το έπραξαν αυτό. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που ήταν κακοπληρωτές. Έτσι συσσωρεύτηκαν τα χρέη του και έγιναν ιδιαίτερα μεγάλα. Έτσι εδώ και αρκετά χρόνια πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση τα τα διαγράψει.

Η σημερινή κυβέρνηση, όφειλε, με βάση κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών του Δεκεμβρίου του 2020 να προχωρήσει στην είσπραξη όσων χρεών δεν παραγράφηκαν από τους ΕΛΚΕ.

Τα πανεπιστήμια είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες καταλογισμών και είσπραξης των οφειλών. Έτσι ήρθε ηαντίδρασή της η ΚΙΠΑΝ που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έρχεται τώρα, τρία χρόνια μετά τον προκάτοχό της, η σημερινή Υπουργός Παιδείας, κ. Ν.Κεραμέως, και με αιφνιδιαστική τροπολογία σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου διαγράφει με τη σειρά της πλήρως τις οφειλές των ασυνεπών πανεπιστημιακών προς τους ΕΛΚΕ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα

Βόμβα από Λινού: «Κολλούν και οι εμβολιασμένοι, νοσούν ήπια, αλλά και μεταδίδουν»

Παναθηναϊκός: Καρλίτος και Μακέντα αλλάζουν τα πράγματα!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νέα προκλητική διαγραφή χρεών για τους κακοπληρωτές Πανεπιστημιακούς απο την Κεραμέως», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.