ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκος Σύψας: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια μετά από ένα εμβόλιο»

Tην αμφιβολία του για το τι θα γίνει σε 10 χρόνια μετά από το εμβόλιο, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Νίκος Σύψας.
Νίκος Σύψας: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια μετά από ένα εμβόλιο»

Μιλώντας στο κανάλι του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τις ηλικιακές ομάδες που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων.

Παράλληλα, ο κ. Σύψας ανέφερε – προκαλώντας πραγματικά εντύπωση – πως ακόμη και οι ειδικοί δεν μπορούν να γνωρίζουν τι θα γίνει σε 10 χρόνια μετά από ένα εμβόλιο, τονίζοντας όμως από την άλλη…πως το νέο εμβόλιο κατά του Covid-19 θα πρέπει να το κάνουν και τα παιδιά!

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια πρόβλεψη-σοκ καθώς όπως είπε, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 θα έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό το μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών.

«Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Σύψας υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο και τον κίνδυνο από την covid.

Όσον αφορά την μετάλλαξη δέλτα : «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα», είπε ο καθηγητής της λοιμωξιολογίας, στη συνέχεια παλαιότερων δηλώσεων του, πως όσοι δεν εμβολιαστούν, θα κολλήσουν το φθινόπωρο.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία.

Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσία στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε

Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.  Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Ερωτηθείς για όσους λένε ότι τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του ο ίδιος απαντά πως δεν έκανε ποτέ κάτι με πρόθεση, πως έχει μια γνώμη που την λέει είτε είναι ευχάριστη, είτε όχι και ότι ασχολείται μόνο με την πανδημία και το επιστημονικό κομμάτι και όχι με τα υπόλοιπα όπως πολιτικά κλπ που δεν είναι δική του δουλειά. «Καλύτερα να λέμε τα άσχημα νωρίς για να λαμβάνονται μέτρα», σημείωσε ενδεικτικά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νίκος Σύψας: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια μετά από ένα εμβόλιο»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.