ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ντροπή! Έπνιξαν με χημικά τους Πυροσβέστες – Αυτούς που έσβηναν το καλοκαίρι τις φωτιές στη μισή Ελλάδα!

Εικόνες αίσχους. Οι πυροσβέστες που όλο τον χρόνο ξελασπώνουν τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό, σήμερα πήραν δώρο... χημικά από μια ανεκδιήγητη κυβέρνηση!
Ντροπή! Έπνιξαν με χημικά τους Πυροσβέστες – Αυτούς που έσβηναν το καλοκαίρι τις φωτιές στη μισή Ελλάδα!

Χιλιάδες πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Έδωσαν δυναμικό παρόν στη Κηφισίας για να φωνάξουν για τα δίκαια αιτήματα τους. Την ίδια ώρα ο… ακριβοθώρητος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, θεώρησε πως είχε πιο… σημαντικά πράγματα να κάνει, αφού βρισκόταν σε συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Και όχι μόνο απαξίωσε τους χθεσινούς και αυριανούς σωτήρες της θέσης του, άλλα στάλθηκαν και τα… ΜΑΤ για να τους ρίξουν χημικά! Μιλάμε για όνειδος. Και η τραγική ειρωνεία; Επιστράτευσαν ακόμα και την «Αύρα» για να εκτοξεύσει νερό σε αυτούς που το καλοκαίρι έσβηναν με νερό τη μισή Ελλάδα! Αυτή που καιγόταν λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης!

Αχαριστία, αναλγησία και ωμή προκλητικότητα. Η ίδια η κυβέρνηση που το καλοκαίρι αποθέωνε τους πυροσβέστες, όταν δεν της είναι χρήσιμοι, τους ταράζει στα δακρυγόνα! Ακριβώς ότι βλέπαμε και με τα… χειροκροτήματα στους υγειονομικούς. Που στο τέλος κατέληξαν σε αναστολές για τους ανεμβολίαστους και εξαντλητικές βάρδιες μέχρι λιποθυμίας στους ενεργούς!

Πυροσβέστες: Ήρωες το καλοκαίρι – ξεχασμένοι τον χειμώνα

Το σώμα της Πυροσβεστικής συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο αδικημένους κλάδους. Όλοι γίναμε μάρτυρες στις πρωτοφανείς πυρκαγιές του καλοκαιριού, σε τι αντίξοες συνθήκες καλούνται να εργαστούν αυτοί οι άνθρωποι. Βλέπαμε εικόνες με χωριά να καίγονται, και ο τόπος να είναι γεμάτος αστυνομικούς άλλα ελάχιστους πυροσβέστες.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πλέον τεράστιες. Η χώρα αναγκαζόταν να κάνει… εισαγωγές πυροσβεστών και ο γερασμένος στόλος των οχημάτων αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ολοένα και σοβαρότερες πυρκαγιές κάθε καλοκαιριού. Σε φωτιές, σε σεισμούς, σε πλημύρες (όπως είδαμε και στον Μπάλλο) και σε κάθε φυσική καταστροφή, η κυβέρνηση περιμένει από το σώμα της πυροσβεστικής, να «βγάλει το φίδι από την τρύπα».

Οι πυροσβέστες είναι αυτοί που ξελασπώνουν κάθε φορά τον ανύπαρκτο κρατικό μηχανισμό. Και αντί να φυλάει ως κόρην οφθαλμού το πολύτιμο σώμα της Πυροσβεστικής, συνεχίζει να επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία. Οι πυροσβέστες – πρώτα απ’ όλα – ζητούν άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών.

«Στο πλάι σου πολίτη όταν μας χρειαστείς, ενίσχυση του Σώματος της Πυροσβεστικής», φώναζαν σήμερα στη διαμαρτυρία που τελικά πνίγηκε στα χημικά. Και έχουν απόλυτο δίκιο. Οι πυροσβέστες θα έπρεπε να είναι η αιχμή του δόρατος ενός σοβαρού επιτελικού κράτους. Όχι τα μόνιμα θύματα ενός ανάλγητου μηχανισμού. Που αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους με ανύπαρκτη αντιπυρική – αντιπλημμυρική προστασία και «ξεζουμίζει» τους λιγοστούς πυροσβέστες…

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, το Πυροσβεστικό Σώμα διεκδικεί:

  • «Άμεση ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό με αύξηση της οργανικής δύναμης πλέον των 4.000 οργανικών θέσεων και αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων με άμεση αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών ως πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
  • Άμεση τροποποίηση διατάξεων του ν.4662/2020 που θεσμοθετήθηκε με σκοπό την αναβάθμιση του Π.Σ. και όχι για την εξόντωση και το ξεσπίτωμα των υπαλλήλων του με την περιφορά τους ανά το πανελλήνιο μέσω άσκοπων, συνεχών μεταθέσεων και μετακινήσεων, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό.
  • Αποσαφήνιση των όρων Διαβάθμιση Κατάστασης Ετοιμότητας, Γενική -Μερική Επιφυλακή και Αυξημένη Ετοιμότητα, διότι παρατηρείται απίστευτη κατάχρηση του μέτρου που εξουθενώνει το πυροσβεστικό προσωπικό.
  • Θεσμοθέτηση και άμεση αποζημίωση της υπερεργασίας (πρόσθετη εργασία).
  • Θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού για την προστασία του από τον κορωνοϊό με μέτρα πρόληψης, δωρεάν τέστ και όχι επιβολή τιμωρητικών λογικών και κυρώσεων.
  • Την έμπρακτη, κατά τις ρήσεις του πρωθυπουργού της χώρας μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου αλλά και την επικοινωνία του με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, στήριξη των πυροσβεστών που «αντιμετώπισαν με αυταπάρνηση μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση!»

Οι πυροσβέστες βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις προσωπικού και άλλα ζητήματα.

 

Επεισόδια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών έξω από το υπουργείο κλιματικής αλλαγής.

 

Επεισόδια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών έξω από το υπουργείο κλιματικής αλλαγής.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ντροπή! Έπνιξαν με χημικά τους Πυροσβέστες – Αυτούς που έσβηναν το καλοκαίρι τις φωτιές στη μισή Ελλάδα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.